Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím, jaký je rozdíl v řazení u auta s naftovým a benzínovým motorem? Je velký? Můžu auta střídat / manželovo a synovo/ , poznám to? Tvrdí mi, že ano. Dík
Máte otáčkoměr? Obecně - benzínový vůz táhne až od vyšších otáček, takže vám to prostě musí víc zařvat, než přeřadíte. Nafta dokáže rozjet při 1700 otáčkách - benzín by chípl - takže od 2500 táček. Hodně také záleží na kubatuře - ccm 1,1 je slabý a musíte ho vytáčet - více přidávat plyn. Motory 1,8 a více dokáží i nižší otáčky..
V řazení rychlostních stupňů rozdíl není (maximálně třeba zpětný chod-fábie na jedničce /k sobě a nyní nwn zatlačit seshora?/ a nemusí to mít všechny motorizace, kdežto třeba feldy mají naproti pětce-od sebe a dozadu ) ,je rozdíl v otáčkách vhodných pro přeřazení.Pokud máte trochu cit pro motor,tak to zajisté velmi rychle poznáte a nebude Vám činit problém střídat dvě auta s jiným palivem!
Nemějte obavu. Pokud máte aspoň minimální cit pro motor, tak to bez potíží dáte. Nemá cenu řešit nějaké limity otáček - každý motor to má jinak. Jinak se chová atmosferický diesel, jinak turbodiesel a úplně jinak benzin. Nemá cenu motor dusit v nesmyslně nízkých otářkách, kdy se dusí, cuká a není schopen akcelerovat. Přetočení se tolik bát nemusíte, motory mají omezovač otáček (nebavíme-li se o veteránech, ale pokud má auto otáčkoměr, tak do červeného pole už netočit.
Záleží na tom jaká seš řidička a podle čeho jezdíš.
Kdo jezdí podle sluchu a pozná kdy už motor řve, tak nemá problém a nezáleží na druhu paliva.
Pokud bys naftový motor vytočila do horních otáček benzínového motoru, tak vyskočí z auta a nafackuje ti .
Akorát si třeba na přístrojovku k ukazateli paliva nebo na víčko nádrže dej extra upozornění jaké palivo máš natankovat.
A nejlepší varianta je, že ty budeš pouze jezdit, tankovat a opravovat budou jiní.
Na to nelze obecně odpovědět, protože jsou velké rozdíly mezi i mezi jednotlivými typy motorů. Když to řeknu s nadsázkou, s Fiatem 126p "Maluch" se pojede jinak než s Chevolettem Corvete, protože řadový dvouválec 0,7 litru a vidlicový osmiválec 7,0 litru mají dost odlišné chování.
Ideální je, pokud uvedete konkrétní auta.
Dám příklad z Fabií, kde mám srovnání motorů 1.2 TSI a 1.6 TDI. První rozdíl je ovládácí síla spojky, u benzínového motoru je malá, u dieselového motoru velká (představte si, že sešlapujete slabou pružinu a pak silnou pružinu), což nejen ženě může činit ze začátku problémy při rozjezdu (mně to taky dělalo problémy). Druhý rozdíl je ovládací síla při řazení převodů. Opět platí, že u benzínového motoru to jde lehce, u dieselového to klade větší odpor. Třetí rozdíl je ve zpřevodování a rozsahu využitelných otáček. Benzínový se sbírá skoro od volnoběhu, kolem 2000 ot/min už má slušný výkon a jde ho točit až k 6000 ot/min. Dieselový má hodně slabé spodní pásmo, kolem 1500 ot/min začne ožívat, kolem 1800 ot/min razantně zabere, ale kolem 3000 ot/min jeho elán končí a výše už roste spíše hlučnost než zátah. Takže ve výsledku musíte u dieselu častěji řadit, hlavně ve městě to může dělat problémy.
Zejména třetí rozdíl neplatí obecně, záleží na na konkrétních motorech. Čím "silnější" motor, tím se lépe snaží ve spodním pásmu otáček.
Takže závěrem. Rozdíl bude pravděpodobně velký, ale jak se s tím sžijete, tak budete auta střídat bez problémů.
doplněno 21.02.15 16:10:Jinak nezapomenout na to, že se může lišit "kulisa řazení", tzn. tam, kde některá auta mají zpátečku, můžou mít jiná auta šestý převodový stupeň. Určitě si hne na začítku vyzkoušet, jak se řadí zpátečka.
Řazení mi přijde stejné a je jedno, jestli jsem řídila auto na naftu, nebo na benzín. Spíš jde o cit, jak řadíte. Jiné by to bylo, kdyby auto mělo automatickou převodovku, ale takto? Hlavně si dejte pozor, až budete do auta tankovat pohonné směsi, v tom vidím větší problém. Jak je člověk zvyklý brát benzín a zapomene, že jede na naftu, to to pak je průser.
V autoškole jsem jezdila s dieslem, začátky s benzíňákem, a pak přechod zpět na diesel. Nedělalo mi problém řazení, ale různé další charakteristiky aut - u toho posledního dieslu jsem si vyloženě chvilku zvykala. Benzíňák měl totiž plyn, který se musel jen lechtat, a brzda musela úplně dolů, aby to mělo účinek. Diesel to měl naopak, silnou brzdu, ale na plyn se muselo šlapat. Denně bych různá auta střídat nechtěla, ani kdyby byla na stejný pohon. I když je možné, že pravidelným tréninkem bych se naopak přizpůsobila
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.