Nejste přihlášen/a.
Nechali byste si auto opravit v učilišti, kde pracují učni a tím pádem se učí zvládat veškeré servisní úkony právě na těch servisovaných autech? Osobně jim moc nevěřím. Zajímají mě Vaše názory. Děkuji
Dobrý den, já ano - pracují tam pod dozorem a je to jistě i levnější pro zákazníka. Zdravím!
doplněno 07.02.15 11:52:Občas kolem takové dílny jdu a vidím, že to berou kluci vážně a je tam vždy nějaký mistr nebo dozor, který je nenechá s autem "blbnout". Pro ně je to výuka, tak tam vedou i řeči a mají zájem.
doplněno 07.02.15 12:47:ivos1 - no, tak to je o lidech a výběru té dílny. Pokud se Vám nezdá jejich přístup, tak buď to zkusit jindy (třeba tam bude jiný mistr) nebo si vybrat jinou dílnu.
Také ano kdybych ho dával do servisu. Aspoň kluci zjistí, že auto to není jen počítač, ale i další věci
Zdravím, jak kde, ale už jsem tam dal auto několikrát. Obecně tam chtějí spíše vozy starší, s vyjímkou diagnostických prací. Pod dozorem se pracuje, ale ne pořád, takže pokud je někdo rapl, tak se toho dá zvrat dost (např. vatáhnutí poloosy při výměně čepu). Nicméně, auto dávám do ruky mistrům, co nedovolí autu opustit servis bez kontroly, zda má dotažena kola, kontroly brzd a výbavy vozidla (zda něco nechybí) a dalších základních věcí. Radím, pokud tam auto budete dávat, tak si z auta vidělejte vše, co by mohlo studenty či učně rozptylovat či lákat, já si beru i panel od rádia, aby si s ním nehráli a auto bych umyl (někdy je napadne kreslit si v prachu). Co se týče záruky, tak ta je vždycky smluvní. U nás to bylo dříve bez evidence, ale nyní je to už evidované, takže jakási záruka tam je. Nicméně platí pouze, pokud se použijí díly odfakturované školou, vlastní mít mnohdy nelze a to ani tehdy, kdyby to bylo úplně TOP na trhu. Pokud máte další otázky, tak sem s nimi, pokud budu vědět, tak odpovím.
P.S.: Pokud by se někdo neodvážil tam auto dát, tak se žáci nemají moc šancí naučit nic jiného, než opravovat cvičný školní vůz či vozidla integrované autoškoly.
Další věc, žáci školy mají zakázáno řídit vozidla na školní půdě (i když už mají ŘP), takže do dílny vždy tlačí vozidlo či jim najíždí mistr. Toto platí pro všechna vozidla zákazníků obecně, vyjimku tvoří výcvik jízdy.
Rozhodně ne. Škola nemá takové vybavení a žáci žádné znalosti, které teprve takto získávají. Zákazník mi přijel S Felicií, kde byl homokloub přepásán elektrikářskou páskou a na poloosek sponkou na hadice se šroubkem a dorvanou na krev, až guma byla vytlačená do stran. Skoro jí to přeřezávalo. Dále místo samojistících matic užívali kontramatky obyč na čep ramene nebo chybně sestavení tlumič (horní uložení)...To jsou věci, které laik nepozná, ale dokážu si představit, jak ty kontramatky na dálnici postupně tím naším tankodromem povolí. Ty vole... zelenáče nikdy a nedoporučuji!
No já to dávám, tam, kde mají vybavení takové, že by mohly leckde závidět. No ale je to o tom, že se má učit opravovat, ale ne fušovat. Pokud je možnost, tak si zjistěte, kdo lépe opravuje-jestli učni (automechanici) či studenti (např. autotronici), ale hodně je to o mistrovi. Já zase mohu říci, že na učiliště kolikrát přijede člověk, kterému v autorizáku řekli, ať to neřeší, nebo že to nechtějí řešit či ať tu šunku už vymění.
No a s těma sponama je to pravda. Víte, že třeba na palivové hadice se nesmí použít spona se šroubem, ale jen pružná? Taky spoustu šroubů je má dát nových, měřit délky a používat lepidlo na šrouby, dotahovat na momenty. No osobně bych si dané učiliště prohlédl-jestli mají v base na nářadí kladivo, smotaný drát a univerzální šroubovák, tak rychle pryč.
P.S.: pokud to toho půjdete, tak jak říkám, auto vevnitř vybrat až na povinnost výbavu, z rádia panel, auto umýt a nafotit stav km, nádrže a vnější vzhled.
Nelze zevšeobecńovat, mám jisté informace o chodu servisu mototorek v brněnském učilišti a osobně znám i jednoho mistra a s klidným svědomím bych si tam nechal udělat klidně i vlastní motorku. Na rozdíl od naprosté většiny motoservisu ve městě. Předpokládám, že to bude podobné i v učńovském autoservisu. V tom brněnském jsou mistři sami i motorkáři a to velcí fandové. Můj skromný názor je, že i automobilní učiliště si vybírá kvalitní mistry, kteří osobně dohlíží na úroveň práce. A protože je učiliště nějakým způsobem dotované, není primární snaha odření zákazníků, z nutnosti generovat zisk a nějak se uživit, ale především naučit začínající mechaniky kvalitní práci a profesionálnímu řemeslu.
Ještě jsem zapomněl napsat, že jsem byl nedávno s kamarádem v učilišti, kde si nechal opravit auto a když se přišel objednat do servisu, mistři na něj koukali, jako kdyby tam byl na obtíž místo toho, aby byli rádi, že mají dalšího zákazníka a komunikace s mistry nebyla zrovna taková, jaká by se dala při jednání se zákazníkem očekávat - když se kamarád na něco zeptal, mistři mu odpověděli většinou jen jedním slovem, maximálně použili pár slov, u jiných mechaniků byla komunikace se zákazníkem bez problémů. Nechápu. Takové jednání by si přece neměli dovolit že?
Tak můžete, ale musíte se domluvit. Je to přeci ohrožený prostor, ale na STK je to podobné a být tam smíte. Co se týče té svíčky, tak to zrovna nemusela být vina opravářů, ale majitele, který to třeba měnil a přerval či nevyměnil včas.
To se mýlíte, na STK jsem vždy přítomen, dokonce mne technik vezme do kanálu pod vůz, abych viděl závady, které zjistil. A tak to ma byt, tak je to spravne :o))
Kolega asi reagoval na normální servis. Na STK mě také vezmou do jámy, ale kdo nechce, tak tam lézt nemusí.
Kdysi jsem učilištím věřil, ale teď jsem si u nich nechal vyměnit olej s filtrem a mám jasno. Když jsem se v noci vracel autem z práce domů, na informačním panelu se zobrazila červená olejnička a pod ní nápis tlak oleje vypněte motor! Když jsem si baterkou posvítil pod auto, bylo vidět, jak teče olej proudem. Musel jsem čekat v mrazu a poté následoval odtah cca 20 km domů. Druhý den jsem zjišťoval příčinu a bylo to tím, že byl nedotažen olejový filtr, mohl jsem s ním lehce otáčet rukou! A vzhledem k tomu, že se to stalo krátce po výměně oleje, usuzuji, že ti učňové ten filtr nedotáhli. Půjdu to reklamovat. Nechápu, proč tu práci ani mistři nezkontrolovali a auto v tomto stavu opustilo dílnu. Olej a filtr jsem měl vlastní, takže pokud to neuznají jako reklamaci, vyhodil jsem peníze za olej, který vytekl na silnici. Když v učilišti nedokážou ani správně vyměnit olej s filtrem, nedovedu si představit, jak budou řešit složitější opravy, takže učiliště již nikdy! Za tyto chyby, kterých se dopouští, to fakt nestojí, kvůli nim mě auto nechalo na silnici!
Zdravím, tak filtr se dotahuje pouze rukou, ale pokud tam ruku nedostali a dělali více aut, tak je to jasný. Buďte rád, že to takto dopadlo a někdo si na oleji na silnici nerozbil a snad nerozbije hubu. Osobně bych tam šel sjednat pořádek a to i za tu cenu, že by mě neměli pak rádi. Může se stát, že přístě někdo odjede ze servisu s poškozenými brzdami atd. a tam už to bude hodně špatný.
P.S.: Rada do života, pokud si necháváte opravit brzdy, tak si před výjezdem z opravny pro jistotu tzv. "našlapejte" tlak do brzd, pomocí pedálů. Dále bych si oběhnul auto s klíčem na kola (je to sice úchylný, ale v případě školní opravy ne). Pokud zasahovali do řízení, tak zkontrolovat i to a pokud se hrabali pod kapotou, tak vše alsepoň rychle prohlédnout a zkontrolovat víčka na provozní náplně.
ještě k té svíčce,jeden tu psal že to mohla být chyba majitele atd ---nebyla- jednalo se o Tatru 603,válec úplně vzadu a učeň/kolega/ měl vyměnit svíčky... svíčku sice povolil ale nějak mu sjel klíč rozdrtil porcelán ...sám se ty kousky pokusil vytáhnout ven,nešikovně- až mu tam napadaly do válce no a pak musel za mistrem a děly se věci...
Zdravím, to jsem byl já, co to tvrdil. No pokud "svíčák" neměl vložku a svíčka se tam kývala, tak rozdrtit porcelán či jej nalomit není problém. Na svíčky vždy hlavici s vložkou s pryže a dotahovat povolovat jen vratidlem, ne ráčnou (svíčka a její závit je namáhán ještě nežádoucím ohybem)!
Díky, no v nouzi to lze i ráčnou a obyč prodlouženým ořechem, ale jak je to nějaká horší poloha, tak bych to nelajznul, kolikrát jsem slyšel skelné praskání a skřípání. Za tu námahu potom to nestojí, svíčák stojí do cca 100-150,-Kč.
V tom není problém,za odvedenou práci ručí mistr a škola. Když jsem se učil na automechanika,náš mistr po nás všechno velmi důkladně kontroloval a práce byla mnohokrát troufnu si říct udělaná kvalitněji než ve velkém servisu kde se to všechno jenom jede na peníze a kolikrát to pěkně odfláknou
Navíc většinou je to o dost levnější
No, záleží fakt jak kde. Někde je svět v pořádku, jinde ne. Někde dokonce majiteli nějaký starší šunky s vážnější závadou raději sdělí, že se o opravu pokusí, ale nelze garantovat, že to bude ok. Prostě jištění při přijetí "vraku". Třeba velmi oblíbení odvzdušňovaný brzd skrývá překvapení ve formě zalomených odvzdušňováků či zalomených během práce, ztržené holendry, ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.