Já jsem pro naftu. Nejsou problémy s navlhlým zapalováním a krom toho nafta hoří, ale benzín vybuchuje. A mám takový zážitek, že těch pár minut navíc, které vám dá nevybuchující nafta je vaše šance na přežití.
Je to věcí názoru.A taky zvyku.Záleží na tom,kolik se najezdí,jestli se garážuje atd.V poslední době mám ale dojem,že nafta jde vpřed.Já se ale držim benzínu.
nafta nizsia spotreba...2l pod 5 litrov...myslim si slusne...jasne,ked tomu dupnes,pekne papa ale to aj benzin...je to vec zvyku..ja sa drzim uz len nafty...a ci je zivsie nafta ci benzin?u novych aut to mas uz za jedno,nezijeme v 80-tych rokoch...a ked si neni pretekar...ostatne si domysli..ale je to len na tebe...aj tak urobis podla seba
Mám podobné dilema. Prozatím ta diskuze nikam nevede. Nemohl by mi někdo napsat v čem konkrétně je provoz na naftu dražší? (nemluvím o ceně nákupu nového auta, kdy je nafta vžd dražší). Zajímá mš jaké servisní zásahy provoz na naftu prodražují
Přestože jsem zastáncem nafty, tak provozně bych řek, že je provoz dražší častější výměnou oleje a olejového filtru. Měním po 10 000 a benzín by vydržel 15 000. Jiné znevýhodnění mě nenapadá. Jedině ještě potřeba výkonnější a tudíž dražší baterie...jednou za 4-5let...? Pak je to ještě otázka náhradních dílů k motoru. Jsou obecně dražší, ale zase jsou stavěny na těžší zatížení,...déle vydrží. To se dá těžko brát v potaz. S dieslama celkem za dobu mého ježdění jsem za ta léta najezdil cca 1 500 000km. Problémy? Tlumiče, čepy, ložiska, převodovka... motor jednou- teklo gufero na klice. Ovšem to není chyba nafty.
Myslím, že servis je úplně stejný, jen některé servisy si z toho udělaly výnosný byznys. Čerpají pravděpodobně z toho, že když člověk má na to, aby si koupil dražší auto s naftovým motorem, tak má i na servis. Záleží také na tom, jaká se vyskytne případná porucha na motoru. Moderní diesely jsou náročné na cenu součástek, případně cenu odborných oprav (TDI, HDI, DCI atd.). Starý diesel (TD, DT) to je docela legrace. Sice nemá vlastnosti moderních dieselů, ale záleží co každý od auta očekává a jak ho bude používat. Já osobně si myslím, že kupovat nový vůz pro nornální použití v naftě se nevyplatí z důvodu značkového servisu a s tím spojených povinných návštěv, které mají vliv na záruku. Já si většinu oprav dělám sám a tím ušetřím. Mám malou dílnu a je to můj koníček.
Nafta je vetsinou nepatrne lacinejsi,ale co se tyka vykonu,tak 1,6v benzinu da stejny vykon jak 1,9 v nafte (velmi priblizny odhad)=>drazsi povinne ruceni,benzinak je mene hlucny (pracuje asi s 3x mensim tlakem).Pokud ale jsi schopnej sehnat levno naftu (kamarad cucne z tatry,kamionu,BUSu,atd.) tak bych asi bral diesel.Osobne jezdim s naftakem a bezproblemu,zadne vazne opravy a starty v zime taky o.k.
Já mám peugeotka 1.2 na benzín:P a muž audi 1.6 na naftu. Rozdíl je také ve výši pojistky. Když to srovnám pouze svým ženským laickým pohledem:Loni v zimě si muž brával mojeho pažouta, bo mu v ádě zamrzávala nafta, v létě kupuje v plusku levný olej a ten ředí 1:1 s naftou - jedeme a smažíme . Občas se zadaří i levnější nafta . Manžel říká, že na ty moje občasný couračky je lepší benziňák, nafťákem jezdíváme na daleké trasy. Mě se na nafťákovi líbí, že se tam nemusí až tak koukat na řazení, vezme skoro všechno a mě občas pažout zařve. Jinak s láskou vzpomínám na mou bývalkuškodovku na LPG - nabrala se plná plynu i benzínu a to se to jezdilo. ..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.