Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
měl bych dotaz. Dříve, než jsem měl řidičský průkaz a jezdil jsem hodně na kole se mi stávala (doslova párkrát) nepříjemná věc. Například: U Tesca jsem nasedl na kolo. Chci vjet na silnici, rychle se podívám doleva, doprava. Jenže zprava jede auto, které nesvítí světly a já jsem ho v té "rychlosti" přehlédl. Nebo si vzpomínám: Jel jsem na kole po hlavní. Na silnici byla překážka, překážku chci objet, jenže v protisměru jelo auto, které nesvítilo. Opět se mi stalo, jsem si myslel, že auto stojí. O pár sekund jsem zjistil, že jede. Za dva roky, co řídím se mi to stalo pouze jednou. Naštěstí mi pocit říkal, ať se podívám ještě jednou. Bylo to k večeru a zprava jela nesvítící tmavá motorka. Opět si moje hlava myslela, že motorka stojí. Naštěstí mi něco v hlavě říkalo ať se podívám ještě jednou...Nicméně by mě zajímalo, kdyby se stala nějaká nehoda kvůli tomu, že bych přehlédl nesvítící auto či motorku (ve dne) zajímalo by mě, kdo by byl viník. Myslím si, že já. Zajímá mě, jaký na to mají názor ostatní, mnohem zkušenější motoristi.
Děkuji za odpovědi.
Obávám se, že v drtivé většině případů, kdy účastník silničního provozu někoho přehlédne nebo třeba neodhadne rychlost přibližujícího se vozidla, z toho sám vyjde jako viník. Včetně např. nedání přednosti autu, které se vyřítí ze zatáčky nepřiměřenou rychlostí. Tak nějak doufám, že u nesvítícího auta za snížené viditelnosti nebo dokonce za tmy by to bylo posuzováno jinak.. ale v tom našem absurdistánu? Taky by mě zajímalo, jestli někdo má praktickou zkušenost.
PČR řekne, že máte předvídat.. pojišťovna může dle podmínek např... zpravy.aktualne.cz/...
část o světlech je na konci článku...
Hledá se příčinná souvislost - pokud příčinou prokazatelně je nesvícení motorového vozidla, pak může být uznán viníkem právě tento řidič.
doplněno 18.02.15 20:42:p. Milane - jasné - já mám zkušenosti spíše ze strany pojišťovny - viz. článek a nějaká praxe v likvidaci PU. Často se stávalo, že PČR určila viníka a pojišťovna krátila plnění nebo stanovila nějakou spoluúčast... Vyžaduje to přesný popis všech stran, z toho se pak vaří..
často se řešilo plnění poměrem 50/50, ale nebylo zřídka ani 20/80 atd
Luke,
Ve Vámi popisovaných situacích byste byl viníkem vy.
V jiných případech by se jednalo o to, kdo způsobil dopravní nehodu. Vždy to může být jinak, proto nelze předjímat neznámou situaci.
JMLC,
policie může říkat co chce, klidně i o předvídání.
Řidič musí předvídat situace, ale jen ty, které může předvídat. Takže žádné paušálné předvídání.
Příklad, značka pozor děti, zřejmě škola, musí předvídat, že mu tam děti vběhnou, ale nemůže předvídat, že tam vbehne divoké prase a dojde ke kolizi. Přesně opačně, značka A13, čí A14, (pozor zvířata, pozor zvěř), určitě nemůže předvídat, že tam vběhnou děti.
Stačí tento příklad?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.