Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Máme dilema. Vlastníme 16 rokem Renault Scenic 1,6, velmi opečovávaný a poctivě servisovaný, žádné závady - najeto 125.000km (viz obrázek). Jediné co za tu dobu trochu nedokážeme zvládnout je koroze od spodu (lemy blatníků, plechové části u prahů) - ošetřím ale po čase je to tam znova. Trošku spojka než se ohřeje tak zabírá hrbolatě a koroze výfuku (katalyzátor je ještě původní). Jinak spotřeba OK. Jestli bych něco v budoucnu měnil kdybych ho musel mít dalších 10 let tak aby byl ve stavu stále jako libovka tak spojkový set, tlumiče, výfuk katalyzátor.
No a nyní se nám stala menší nehoda na ledě - "ťukli" jsme do svodidel - výsledek rozbitý zadní blatník, rozbité zadní světlo, prasklý přední blatník a rozbité přední světlo. Oprava dle servisu 15-20.000,-.
Jeden servisák nám řekl - 120.000 najeto to nic není, opečováváná libovka, víš co máš, to oprav a min. ještě pět let s tím lítej. Šetři si peníze (může mít pravdu, ale taky může jen sledovat to že získá zakázku na opravu).
Druhej servisák řekne - v bazaru se to provádává za 35-40.000, je to 16 let starý auto byť na ten věk libovka - vrazit do toho 20tis. se nevyplatí nevíš co se vysere za půl roku, koroze...už bych do toho necpal a šel do novýho.
Je nám líto odepsat do šrotu takový vůz kterému kromě poškoz. částí nic vcelku není a jezdí fajnově. To že máme 125.000km za 16 let v tomhle státě podvodníků nikdo neuvěří, stejně tak nikdo neocení mimořádnou údržbu (pravidelně nejlepší olej, řemeny atd.-přesně dle serv.intervalů). Prodej někomu jinému moc nevychází i finančně - musel by do toho investovat 20.tis oprava+ekodaň - takže zisk z prodeje blízký nule?
Máme sice našetřeno na nové auto, ale tak bohatý abysme to staré auto lehkovážně odepsali a koupili nové nejsme. Další argumenty jsou že u nového jsou opět starosti aby to někdo neukradl,nenaboural, neomlátil lyžema, nákupním vozíkem apod. když to stálo balík, protože opravy na nové budou o dost dražší než u starého scenica. Neměníme auta co dva roky a máme je vždy dlouho. Další kamarádi co se věnují autům nám říkají jak upadá kvalita protože se vše podřizuje ceně (horší laky, slabší plechy, "šidí" se co se dá) - že ať si nechám tohle starý co nejdýl protože to je ještě poctivá výroba proti tomu co se dělá dnes (což je jistě pravda to vidím všude-jídlo,spotřebiče,atd.).
No a teď řešíme dilema zda koupit nové a co s tím starým nebo zda opravit staré a jezdit staré do nějaké první vážné vady? Opravdu nevíme jaké řešení je nejvhodnější z hlediska financí - jak jsem psal spoříme od výplaty k výplatě, jsme zaměstnanci a ne podnikatelé s X zaměstnanci takže nemůžeme rozhazovat bez rozmyslu.
A teď babo raď...díky za tipy, snad nám někdo dobře poradí a pomůže nám to rozhodnout se správně.
SPrávná cesta bude někde uprostřed - nechat si ho ano ale neinvestovat zásadně do opravy typu nové díly, super nástřiky do laku apod. Jít cestou nákupu ND - pohledat vinzerci soukromníků nebo šroťáků světlo a nárazníky co jsou rozlámané komplet (v vašem případě z jiného auta/stejného modelu se zadřeným motorem apod.), nárazníky co jsou jen napraské svařit samodomo i třeba jen "horkým nožem" nebo pájkou, plechy buď vyklepat nebo zakitovat a zatřít/zastříknou základkou a sprejem do barvy laku (menší kosmetiku prostě neřešit - sami uvádáte že se na exponovaných místech - lemy, prahy - talčí koroze). Stručně řečeno mimimalizovat náklady opravy ...a jezdit dál a čekat na větší havárku či zásadnější poškození motoru apod. To vše za předpokladu, že je motoricky opravdu OK.
doplněno 09.02.15 13:45:ještě mi to nedá abych neokomentoval: "...slabší plechy, "šidí" se co se dá) - že ať si nechám tohle starý co nejdýl protože to je ještě poctivá výroba..."
To obecně platí, ale smůla je, že to neplatí pro auta skupiny RENAULT-DACIA-NISSAN - ti právě nejvíc "šetří" co se týká lakovacích technologií a ochrany laku jejich aut, a mají jednoznačně nejhorší stav karoserií v daném ročníku mezi značkami, nehledě na mizivou "korozivzdornost" zadních náprav. V životě jsem neviděl žádné auto, ani pověstného forda, aby se mu zbortila zadní náprava, pouze několik rencků řady Megane.
doplněno 09.02.15 14:16:ještě mi to nedá abych neokomentoval: "...slabší plechy, "šidí" se co se dá) - že ať si nechám tohle starý co nejdýl protože to je ještě poctivá výroba..."
To obecně platí, ale smůla je, že to neplatí pro auta skupiny RENAULT-DACIA-NISSAN - ti právě nejvíc "šetří" co se týká lakovacích technologií a ochrany laku jejich aut, a mají jednoznačně nejhorší stav karoserií v daném ročníku mezi značkami, nehledě na mizivou "korozivzdornost" zadních náprav. V životě jsem neviděl žádné auto, ani pověstného forda, aby mu totálně vyhnila a zbortila se zadní náprava dovnitř , pouze několik rencků řady Megane.
Ještě tam taky je jedna úvaha - pokud sledujete dnešní neklidnou situaci ve světě stále se zadlužujících ekonomik, tak ono mít ušetřeno několik set tisíc na straně na nové auto taky není ideální - ono se taky může stát že se něco šustne a rázem budou nová auta o polovinu dražší a to co máme stačit nebude. Takže to je zase fakt nekumulovat dlouho velké finanční zásoby. Peníze můžou ztratit hodnotu ze dne na den. To mě taky znervozňuje...
Dobry den, kdyz se neco sustne, tak Vam bude nove auto stejne k nicemu a budete investovat do jidla a streliva. Myslim, ze v dnesni dobe se vyrabi tolik aut, ze to s nejakym velkym narustem ceny nebude tak horke. Osobne by jsem se vykaslal na lak a podobne, opravil za co nejlevneji a po par letech, az koroze pokroci, presedlal na novy vuz. Ja jsem nechal nase auto prelakovat a do ted si nadavam. Stal to temer 8000 protoze nalakovali it o, co nemeli a ja jsem mesic potom poskrabal strechu, protoze jsem si nevsiml, ze mam ulomeny ostry kus na smetaku.
Máte kvalitní vůz, dobře servisovaný a nyní potřebujete opravu plechů. Opravte a bude vám sloužit dalších 10 let (pokud nebudete mít nehodu). Za mne ROZHODNĚ OPRAVIT A JEZDIT DÁL.
Ta cena opravy může být i levnější - pokud budete hledat díly z vrakoviště. Oprava v neautorizovaném servisu a nešetřit na investicích u lakýrníka.
Tento vůz je dobrý, ceny v bazarech můžou být 30tis, ale stav těch vozů je žalostný.
Přidám se k těm co doporučují opravu. Mám totiž toho samýho, je mu 12 let. Měním jen standartní díly, jediné co bylo "navíc" byla špatná elektrika zadního světla. Sice nikde nerezne a je jak říkáte taky je "libovka" a má najeto 132 000, a za našetřený peníze radši pojedu na dovolenou. Nehledě na to, že tady si většinu věcí ještě udělám sám.
sice to auto není můj šálek kávy, ale taky říkám opravit. Možná se nakonec nedostanete ani na těch 20 tisíc, což je úplný nic proti tomu, co by vás čekalo s jiným autem. Když koupíte jiný jetý, 20 do něj zahučí ani nemrknete, a když koupíte nový, budete si ho chtít pojistit proti krádeži, záplavám, kroupám, a kdejakým živlům, což u toho starýho tolik potřeba není, pak s novým budete jezdit na garančky aby jste nepřišli o záruku, tam vám taky pěkně naúčtujou... Kdyby jste najezdili 50 tisíc za rok tak řeknu nový, ale na to vaše popojíždění, zbytečnost.
Za mě jednoznačně opravit. A vše a pořádně. U spolehlivého člověka, s antikorozní ochranou a opravou laku. Tu spojku samozřejmě nech, to se dělá až odejde. To auto ti může sloužit ještě leta, ujede i 2x tolik bez výrazných nákladů mimo běžný spotřební materiál. Samozřejmě, můžeš to zbořit znovu nebo to do tebe někdo napere. To si ale může stát i s novým, to bys nemohl vyjet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.