Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny.
Po serii pátrání jsem zjistil,že mi alternátor probíjí na kostru,potřeboval bych poradit,jak se měří zkrat na kostru atd. Multimetr vlastním,tak to snad zvládnu.Všem díky za návod a přeji hezký den. Stanley110
Proud pro dobíjení akumulátoru a pro síť auta vzniká ve statoru a je střídavý.Pak se usměrňuje diodami na držáku diod,teprve tam jde mluvit o zkratu.Měl jsem v ruce řadu alternátorů,ale zkrat v tomto systému jsem nezjistil.V podstatě jsou to všechno nepohyblivé součásti,kde je to skoro vyloučeno.Pro laika bych také doporučil koupit altík z bouračky,nebo se zastavit v dílně.
JABRAKA
Vřele děkuji za proškolení.Problém je v tom,že mi altec propouští na kostru již bez pohybu-hned při připojení baterie do vozu.Chtěl jsem vědět,jak změřím,jestli je problém ve vinutí,nebo v diodovém můstku.
Zajímalo by mě, co u tebe znamená "probíjení alternátoru na kostru".
Pokud ti alternátor žere proud z akumulátoru, máš proraženou diodu v můstku. I kdyby mělo zkrat samotné vinutí na statoru, přes zdravý můstek by zpětný proud neprocházel.
Tak už fakt nevím,jak to napsat,sorry Zkrátka zapojím baterku-jde to celý do zkratu-odpojím "+" z alternátoru (i s odpojenými konektory relátka) a je to v klidu.Prostě mi to celý zkratuje ten alternátor.
Zajímalo by mne:hodnoty odporů,nebo prostě jak zjistím,co je špatně
Tak vám děkuju,za celej den jsem se nedozvěděl nic.Nejraději bych vám,tady těm rádoby rádcům flákl ten altec přez tlamu-sorry ale jo!
Tak to si dej přes tlamu sám,když nedovedeš pochopit dobře míněné rady a dej si poradit u autoelektrikáře.
No, nechci kritizovat, ale tyto rady jsou doopravdy k ničemu. Otázka byla jasná, ale nikdo žádný postup, jak to zjistit, neporadil...
Vymontuj stator a rotor. Ze statoru odletuj můstek diod. Zbydou ti klece vynutí a konce cívek. Jeden drát multimetru dej na jádro nebo kotvu u rotoru (tu klec) a druhým měř odpor na cívkách. Tedy změříš odpor mezi drátem vynutí cívek a tím železem, na kterým je to motáno a zjistíš dle odporu možné probíjení. Ideálně musíš naměřit nekonečně velký odpor. Stačí popraskaná izolace smaltu na drátu cívek stářím či přehřátím nebo úhozem plechového větráku díky vymletému ložisku a pak stačí uhlíkový prach z kroužku nebo špína z venku a vlhkost a najednou proud teče do kostry (probíjí).
Možná to píšu složitě nebo jen nahlas přemýšlím
Nejdřív se prorazí diodový můstek, ale tam nemá tepelná energie zkratovaného obvodu kam unikat. Takže pak může diodový můstek přehořet a přerušit se, nebo následně se může následně proud dostávat do vinutí. Vinutí má velkou plochu a tam tak tam může těch až několik set ampér které je baterie schopna dodat zahřívat alternátor, aniž by auto začalo hořet. Vinutí se pak pravděpodobně speče. Může se tím dál dostávat do většího a většího zkratu a může to skončit až požárem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.