Nejste přihlášen/a.
Chci se zeptat, zda někdo má auto s tímhle koncernovým motorem. Svezl jsem se na zkušební jízdě (v Altea XL) a na jízdu by mi stačil. Slyšel jsem ale, že při větším zatížení dost žere. Nějaké zkušenosti z praxe?
pro ten seat altea je to dobrý motor (vycházím ze zkuš. z fabie 1.4 combi) ,do 6l by se mohla spotřeba vejít. Pro octavii vzhledem k její velikosti a váze a také zatížitelniosti se mi to jeví jako málo. Někde jsem četl,že 1.6 je minimum pro tenhle typ vozu. Domnívám se, že octaviaje také o něco těžší. Chtělo by to zjistit o kolik.
Díky za zkušenost. Jinak Altea XL (což je ta, o které uvažuju) má o něco málo vyšší pohotovnostní hmotnost než oktávka.
Mám to v octávce combi. Najeto 4000 km. Jezdíme jen občas na dovolenou s rodinou, jinak krátký pojížďky, tak to je asi OK, ale jinak je to fakt hodně citlivý na způsob jízdy. Když jsem jel s rodinou, byl naloženej věcma a na zahrádce 2 kola, tak na dálníci jsem si zapnul tempomat na 140 dle tacháku, tak jsem jel za hrůzný průměr 11 litrů/100. Když se ten motor jede citem tak se dá udělat mimo dálnici při nenarvaným kufru spotřeba pod 7 l/100. Je to fakt hrozně citlivý na způsob jízdy. Když budeš chtít i do kopce tvrdě držet rychlost, tak spotřeba půjde skokem nahoru. Jako správnej chlap bych asi radši obsah 1.8, ale pro rodinu při reálným uvažování asi stačí 1,4. Dlouho jsem zvažoval jestli naftu, nebo benzín. Nevím. Na spotřebu je nafta určitě lepší,ale zase jsem měl z nafty strach.
Děkuju za zkušenost. Používáme to auto prakticky stejně, jak píšeš, tj. většinou pojížďky do školky a do krámu. Na jednu stranu si chci u dalšího auta poprvé zkusit nafťák, čistě pro tu zkušenost, na druhou stranu se mi nechce za nafťák vyhazovat prachy, když pro naše potřeby by to ujezdil i ten malej benzín.
(A taky bych si chtěl novým autem polepšit. Benzín se 120 końma a spotřebou 7,2 litru, to mám přesně svojí starou Vektru 1,8, na to si nemusim kupovat nový auto... )
O víkendu jsem jel trasu Orlík nad Vltavou - Plzeň, Jen s rodinou, s kočárkem v prázdným kufru, bez zapnutýho tempomatu a klimatizace a nijak jsem to nerval, spíš na plynulost a měl jsem průměr spotřeby podle počitače 5,8. Vidím to auto jako že když se nepředvádíš a nejsi narvanej, tak je spotřeba celkem OK a když je nějakej pomalík před Tebou, tak si podřadíš a od 3000 otáček dál to docela frčí a na tu chvilku předjětí spotřebu neřešíš. Do nafty jsem nakonec nešel, protože jsem slyšel ty příhody, jako když špatná nafta, tak výměny trysek a šílený prachy a tak. Těžko radit, rozhod jsem se pro 1,4 TST. Jako chlap bych chtěl spíš 1,8 TSI, jako otec rodiny bych zase chtěl šetřit za ropu v 1,9 TDI či teď ten 1,6 TDT. Vždycky je něco za něco. Uklidňuju se , že nejlepší je 1,4 TSI protože je to tichý a dá se to rozhoupat, akorát při tom rozhupování si dam na palubní počítač něco jiného než měření spotřeby či dojezd No a musím počítat s tím, že když narvu kufr na dovolenou nebo naložím kola, že spotřeba půjde nahoru což je ale cca 3 x do roka. Pokud si chceš ale polepšit na výkonu, tak jdi asi do 1,8 TSI a nebo nafta 2.0 TDi. To jsou zase prachy při koupi navíc a to je tak pořád dokolečka dokola
Díky, to jsou užitečný úvahy pro mě. Skoro se pomalu chýlim k tomu, že to 1,4 TSI je použitelný a levný, což jsou celkem pro mě důležitý kritéria, na frajeřinky už jsem vyházel peněz dost
Navíc teda, jak jsem psal, svezl jsem s tím v tom při zkušební, a byl to v obci a za obcí příjemnej tichej motůrek s přijatelným záběrem.
Kolega jezdil 1,9 TDI a vymenil to za 1,4 TSI a rika, ze je to zivocich a do dieselu by jiz zpatky nejel..
1,4 TSI - slusny motor, ale jenom se sedmistupnovou prevodovkou. Na dalnici jet 145km/h na na petce - 4300 ot/min je sila. (tady nekdo spominal 11l/100km a to je ono..) Kdyz ale zaradis setku a otacky slezou na 2800 ot/min - to uz je luxus (spotreba lepsi nez u dieselu, povinne ruceni jako za zapalovac a ten motor to vpoho utahne)
1,8 TFSI - to je jiz o necem jinem... - to ti lame vazy ( precipovana 1,8 TFSI = 170kW 310Nm! )
Nepíšete na jaký auto ho chcete. Vím, že se nabízeji i v Superbu, ale to snad nemůže rozumně uvažujíci člověk si tam dát. Když už si pořizuji takové auto, manažerské, těžké, tak si k tomu taky pořídim slušný motor. Že má slušný výkon, to je pravda, ale ten musí točit 7 tis. otáček, ne? Ale zpátky k tématu: takže pokud by si člověk dával na menší až střední auto, tak neřeknu. Ale větších aut ani náhodou. Tohle je šetření na nepravých místech, to se pak vráti minimálně na spotřebě.
Pánové, díky za odpovědi, pečlivě je sleduju. Teďka právě měním byt, až to doběhne, počítám, že pořeším auto. Je to naprosto otevřený: už jsem se skoro rozhodl, že si maličko povyskočím a bude to Altea XL 4x4 s tim silným dieslem, ale jak tady čtu, tak možná zchladím hormon a začnu se ještě koukat po těch 1,4 TSI. Nejhorší je, že ty paka španělský do tý Altey XL nedávají ESP (kormě nejsilnějšího dieselu), což to celý komplikuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.