Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak řešit odstoupení od smlouvy v TP

Od: h75® odpovědí: 4 změna:

Zdravím, zajímalo by mně, jak řešit zajímavou situaci, která může nastat v souvislosti s převodem vozidla dle nových pravidel. Prodáváte auto, kupec je zdaleka, dá vám plnou moc. Uzavře si pojištění a vy na něj na základě plné moci uskutečníte převod vozidla. Poté, když má dojít k předání vozu a peněz, kupec cukne, že si vše rozmyslel. Přitom v TP je uveden jako majitel. Jak byste řešili tuto situaci v pozici původního majitele?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

we
hodnocení

2x

ke změně vlastníka věci dojde podpisem kupní smlouvy nebo časovým ujednáním v této smlouvě ujednaným, následně je třeba ve stanovené lhůtě (56/2001) provést změnu vlastníka na registru vozidel...takže by nemělo při běžném smluvním vztahu k tomu, že by prodávající neměl peníze a kupec by byl v TP zapsán...a pokud ano ...jedná se občanskoprávní spor...1 krok dohoda, druhý cestou právního řešení...

h75, souhlasím s we, sice děláte obrácený postup, ale když to špatně dopadne, máte jedinou správnou radu, postupujte dle první odpovědi.

doplněno 18.02.15 08:58:

h75, asi se mýlíte, po podpisu smlouvy dochází k plnění smlouvy. To znemaná, že prodávající musí přijmou plnění, zpravidla peníze, a kupující musí přijmout auto.

Poté co je splněna smlouva podle občanského zákoníku, dochází k převodu vozidla na úřadě. Nikoliv obráceně.

doplněno 18.02.15 09:12:

h75,

vždy budu radit jinak prodejci a kupci.

Prodejci vždy tak, aby nedával doklady ani auto z ruky, dokud nedostane peníze a on nezařídí převod na kupce.

Kupci, aby dostal od prodejce vozidlo, doklady a mohl za něj udělat celý převod sám.

Páč jen sobě věřím, že nepodvedu toho druhého.

Prodejce předal vše kupci, dostal peníze, kupec se již nikdy neobjevil, prodejci hrozí sankce až 50. tisím,že neudělal změnu vlastníka. A plná moc mu je k ničemu...on porušil zákon.

Při většině prodejů to projde OK. Ale když se objeví jeden chytřejší, je problém...

h75®
hodnocení

Já měl na mysli situaci, kdy dochází k převodu auta na základě plné moci (např. já jsem z Plzně a kupec z Olomouce a nesejdeme se na úřadě). Myslel jsem, že já zařídím evidenčku, kupec mi předtím pošle poštou zelenou kartu, podepsanou smlouvu a plnou moc. Já zajdu na úřad a auto převedu na něj. Následně přijíždí kupec, přebírá vůz a vyplácí peníze. Resp. se šprajcne. Poraďte mi prosím správný postup.
h75®
hodnocení

Ano, k podpisu smlouvy dojde, ale v praxi vam malokdo dá peníze předem s příslibem převodu. Zpravidla k předání peněz dochází až při předání vozu s již zapsaným novým majitelem, zajišťuje - li převod prodávající. Co s tím, když cukne při předávání (např. výmluvy, ze teď nemá hotovost atd.)?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]