Nejste přihlášen/a.
Zdravim,
v lednu jsem s ojetinou na ledu havaroval do stromu a chci ji "zaniknout"/zrusit/odhlasit. Pritom si chci ponechat motor a vetsinu netknutych dilu (o kterych vim v jakem jsou stavu) jako nahradni do jine ojetiny.
Je mozne ze zakona nechat "zaniknout"/zrusit/odhlasit vozidlo, aniz bych ho explicitne rusil s pomoci dokladu o "ekologicke likvidaci" (jiste formy vypalneho) a bez jakychkoli nasledku spojenych s likvidacnimi pokutami ze zakona?
Jak spravne postupovat?
Diky.
Právně to musíte zajistit tak, že vozidlo předáte k ekologické likvidaci a pak ho odhlásit. Pak si klidně můžete koupit motor zpět. Blbá rada, ale je dle práva.
Je jasné, že český človíček již našel kličku v podobných případech a sehnal si bílého koně na přepis.
Sry za znaménka-psal jsem v arbajtu na mobilu!
doplněno 10.02.15 16:59:Ronyxi -dle toho co jste psal mi PRO MNĚ přijde jednodušší dát auto bez motou,převodovky a náprav na vrakáč,dostat za tunu hmotnosti vraku 1000kč a ekopapír díly mít doma a auto zlikvidované .Ale pro někoho to může být přínos!
Nejde,musíš najít nějaké solidní vrakoviště kde tě nechají odevzdat jen skelet karoserie,sám jsem to tak dělal.
Známý chtěl felicii hodit do šrotu,tak jsem mu řekl jestli by mi ji nedal na díly,dal jsem mu dva tisíce,přepsal to na sebe,z auta vytahal vše použitelné že zbyl jenom holý a prorezlý skelet karoserie. Protože to nebylo komplet tak mi nic nedali,ale ani nic nechtěli,odvezli,dali papír o likvidaci a bylo to bez problému
Na nesolidním vrakovišti to chtějí komplet a ještě po tobě chtějí platit,chce to projet víc vrakáren a někde určitě pochodíš
Zdravím, ani jeden z předřečníků nemá pravdu a jejich odpovědi jsou nepravdivé a zavádějící.
Vozidlo lze nechat zaniknout bez dokladu o ekologické likvidaci podle novely zákona č. 56/2001 Sb. a to od 1.1.2015. Umožňuje to institut "ZNIČENÍ".
Další nformace k tomu najdete např.
:- článek na internetu
- článek v tištěném Světě motorů č.45/2014 - reklama na číslo s obsahem čísla, číslo časopisu je dostupné buď v elekronické podobě pro předplatitele časopisu nebo ho lze stále ještě zakoupit jako tištěné zde K prostudování též doporučuji příslušný zákon třeba tady zakonyprolidi.cz/... se zaměřením na § 13 Zánik vozidla a to včetně malých čísel (vysvětlivek a odkazů na zákony a vyhlášky související) - k nalezení dole v zákoně.Detaily postupu pro odhlášení vozidla s možností jeho ponechání (s tím, že ho chci rozebírat na náhardní díly) mi zatím nejsou známy (ještě to nepotřebuju), ale k tomu, že využití statusu "Zničení"je legální, mi stačí, že oficiální místa přiznávají, že ponechání si vozidla bez ekologické likvidace je možné (viz třeba výše uvedený článek).
Znovu odkazy, které se korektně nezobrazili
článek na internetu tady auto.cz/...
reklama na číslo SM http://www.auto.cz/svet-motoru-45-2014-jak-odhlasit-auto-bez-ekologicke-likvidace-83870
možnost koupě tištěného čísla tady svetmotoru.auto.cz/...
a ještě ten zákon samotný zakonyprolidi.cz/... § 13
Prečítal som si tie paragrafy,no za zničenie vozidla sa nepovažuje jeho rozobratie.§13 odstavec 2,kde ste dali odkaz.
Ano, za zničení vozidla se nepovažuje jeho rozebrání. Podstatné ale je, že lze vozidlo trvale vyřadit i bez ekologické likvidace. Využití vyřazeného vozidla viz citace z článku:
"Současný stav plně implementuje evropskou směrnici o vozidlech s ukončenou životností, podle níž je vozidlo možné vyřadit pouze na základě potvrzení o převzetí do zařízení na ekologické zpracování autovraků. Tato varianta však neřeší některé životní situace. Proto ministerstvo dopravy navrhlo úpravu tak, aby bylo možné vozidlo vyřadit z provozu a ponechat si ho pro vlastní účely pro provoz mimo komunikace," dostalo se nám na vysvětlenou z ministerstva životního prostředí, které je garantem likvidace vysloužilých autovraků. Jenže současně tento resort hlásí, že od počátku nesouhlasil s některými partiemi novinky. Například s použitím pojmu "zničení" vozidla, díky němuž je možné jej odhlásit i bez dosud nutného dokladu o likvidaci. "Zničení není v podmínkách České republiky možné a právě v případě havárie nebo živelné pohromy je nutné předat automobil, respektive jeho torzo, k ekologickému zpracování," vysvětluje Dominika Pospíšilová z ministerstva životního prostředí. Dále resortu vadí, že v případě vyřazení z provozu delšího než 12 měsíců v kuse bude stačit "jen" každý rok prokázat místo a účel jeho využití (úředníci mohou jít na kontrolu!). "V některých případech má toto opatření své opodstatnění pro sběratelství, použití automobilu k zemědělství na soukromém pozemku, pro úpravu sportovišť a jiné. Ovšem obáváme se, aby nedocházelo ke zneužívání institutu a poškozování životního prostředí," končí Pospíšilová"
Takže doporučuju přečíst si i ten článek.
Jak si udělat z vyřazeného (zničeného) vozidla zdroj náhradních dúlů a přitom neporušit zákon je už na každém dotyčném člověku. Ale problém v tom nevidím. Jediná nevýhoda bude asi ta, že nebudete moct takové auto "rozházet do šroubku" a díly si jen tak někam uložit (tak jak to bylo v minulosti zvykem), ale budete muset mít stále někde na pozemku či v garáži to auto tak nějak v celku - čili to bude zabírat místo.
ronyx, zkuste, prosím, obeslat několik evidencí vozidel s vyjádřením k tomutu vyřazení vozidla, z důvodu zničení vozidla,
Jak si má uředník, nebo vy, a další představit zničení vozidla?
Nevidím důvod někoho obesílat a zjišťovat, co si o tom kdo myslí. Zákon to dává celkem jasně.
- vozidlo trvale vyřadím a budu jim každý rok hlásit, kde auto (vrak) stojí - zákon §12 odst. 1) písm. a)
- až mne to přestane bavit (respektive auto - vrak - se třeba rozsype na prach, vyberu si z něj náhradní díly apod.), podám Úřadu žádost o zánik vozidla z důvodu zničení vozidla - § 13 odst. 1 písm. a) bod 3) a doložím zničení třeba fotkou. Doklady odevzdávat ž nebudu muset - po vyřazení vozidla budu mít už jen "velký TP", takže ten přiložím k žádosti. Teoreticky se může stát, že Úřad bude vyžadovat nějaký "papír" o zničení vozidla (neumím si představit jaký by musel být, aby potvrdil že z auta nezbude ani nic k sešrotování, ale budiž). Pak je ovšem řešení opět velmi jednoduché - trosky toho, co z auta zbude, odevzdám k "ekologické likvidaci" a tím získám papír, kerý přiložím k žádosti - §13 odst. 1) písm. a) bod 1
Na základě toho bude vozidlo "zaniklé" a to bud z důvodu "zničení" nebo v nejhorším případě z důvodu "ekologické likvidace".
Co je na tom složitého?
Pokud bych zvolil jakýkoli jiný postup - např. že přestanu hlásit, kde "vyřazené" auto stojí - tzn. po určité době dojde k "zániku" vozidla z moci úřední apod. vystavuju se " přestupkovému či dokonce správnímu řízení" s velmi citelnými pokutami (viz zákon § 83 - správní delikty).
Doporučuji v případě zvolení výše nastíněného řešení ale pečlivě prostudovat právě ten §83 zákona, protože pokuty za přestupky hrozí i třeba podle §83 odst. 1 písm. d) - za nezabezpečení vyřazeného vozidla tak, aby neohrožovalo nebo nepoškozovalo životní prostředí či odstranění některé z podstatných částí...
Souhrnem - při troše šikovnosti a použití hlavy si z auta (vraku) lze vybrat jakékoli díly (včetně třeba motoru) a pak auto nechám "zaniknout" "zničením" případně "ekologicky zlikvidovat" (to podle "prudivosti" dotyčného úřadu).
Pokud to ještě někdo nechápe - koupím vrak na díly, protože má třeba dobrý motor a zrovna ten já potřebuju...jenže při "ekol. likvidaci" chtějí aby v autě byl ten motor, který tam má být (podle WIN), ale já tam chci dát svůj starý a ten z vraku si nechat...takže mám doklad, že jsem ten dobrý motor koupil s vrakem. Vrak vezmu na evidenčku a tam v něm objeví motor (původně můj) - nebude se shodovat WIN. Takže dojdu na Úřad a nechám do toho vraku napsat ten správný (původně můj) motor a znova evidenčka - motor už je správný (že je to vrak motoru nikoho nezajímá - na evidenčce se kontroluje "kus" a číslo - motor ani nemusí být v autě namontovaný). Tím mám z krku vrak (všechna WIN odpovídají papírům), zbývá už jen napsat do mého auta ten správný motor se správným WIN...
Když to dovedu "ad absudum" a budu mít hodně velký strach z Úřadu (třeba že sem demontoval z "vyřazeného vozidla" podstanou část, tak prostě ten špatný (původně můj) motor do toho vraku zase namontuju. Potřebuju z auta na díly třeba dveře? OK, vymontuju z auta na díly ty dobré, které chci a namontuju tam ty špatné svoje...A takhle není přece problém vybrat dobré náhradní díy a namontovat místo nich ty staré, poškozené...
Souhlasím s jednou věcí - tyto postupy nejsou vhodné pro lidi, kteří
a) nemají si kam "auto na díly" dlouhodobě uložit (nemají zahradu, garáž apod.)
b) neumí si tyhle veškeré výměny dílů udělat svépomocí (servis če s tím patlat nebude, pokud byste za tyto "šachy" měli někomu platit, nevyplatí se to)
c) o autě ví pouze to, že to ma 4 kola, volant a že to "nějak" jezdí...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.