Nejste přihlášen/a.
dobrý den,stala se mi autonehoda jel jsem ve vesnici cca 45km/h a na horizontu jsem začal 15 před označenou křižovatkou blikat že budu odbočovat do leva ,před zatáčkou jsem se koukl do z5tného zrcádka a videl jsem za sebou auto ktere bylo v dostatečné vzdálenosti abych mohl bezpečně odbočit ,když jsem začal odbočovat ozvala se rána , zamnou jedoucí vozidlo mě chtelo předjet i když jsem blikal a byla to křižovatka (byl to 83letý pán chápu že si toho nemusel všimnout nebo tak ) bylo tam i zranení protože jsem ho odrazil do betonové zdi jeho auto je na odpis a jeho paní má zlomenou ruku nejsem si vědom žadné chyby z mé strany přesto policie řekla že není jasně kdo je viník a že se to bude řešit výslechem atd...trvalo to cca 2 hodiny same focení otázky sanitka hasici , podepsal jsem jen nejake papíry a nechal auto odtáhnout prosím o nazor co si o tom myslíte kdo je viník a co mám přesně tet delat jsem bez auta které potřebuji nevím jak se tyto situace řeší , ale asi mi nezbívá než čekat až se mi policie ozve .?
Píšete, že jste jel cca 45 km/hod. To je váš odhad. Pokud jste dával znamení, těch 15 jsou zřejmě metry, tak při těch 45 km ujedete 12,5 m/sec. Tak jak jste dal znamení včas, zejména s ohledem na řidiče ...? Ten druhý už musel mít nasazené na předjíždění a že došlo ke střetu tomu odpovídá. Moc jste mu času na reakci nedal. Vy nesmíte ohrozit řidiče jedoucího za vámi a musíte dbát zvýšené opatrnosti. Zařazoval jste se vlevo? Proč by nemohl předjíždět v obci, i na křižovatce? Jistě, asi jel více než 50tkou. Jak dlouho by vás s 50tkou při vašich 45 předjížděl si můžete spočítat. Co to je auto na odpis?
Ono kdo je při spáchání něčeho si vědom své chyby, že? Těch je minimum. Odbočování vlevo je jedno z nejhorších.
Co se týká zranění, je otázka (asi je to důchodkyně?), jak zranění osobu omezí, jaká doba léčení. Může to natahovat.
Navštivte je, litujte, k zavinění se nevyjadřujte. Nemusí to být nutně tr. čin. Počkejte, co policie. Nevyslýchali na místě? Můžete si přibrat advokáta.
Ano prosím, přimlouvám se za včasné používání blinkrů!
Ze školení bezpečené jízdy a praxe na silnici na motorce - preventivně nikde nepředjíždím tam, kde je nějaká odbočka, protože spousta řidičů buď blinkr nedá vůbec a náhle odbočí, případně dá blinkr až v momentě, kdy stojí a točí volantem a další použka - počítat s tím, že starý člověk za volantem má sakra pomalé nebo žádné reakce.
V případě tazatele to byla ukázková kombinace všeho popsaného výše. Míru zavinění obou řidičů, musí vyhodnotit odborníci.
doplněno 25.02.15 15:29:Máme v vzálené rodině extrémní případ. Reakce nulové nebo pozdě a zbrklé, pán přes 70 let, nebezpečný sobě i ostatním dle mého názoru již několik let a přesto teď přemluvil svou doktorku, aby mu ještě dovolila řídit.. Jen říkám, co nám vtloukali do hlavy v motoškole a škole bezpečné jízdy + mám to ověřené i z praxe.
S blinkry souhlasím, ale pokud má člověk pomalé či žádné reakce, nemá za volantem co dělat! Od toho jsou povinné prohlídky u lékaře, nicméně na druhou stranu nemám tušení, do jaké míry lékař za svůj posudek ručí a zda jej prostě nemá na háku. Dneska vám doktor podepíše cokoli - včetně neschopenky.
snad si nemyslíte že sem chtel project zatáčku v 45 rychlosti?: to byla moje rychlost celou cestu tak jsem to myslel před zatáčkou jsem začal zpomalovat a projíždel jsem ji hodne pomalu .
Policie to předpokládám odloží pro nedostatek důkazů a pojišťovna bude hradit 50/50 s určením spoluúčasti obou - neboť svědci ve voze jsou zaujatí a každý bude hrát na svou notu - já blikal včas a dlouho X já ho blikat neviděl - pokud není kamera ve voze, je to o tvrzení.
Rozhodnutí nechte na daných orgánech a jejich posouzení - vy se starejte o poškozené ve druhém voze. Pokud projevíte lítost a snahu pomoct s dalším postupem ke "spokojenosti druhé strany". Pokud totiž bude vina určena vám, bude přihlédnuto na vaši snahu a nemusíte mít mimo podmínku žádný postih za ublížení na zdraví.
doplněno 26.02.15 17:38:Policajt může říct na místě co chce - to vás u soudu neočistí.
Pokud je to tak jak popisujete, soudní znalci si poradí. Páč já nevím kde je pravda, zdali jen u Vás.
podepsal jsem jen nějaké papíry? Jaké? To že jste jel 45km, a 15 metrů před křižovatkou blikal, to víte ale ostatní již ne?
Pokud Vás policie nevyslechla, udělá to během několika dní. Pak zřejmě předá spis na pověřeno obec, kde se stala nehoda a ta bude konat..
Nelze předjímat rozhodnutí, ale dovedu si představit, že řidič bude tvrdit, že normálně předjížděl a vy jste mu náhle odbočil. Páč 15 m je málo!
Proto soudní znalci zjistí, kdo kecá a kdo je vinen..
doplněno 23.02.15 18:49:Milane23, proč by v obci nemohl předjíždět?
doplněno 23.02.15 20:07:Milane23, je velký rozdíl mezi:
...vozidlo nemá co předjíždět...tak to prostě nedělám...
předpis to nezakazuje.
doplněno 23.02.15 20:44:Milane23, již mnohokrát jsme sdělil, že nelze udělat závěr, pokud nemáme výpovědi obou stran, svědků, a podrobnosti z místa činu.
Takže nehádám, kdo by to mohl zavinit, páč nemám dost informací..
Slušný a ohleduplný řidič dá blinkr v osadě na 50 metrů a mimo na 100 metrů, pokud má obavu, že se žárovky a přerušovač u jeho miláčka opotřebují, je jejich výměna daleko levnější než případná dopravní nehoda. Těch 50 metrů při 50 km rychlosti jsou asi 3 sekundy, při 100 km asi 6 sekund, někteří řidiči mají delší vedení možná ladí rádio, telefonují a.p. a tím pomalejší reakci, pokud předvídám i za ostatní piloty, tak se chovám v dopravě, jasně, zřetelně a včas co bude následovat a 15 metrů znalec rozdupe.
Nejde ani tak o obec, jako o paragraf 17 odst 5e
(5) Řidič nesmí předjíždět
...
e) dává-li řidič vpředu jedoucího vozidla znamení o změně směru jízdy vlevo a není-li možné předjetí vpravo podle odstavce 1 nebo předjetí v dalším volném jízdním pruhu vyznačeném na vozovce v tomtéž směru jízdy,
Ovšem problém může nastat, jestliže předjíždějící bude tvrdit, že jste znamení o změně směru nedával. Takže těžko předjímat
Pokud je to vaše fotka z té DN, tak předpokládám , jak to asi dopadne, stačí se podívat na přesné poškození těch vozidel a vymodelovat si to. Nebudu však dělat chytrého a svůj názor si nechám jen a jen pro sebe, to není pro řízení o DN podstatné...a ani oprávněné a pro tuto diskusi také ne. Pokud budou přibráni znalci, a lze domnívat že ano, pak platí to, co říká tuším M.C. Víc se k tomu nedá zodpovědně co říci.
V čem to jezdíš... v prezidentském autě s majákama ,že tě v obci nesmím předjed? S takovým argumentem si dej pozor nejenom na motorkáře s růžkama , ale i na babky na kolech ,ty se stím taky nemažou. Jinak počítám ,že ten dědek jel ve fobii a dle fotky a tvého popisu vina bude na něm . I když jsem již dlouho neviděl v takovém autě a ještě v takovém věku někoho předjíždět.
Řěší to zákon 361/2000 předjíždění:par. 17, 5e, 5f3 a odbočování: par. 21, 1
Podle fotky jste ho musel vidět v zrcátku = nedbal jste zvýšené opatrnosti, on zase přehlídl blinkr (pokud byl včas), pokud to nebyla hl. poz. komunikace tak předjížděl v křižovatce... Vůbec není jasné kdo bude viník.
Připravit si výpověď a čekat až se ozve policie. Asi budou i znal. osudky = nevymýšlet si.
Podle fotky to vypadá že WW byl nabourán když už odbočoval ale záleží na výpovědích a na tom co řekne znalec který to bude zkoumat navíc byl předjížděn v obci před křižovatkou? pokud si řidič nebyl jist směrem jízdy WW asi neměl předjíždět ale to opravdu rozhodne někdo jiný.
Pokud jste odbočoval do leva na křžovatce a on do vás naboural bude to s největší pravděpodobností jeho vina. Protože vás nemá v křižovatce co předjíždět.
Pokud jste ale odbočoval do leva na místo ležící mimo silnici ( vjezd do dvora, polní cesta, atd.) tak vám to dají napůl.
Řidič nesmí předjíždět na křižovatce a v těsné blízkosti před ní
To neplatí při :
- předjíždění zprava
- předjiždění kol a motorek
- předjiždění na hlavní komunikaci
- předjíždění na řízene křižovatce
mopet, odpovídáte z neznalosti, přál bych Vám viděl modelové situace.
Sám uvádíte, že může předjíždět na křižovatce.
Jak to rozsoudíte, když budou oba tvrdit, že blikali a ten druhý neblikal?
Opět opakuji, že soudní znalci v 80% označí viníka, toho, kdo odbočoval.
No...
myslel si to i ten důchodce a manželku mu odvezli do nemocnice.
Jezděte si jak chcete, já budu rád když se nepotkáme při mém odbočování v levo v křižovatce.
mopet, pokud při odbočování dodržíte předpisy, nestane se nic. Ale jen zablikat a po 15 metrech odbočit vlevo je chyba.
Jenže on má mopet pravdu, byť nešikovně vyjádřenou.
Nechce se mi ani věřit, že nevíte, že zákaz předjíždění v křižovatce zleva (i na hlavní nebo řízené) platí, pokud se předjížděné vozidlo chystá odbočit vlevo a vyhodí levej blinkr. Tak praví pan předpis. Konkrétně: 5) Řidič nesmí předjíždět e) dává-li řidič vpředu jedoucího vozidla znamení o změně směru jízdy vlevo a není-li možné předjetí vpravo nebo předjetí v dalším volném jízdním pruhu vyznačeném na vozovce v tomtéž směru jízdy."
doplněno 25.02.15 15:51:Rozhodně máte pravdu. Já ovšem reagoval přímo na toto vlákno dotazu, odpovědnost odbočujícího za včasné blikání nikdo nezpochybňuje. Každopádně to posoudí někdo, kdo dostane mnohem víc informací z místa než my, na výsledek je potřeba počkat.
No, ve skutečnosti to motáte oba. Mimo vámi uvedeného totiž předpis praví také toto:
Odbočování
(1) Při odbočování na křižovatce nebo na místo ležící mimo pozemní komunikaci musí řidič dávat znamení o změně směru jízdy; při odbočování nesmí ohrozit řidiče jedoucí za ním a musí dbát zvýšené opatrnosti.
Přeloženo do češtiny: řidič musí dát včas a zřetelně vědět, že bude odbočovat a sledovat, zda se někdo za ním mezitím nerozhodl jej předjíždět!
sunsed, moped nemá pravdu, když píše, že se nesmí na křižovatce předjíždět a pak to jasně doloží citací z předpisu. Vy pak doplníte, že se nesmí předjíždět, když bliká. OK? ale to moped nepsal.
Řidič, který odbočuje, dá je 15 metrů před odbočením blinkr, neviděl, že ho již předjíždí jiné vozidlo, a začal odbočovat.
To by ten starý člověk musel jet rychle, což se u tak starých lidí nestává.
Kde bylo zadní vozidlo, když začal zatáčet tazatel vlevo?
Ale pouštíme se do spekulací, jak probíhal děj nehody. Jen ze zkušenosti tvrdím, že v 80% může ten, kdo odbočoval...
Ahoj. Proti strana má zbořený čumák vedle světla. Tam bývá i svítidlo blinkrů. Znalec zjistí, jestli i rozbitá žárovka svítila a nebo ne. Pak nám sem napiš, jaký má kauza postup. Držím palce.
Humbuckere, kolego, dobrý den. Tazatel píše, že nechal auto odtáhnout, to znamená, že ho nebude prohlížet znalec. On nebude řešit, zdali blikala žárovka, páč je to k ničemu.
On jen spočítá dle výpovědi rychlosti vozidel, a jak probíhal děj, a kdo kecá. O tom kdo nehodu (ne)zavinil rozhodne obecní úřad.
Já držím palce tomu, co to nezavinil, aby zvítězila pravda.
Velice rád uvítám, až do půl roku napíše tazatel výsledek.
hujere, správně a navíc blinkr přeci bliká. (svítí nesvítí) znalci nezkoumají žárovky, páč je to k ničemu...
takže je to irelevantní...
dobry den ,špatně sem to asi popsal 15m byl muj odhad mel sem to asi popsat ve vtečinách a 45 km/h rychlost byla před tou zatáčkou například 20m pak jsem začal zpomalovat ( blikáni bylo to více než 10 vteřin a mám na to 2 svedky protože spolujezdec mě i navgoval řekl tamhle asi za 40 metru budeš odbočovat )
doplněno 26.02.15 17:10:a řízením auta se živím a nikdy jsem nedostal ani pokutu jsem dost ohleduplný a když vidím agresivního řidiče pozor si ddávám dost vekly nema cenu asi odhadovat jak daleko řed zatáčkou jsem blikal vím jen to že to byla dost dlouha doba na to abych odbočil bezpečně a navíc pan řekl že blinkr nevidel a krátce po nehode než prijeli policistéjsem mu pomohl z auta ven a řekl sem že volám polici , tak me prosil at policisty nevolám že se nejak vyrovnáme a když sem zavolal tak odešel prič a přivezli ho z5 hasiči... daval bych to za vinu spíš šoku jeho reakci ale buh ví
Pokročilý věk neznamená, že to je kouzelný děda z pohádky. Může to být (a nemusí) zmetek, který s vámi chce vydrbat.
Já měl polízanice s dědkem - nacouval přes 10 metrů do boku mého auta a vymlouval se nesmyslně, že jsem do něj najel já. Pod vlivem nezávislého svědka to vzdal a uprosil mě (hlavně teda jeho žena) k řešení bez policie. Na pojišťovnu to nenahlásil a vymlouval se jak mohl, například že jsem si se svědkem tykal a že jsem mu sprostě nadával atd. Ve finále to vzdal, ale byl to boj.
Pokud jste najel ke středu vozovky a tím jasně dal najevo že budete odbočovat, tak možná mohl předjet zprava, pokud jste zpomalil byl u pravé strany a pak to říznul do leva, znalec odhadne 50 a 50, tím pádem pojišťovna odmítne jakékoliv plnění a je-li tam zranění dále šikovný advokát bude pěkná tahanice o měďáky
bylo to na zemi i nastříkane jak to pan z dopravní policie vymodeloval byl jsem najety ne přesne ve prostřed ale cca metr od krajnice ... muj davokát byl včera na tom uřadě nahledl do spisu a mluvil s někym kdo to ma na starosti a bylo mu řečeno hodně vecí ale hlavní vec je že prý ten člověk mě neměl v žádnem případe v tech místech předjíždět že já jsem neporušil jediny předpis a ten pan v jedné chvíly asi 3 ... ...dnes zpracoval vše co má a volal mi to
a že já měl dbát zvíšené opatrnosti ..ano to jsem taky dbal ale asi teda málo ..dobře ale co ten pán? ten snad neměl dbát opatrnosti? ja nejsem superman abych se stihal dívat se před sebe kde byla zatáčka ,do leva abych v odbočce nekoho nesejmul a jeste v tu chvíly za sebe ,(tim neříkam že jsem se nepodíval ale uznejte že jsem se přece musel podívat i na ty další dve místa kdybych sledoval jen jeho co dela tak me sejme nekdo z protisměru !a opravdu jsem si nevšiml že mě chce předjíždet a ani jsem to nepředpokládal protože takovej magor kterej předjíždí v křižovatce ,...gratuluju že ještě žije co kdyby vyjelo auto ze shora a jen si trošku najelo a to že si tam najíždí každy protože to neni zrovna přehledná křižovatka nebo z té zatáčky co byla před nim!"...vy tu mluvíte jak kdybych za to mohl já? ale znovu opakuji že já jsem žadnou chybu neudelal a jel jsem předpisově !
a budu to hnát klidně před soudy protože kdybych udelal chybu a mel černé svedomí ...tak to uznam a budu rád že to dopadne například tak že 50 na 50 ale stím se rozhodně nesmířím ...
Vlastimile,
Co vypověděl druhý řidič?
Před odbočením jste se podíval, zdali můžete odbočit vlevo?
Dobrý právník Vás z toho vyseká, pokud ten druhý pán nebude mít lepšího právníka.
Soudní znalec nevyřkne ortel 50/50, jen sdělí, jak se průběh nehody skutečně stal. Magistrát pak sdělí, že vinnen je pan...
Vlastimile, budu rád, když nás průběžne budete informovat o jednáních na úřadě..
Reálně to 50 : 50 je spravedlivé - on neměl předjíždět (blinkr vlevo) a ty jsi měl sledovat zrcátko, vidět že tě předjíždí a neohrozit ho = neodbočit. Podle fotky ses do zrcátka vůbec nedíval a zalomil to doleva - to je hrubá chyba, v provozu prostě musíš myslet i za ostatní a sledovat provoz před sebou i za sebou a když potkáš podobné pako které musí předjet za každou cenu tak potom té bouračce zabráníš. Pokud jezdíš stylem "přesně podle předpisů" tj,. když mám přednost tak jedu/ odbočim atd., tak je jen otázka času kdy (zase) nabouráš. Bez té zlomené ruky by to byla dobrá lekce pro oba, takhle to je průšvih, naštěstí ne horší než zlomená ruka. A tady jsi navíc nejel podle předpisů, ale odbočil jsi i když tě předjíždělo auto. Poučení: těsně předtím než odbočíš doleva, musíš se podívat do levého zrcátka a koukat i doleva přes okno (tím obhlídneš i mrtvý úhel zrcátka).
Právník tě z toho možná vyseká úplně, stejně tak pokud bude mít pán lepšího právníka tak vyseká jeho. Já bych souhlasil s 50:50
asd, vy píšete: "Reálně to 50 : 50 je spravedlivé - on neměl předjíždět (blinkr vlevo) a ty jsi měl sledovat zrcátko, vidět že tě předjíždí a neohrozit ho = neodbočit"
ale to nemůže být 50/50, páč ten zadní normálně předjížděl a pán dal blinkr pozdě a náhle odbočil vlevo...
škoda že tu nejde dát modelace po setinách vteřiny, co nám ukazují na školení..
Já tvrdím, že ten co odbočoval neviděl, že je předjížděn,
Já bych nesouhlasil 50/50..
edice, považuji se za odborníka na předpisy,
Musím Vám sdělit, že se mýlíte "rozhodující je to ze v před nebo v křižovatce se predjizdet nesmí"
viz text od mopeda...
Řidič nesmí předjíždět na křižovatce a v těsné blízkosti před ní
To neplatí při :
- předjíždění zprava
- předjiždění kol a motorek
- předjiždění na hlavní komunikaci
- předjíždění na řízene křižovatce
Takže na křižovatce se smí předjíždět, jak je to uvedeno v zákoně 361/2000
Tvrzení proti tvrzení je téměř vždy, proto správní orgán musí rozhodnout kdo lže...
Proč se vyjadřujete někteří k vině, soudíte, když je jen vyjádření jednoho účastníka a neznáte fakta? Na to jsou jiní, povolaní. Policista se nemá pokud není věc uzavřena co k vině vyjadřovat, co když to bude jinak?
Tazatel už spekuluje, nyní blikal více než 10 sec, takže cca 120 m předem..., to přece nesedí.
edice, podle čeho se nesmí v kžižovatce předjíždět? Už jste si přečetl zákon, či máte řidičák?
Pokud by blikal i 2 km - blikal-li vlevo, nemůže ho nikdo předjíždět! Vášně v daném vláknu jsou ale naprosto zbytečné - počkejte si na vyjádření tazatele, resp. informaci o konečném výsledku šetření. Možná tam byla kamera v obci a ve finále se budeme divit...
jmlc,
to se budem točit dokola..páč kdyby blikal, tak ho ten řidič přeci nepředjížděl. Takže já tvrdím, že neblikal, když ho začal předjíždět starší řidič.
Tazatel začal blikat pozdě, a nepodíval se do zrcátka, že je již předjížděn..
Spekulace, páč jsem tam nebyl.
Většina tvých oponentů co na tebe hažou vinnu ,je ve věku toho dědka co ti tam vletěl ,jezdí podobným stylem a vlastní podobné auto..tkzv si už taky dělají alibi pro případ ,že něco takového udělají . Stačí se podívat na cestě jak jezdí v autě řidič ve věku 60 +. Řidičáky dostali když na cestách ještě jezdili povozy a oni jezdí taky tak. Přeji ti hodně štěstí at ti to dobře dopadne a doufám ,že toho dědka už nikdo nikdy na cestě nepotká.
Sorry, nejsem dědek důchodce. Mám najeto v osobákách ca 600000 km bez nehody a to jezdim docela svižně.
Dědek přehlíd blinkr (pokud byl 15 metrů předem při 45 kmh, tak bliknul jednou max. dvakrát, ale i to by vidět měl) určitě tam byl i styl jízdy - zpomalení a najetí ke středu silnice což jsou jasné známky že se něco bude dít - na místě dědka bych do předjíždění nešel ani pod majákama. On dojel pomalejšího a okamžitě začal předjížět, navíc nedokázal reagovat na točení auta doleva - místo tam měl, stačilo zatočit doleva taky a tím se vyhnout srážce. Staré pako, snad ho to vyškolilo.
Ovšem odbočující neviděl že ho předjíždí auto, můj názor je že se vůbec nepodíval do zrcátka a zalomil to doleva, což je zásadní chyba. Mladé pako, snad ho to vyškolilo.
Dal bych jim 50:50, v reálu vyhraje ten s lepším právníkem...
už zase jeden, co si vykládá předpis podle svého, nebo to bezhlavě kopíruje bez udání zdroje.
nebo tam, kde to zakazuje plná (jednoduchá nebo dvojitá) čára na silnic
Nikde v zákoně nenajdete, že se nesmí předjíždět na plné čáře.
ale jak to souvisí s touto nehodou?
asd, z praxe po najetí více jak milionu...
každý řidič porušuje předpisy...
A navíc přednost má vždy vozidlo v pravém jezdím pruhu
a to jste vyčet kde?
vy mluvíte z předpisů a já z praxe.,,, a proto tak vypadá na silnici, páč spoustu lidí nejezdí podle předpisu, nebo je ani neznají...
viz body za přejíždění plné čáry..
doplněno 01.03.15 19:54:ads,
omlouvám se za přehození písmen..
Vlastimile, zač děkuje panu Zachovi? za to že napsal nesmysl a že Vám přitakuje za to co chcete slyšet?
Taky Vám přeji, aby zvítězila spravedlnost..
To neni asd a pro ads: plná čára není zákaz předjíždění - viz sil. zákon. Plnou čáru nesmíte přejet/ přesahovat, můžete jí přejet při objíždění překážky. Předjíždět zakázáno není! Pokud na plné předjedete kolo nebo motorku a přejedete čáru, tak porušíte předpis - tj. docela paradox, legálně smíte prosvištět těsně kolem kola (bez přejetí čáry), ale objet ho s velkým odstupem nesmíte. (s přejetím čáry).
Nevidím důvod, proč by se tam předjíždět nemohlo. Dokonce ani není ze strany odkud jste přijížděli označena křižovatka. Takže jestli jsi nedal včas blinkr a nenajel před odbočováním ke středu, neměl řidič za tebou moc šancí předvídat, že budeš odbočovat. Já osobně, když odbočuji na takovéhle křižovatce, dávám blinkr dost dlouho předtím, než přibrzdím a najedu si tak, že mě auto za mnou předjet ani nemůže. Je důležité jezdit čitelně pro ostatní řidiče, aby mohli s předstihem předvídat, že se bude něco dít. Smutnou skutečností je, že hafo řidičů odbočovat, a to hlavně doleva, prostě neumí. Dnes a denně vidím, jak auto jede pěkně v pravo, řidič brzdí, každý za ním by se oprávněně mohl domnívat, že se chystá zaparkovat. Pak to zalomí od pravé krajnice doleva a při točení volantem brnkne o páčku směrovek. No a když ho někdo předjíždí, je vymalováno.
hujer123 - když jedeš jako ten geront tak předjížděj ,
ale když si to pořádně naklikáš tak vidíš že jedeš do kopce a nevidíš co se proti tobě vyřítí , ale dědek mistr světa co houby vidí ( v prvé řadě přezkoumání na očním ) , a reakce má nulové by tady určitě předjíždět neměl .
laybore, vy toho pána znáte, že ho titulujete "..geront..dědek mistr světa co houby vidí...reakce má nulové .."
Co když je to sportovec, ve skvělé formě, bývalí řidič z povolání...a tazatel se nechovat tak jak měl..
prosím, pane kolego, bez ataků...
Děkuji a přeji hezký den.
p.Milane - ve skvělé formě určitě nebude , ale možná podle Vás to mohl být Superman , na takových uličkách před horizontem předjíždět může fakt jen Superman , já bych si to nedovolil.
Má pravdu předsedo - reakce má nulové, protože jinak by na odbočení reagoval a zatočil doleva = pokud by boural víc jak do boku auta tak vlevo protože by se nevešel mezi auto a levou stranu silnice. On jel furt rovně a max. trochu přibrzdil. To nebyl profík...
Jen nechte na hlavě, pane Milane. Do mně taky nacouval bejvalej vojenskej pilot ve věku 93 let, asi jak ty stíhačky nemaj zpátečku... Ale měl jste vidět, co se z něj vyklubalo za sv*ni, nejdřív že OK, pak na policii všechno popřel a neváhal tvrdit, že jsem do něj najel já (bokem auta?). Naštěstí tam byl svěděk, fotky a i tak dědek půl roku tvrdil nesmysly. Nakonec ho to celé stálo jen 60 tisíc.
dobrý den, souhlasím s kolegou Hujerem, nevidím jediný důvod, proč by nemohl někdo předjíždět. Nevím jak opravdu probíhal děj těsně před nehodou, ale domnívám se, že viníkem jste vy, a budete potrestán.
Budu rád, jako mnozí, abyste po čase přidal výsledek rozhodnutí a zdůvodnění rozsudku. Hodně to pomůže ostatním.
Přeji krásný den.
Ani zdaleka bych to neviděl tak jednoznačně jako vy. I na té mapě je vidět, jak vysoko je kamera google (cca 2,5 m) a stejně nevidí za horizont. Převýšení jako prase, úzká silnice, obec, zaparkovaná auta, možný provoz v protisměru, rozhled od poslední křižovatky na 200 m = na bezpečné předjetí měl maximálně 7 sekund, což je samozřejmě málo, já bych si to teda rozhodně netroufl. Pokud za těchto okolností někdo předjíždí auto jedoucí rychleji něž traktor, je to bohužel dobytek. Zní to hodně nepravděpodobně, že by rozumný řidič na tomto místě předjížděl. Tím spíš odpovídá varianta "omyl a dupnutí na plyn", podle mně by výmluvu na předjíždění nesežrali ani naši orgáni.
Já se domnívám, že viníkem bude uznán jednoznačně ten zadní řidič, nehoda se stala prakticky na horizontu, kde prostě nemá na předjíždění ani pomyslet.
(5) Řidič nesmí předjíždět
a) nemá-li před sebe rozhled na takovou vzdálenost, která je nutná k bezpečnému předjetí,
b) jestliže by se nemohl bezpečně zařadit před vozidlo nebo vozidla, která hodlá předjet,
c) jestliže by ohrozil nebo omezil protijedoucí řidiče nebo ohrozil jiné účastníky provozu na pozemních komunikacích,
Jedna věc - pokud to není označené jako křižovatka, tak nejede po hlavní pozemní komunikaci a předjíždět v té křižovatce nesmí (cedule je jen v opačném směru).
Viditelnost dopředu tam je na předjetí dobrá.. Já osobně bych tam zpomalující auto nepředjížděl, ale čekal bych co udělá. Dědek byl spěchající blbec a dobře mu tak. Nic to nemění na chybě odbočujícího že to zalomil doleva i když ho předjíždělo auto - nečumí do zrcátek a dobře mu tak...
Vlastimile, ať je na vině kdokoliv, zabraňte zprávě od lékaře, ať postižený nedá souhlas se zdravotní dokumentací. Pak nebude nehoda se zraněním, kde je automaticky zadržen řidičák.
Vlastimile,
odebrat řidičské oprávnění můžou až po skončení řízení u obecního úřadu, až po uplynutí odvolací doby, až nabude rozhodnutí právní moci.
To se musí stihnout do jednoho roku od spáchání přestupku.
Nevím zdali jse byl již na úřadě, zdali Vám již sdělili obvinění atd..
Nechci diskutovat o vině, ale nám zas vtloukali do hlavy, že musíme udržovat takovou vzdálenost od před námi jedoucího vozidla, abychom mohli včas reagovat na nějakou změnu jeho jízdy. Tomu odpovídá i případ z praxe, syn vletěl do kufru vozu před ním, protože ten zabrzdil a kluk už to nestihl. A dali mu vinu, měl jet opatrněji a sledovat situaci na silnici před sebou... tak nevím...
Pán 83 roků... úraz každopádně jeho paní nepřeju, ale Bože dej mi sílu v těch letech se už za volant v tomhle provozu necpat.
Dnešní mladí piloti rychlích a silných kočárů, jsou vychováni tak, že jsou nejlepší, vše zvládnou, nemají půd sebezáchovy, ničeho se nebojí, ovšem se zvládáním statných koníků pod kapotou mají problémy, nedokážou odhadnout rozměry a zmatkují v krizových situacích. Podle policejních statistik za loňský rok nejvíce usmrcených osob bylo ve věku 25-34 let, celkově pak piloti českých silnic a dálnic do 35 let představují 40% s celkového počtu usmrcených osob. Nejkritičtější nehodáře patří mistři volantů mezi 19-21 lety.
Jako blázen asi nejezdíš, ale 3 roky je pořád málo a chyby děláš - viz to odbočení. Když s odstupem hodnotim mojí jízdu za mlada tak jsem byl hříčka přírody a čim víc jezdim tim víc zjišťuju že se mám pořád co učit.
Jedno moudro: pokud si myslíš že už umíš jezdit dobře, tak zpozorni a zpomal. Já neboural nikdy, ale začátky byly často jen o štěstí a až zkušeností jsem zjistil jaký chyby jsem dokázal nasekat... Malá bouračka je dobrá lekce která ti klidně mohla zachránit život (příště nenabouráš). Nejhorší na tom je ta zlámaná ruka...
lapko, máte sice pravdu, ale tady jde o jiný přestupek. Ve Vašem případě se jedná o nedodržení bezpečné vzdálenosti.
Vaše věta by měla znít takto "abychom mohli včas reagovat na nějakou změnu jeho jízdy, zastavit vozidlo, na bezpečnou vzdálenost, jakou máme rozhled..
Klidně jezděte dál, nebojte se, právě vyšla statistika, že nejhorší řidiči jsou poláci..
No chtěla jsem tím tak trochu naznačit, že hlídat musí člověk jako čert, ze všech stran... když se mi někdo lepí na zadek, dávám si obzvlášť majzla. Nemůžu napsat, že jsem jezdila 40 let bez nehody, jednak zákon schválnosti je naprosto spolehlivý a zítra je pátek 13, jednak počtem km se nemůžu chlubit. Jezdit klidně dál budu, ale nikdo mi nevymluví, že ty reakce věkem trvají malinko či více delší dobu, jak u koho. Ta moje prosba k Bohu platí dál.
Pane lapka nejsem stár ani mlád a zastánce různého věku, ale podívejte se na statistiku kolik seniorů, nebo kolik mladých, bystrých, zdravích, s reakcí Alonsa a spol., obtáčí plechovice v nepřiměřené rychlosti okolo statných stromů, napraných marjankou a p.. a tím zatěžuje červené anděle a černé havrany.
Ono sa to berie,kto má vinu kde na aute je miesto prvého kontaktu,ak je to vzadu,tak vinu dajú asi tomu druhému,ak vpredu tak tomu prvému lebo odbočoval a bol už predchádzaný.Je ťažké dokázať tomu prvému,že smerovku dal pred tým,než ho niekto nepredbiehal,hoci ju mal.
slavco, nejde o směrovku, ale když došlo ke střetu, musel zadní šofér již několik vteřin být vlevo a předjíždět.. to vše spočítají znalci...a je jedno, zdali je poškozeno vepředu či vzadu..
Několik vteřin? Klidně max. vteřinu - pokud přijíždí zezadu vpravo a na předjíždění hodí rychlou myš..
Ty znalce nepřeceňujte, něco změří (je otázka co a jak přesně změří) něco zadají odhadem, hlavně součinitel tření pneu/ silnice neměří ale berou podle tabulek. Než přijede policie tak námraza roztaje, posudek je na mokro a lítá o dva autousy. Nebo povrch - mokro na začátku deště a půl hodiny po slejváku - to první klouže jak led a to druhé skoro vůbec. Ty posudky vyjdou podle zadaných hodnot = posudek je na milimetry a desetiny kmh, a reálná nepřesnost posudku je o dva řády větší. Asi jak příchod Cimrmana v pátek +- 200 let...
asd, to je debata k ničemu, vše lze zpochybnit, i to, zdali vteřinu či méně..
každý si vymyslíme svoji situaci, a pak se nedomluví nikdo.
Já jen že to byl starší člověk, domnívám se, že nehodil myšku, normálně pomalu předjížděl..
mokro, náledí, to je již jiný příběh..
Zkrátka část lidí si myslí, že to zavinil ten, jiní zase onenen. Úřad se s tím vypořádá a /ne/spravedlivě rozhodne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.