Nejste přihlášen/a.
Dovezl jsem staré osobní vozidlo (r. 1984) z Rakouska.
Nemá zadní mlhovku, ani couvací světlo.
Mlhovka s oranžovou kontroulkou si namontuji.
Musím dodělat i couvací světlomet? Musí být ovládán jen zařazením zpátečky. Myslím si, že vyvíjet tento spínač nemohl myslet zákonodarce vážně (pokud to vůbec nařídil). Logicky mi vyplývá, že pokud tam od výroby není, nemusí být ani dodatečně. (analogie na pravé zpětné zrcátko).
Logika v však zákonech chybí, proto si to ověřuji.
Zdravím,
mlhovku mít musíte podle zákona z r. 1998(? - jistý si nejsem), kdy se i na vozy, které neměly mlhovku z výroby musela povinně dodělat. Totéž platí i pro uváděné pravé zpětné zrcátko - tam tato povinnost platila už tuším od r. 1986(1987) - taky auto, kterého nemělo z výroby, ho muselo mít domontováno dodatečně. U couvacího světlometu si jistý nejsem - doporučil bych zeptat se třeba telefonicky (e-mailem) na nějaké STK.
Výše uvedené se nevztahuje na vozy na tzv. "veteránských papírech" - tam jsou podmínky odlišné.
Tak ověřeno na STK:
Zrcátko být dodatečně nemusí.
Z. mlhovka ano.
Couvací světlo rozhodnou až po přistavení auta - telefonem se nechtěl vyjádřit.
Nevím zda-li se musí dodělat,ale myslím že pokud opravdu couvačka není z výroby,tak se taky nemusí dodatečně montovat.Druhá věc je ta,že si myslím že to tam někde je ale je to odpojené a lampy jsou vyměněny za jiné.Vždyť už starý F125p s homologaci z roku 1968 měl couvací sv.respektive model z roku 1978 to měl.co pamatuji tak i užovky š105a 120 to měli.Takže docela pochybuji,že auto vyrobené roku 1984 na západě toto nemá!
Všimné ani náhodou. Věci chci mít v pořádku. Tím se jen dostaneš do začarovaného kruhu a dáváš pak všude. Takové řešení je možná jednoduché, ale jednodušší je zjištění, že couvák být nemusí. Jeho montáži by už byl větší zásah do konstrukce. Když to přeženu, jako by požadovali vyrobit kotevní místa pro bezpečnostní pásy do aut, které je nemají.
čekám ještě odpověd z STK, ale už nyní jsem přesvědčen, že couvací světlomet se dodatečně dávat nemusí.
Mimochodem jsem se díval na fotky ze srazu stejných aut. Všichni mají Z. mlhovku, couvák nikdo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.