Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v létě jsem si pořídil ojetou felicii 1.6 s tím, že olej byl měněn při 72000 km, dnes má najeto o 5000 km víc, většinu (cca 4000 km) jsem najel já převážně v městském provozu. Dnes jsem nicméně zjistil, že k této poslední výměně došlo v roce 2011 (!) a auto dlouhou dobu stálo v garáži, takže oleji už táhne na 4 roky.
Jak je to v tomto případě s výměnou? Vím, že se má měnit buď co 10 000 km nebo jednou za rok, podle toho, co nastane dřív, takže se do výměny během týdne raději hned pustím. Může takové zanedbání mít nějaký výrazný dlouhodobý negativní vliv na motor?
Děkuji za odpověď
Všem díky za odpověď. Ještě se zeptám, mám použít Shell Helix HX7 (500 Kč za 5 l), který podle popisu obsahuje "speciální čistící aditiva", nebo se mám zatím jen poohlédnout po něčem levnějším a ten shell tam nalít až příště?
A filtr bude sedět MANN W712/52?
Ten olej Shell je dražší než cena toho polovraku (vzhledem roku výroby) cos koupil . Kup ten nejlevnější olej třeba v obyčejném supermarketu a ten tam nalej . Jestli to bude 10w40 ,nebo 15w40 je úplně jedno . Motor stejně tu kastli přežije dvakrát.
Rada od Gumídka ja možná dobře míněná, ale přehnaně alibistická a nakonec i drahá. Tvůj olej i po letech bude v lepším stavu než olej vypuštěný třeba po půl roce, ale s plným nájezdem a tam přece motor nikdo neproplachuje. Ten olej Shell celkem stačí, pokud seženeš levnější, bude to jen o pár desitek korun.
Určitě je výměna na čase,pořádně zahřát,povolit výpušťák a odšroubovat filtr,nechat důkladně vytéct. Nový olej 10W-40,prvně možná nějaký levnější,nechat vyjezdit tak 5 tisíc kilometrů a pak dát kvalitu,to stejné filtr,jedině originál nebo osvědčená druhovýroba
Olej degraduje i stářím,takže ten přesluhuje hodně
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.