Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstoupení od kupní smlouvy - nové auto

Od: aceros odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

prosil bych o radu. Chtěl jsem koupit nový osobní automobil ( financování - akontace + leasing - vše řešili za mne v autosalonu). Složil jsem zálohu za auto. Den před předáním vozidla mi volali z autosalonu, že mi nebyl schválen leasing, ale že zkusí zažádat někde jinde. Nikde leasing neschválili. Ná základě tohoto bych chtěl odstoupit od kupní smlouvy a žádal jsem o vrácení zálohy. Bylo mi řečeno, že si při storno objednávky nechají standartní poplatek 5000,-kč. Žádal jsem aby mi ukázali kde v obchodních podmínkách se jedná o takovémto poplatku, ale nikde nic není. Napsal jsem jim, že si financování zařídím sám, ale že chci vrátit zálohu. Následně bych po schváleni leasingu auto koupil ( věřím, že již bez problému ). Na to mi napsali, že vzhledem k tomu, že auto chci koupit nevidí důvod mi vracet zálohu a dále mi napsali, že auto je připravené k odběru. Jak mám dále postupovat? Už nemám chuť ani náladu u takovéhoto dealera auto pořídit. Chtěl bych vypovědět kupní smlou, ale nevím zda-li mi hrozí případné nějaké sankce.

V ruce mám : Všeobecné obchodní podmínky, kde je psáno, že pokud auto nepřeberu budou mi účtovat 400kč denně za parkovné ( z tohoto důvodu předpokládám, že mi psali že je auto připraveno k odběru )

Doklad o zaplacení zálohy

Kupní smlouvu

Nikde na internetu nemohu dohledat, zda-li mi hrozí nějaké sankce za vypovězení smlouvy ze zákona.

Jednalo se o skladový vůz a dealerovi tak nevznikly žádné náklady jak na dopravu tak jeho samotné objednání a podobně.

Pokud by mi byl někdo ochotný poradit jak postupovat, zaslal bych přepisy mailu, popřípadě dokumenty( všeobecné podmínky, smlouvu..)

Určitě se obrátím na právnika, nicméně bych rád slyšel nějakou radu již nyní.

Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

Je třeba si ty dokumenty řáádně nastudovat, zda jde o vratnou zálohu, nejlépe ovšem předem. Tedy vše, co jste podepsal, co strčili do ruky. Zásadně je ale záloha jako taková vratná, poplatky jsou možné. Oslovte ČOI. Ostatně šlo se na tu zálohu pozeptat při složení.

doplněno 05.02.15 15:59:

O kupní smlouvě, odstoupení vizte OZ, najdete tam i o záloze.

aceros
hodnocení

Na ČOI jsem volal, ale řekli mi že v kupní smlouvu oni neřeší a mám se obrátit na právníka. Všechno jsem četl snad desetkrát a dle mého sedláckého názoru nemají absolutně právo mi zadržovat zálohu. Jen jsem se nemohl dopídit zda-li není ze zákona něco psáno ohledně zrušení kupní smlouvy... nějaké sankce a podobně. Ve všeobecných podmínkách které jsem pdoepsal jsou saknkce pouze za nevyzvednutí vozidla.

trtr
hodnocení

0x

Zdravím stěžoval bych si na officiálním zastoupení: např. Ford ČR, Honda ČR a pod. Vrátit by Vám to měli, kdyžtak slušně pohrozte pravníkem a ihned si nechte vystavit storno objednávky, ať neplatíte to jejich parkovné, to je taky pěkná opičárna.

nfd
hodnocení

0x

O jakého obchodnáka se jedná? Pokud se obrátíte na právníka, tak zaplatíte více, než je těch 5 tis. Cena se hodinu právní služby se pohybuje od 1.500,- Kč/hod, a to je podprůmerná cena. Tedy 1 hod. vysvětlení věci, nastudování věci právníkem další 1 hod, sepsání dopisu 1 hodina. Jste již na 5 tis a zatím není odpověď od prodejce. Tedy ta možná přijde a bude třeba opětovné reakce právníka. Abyste vymohl 5 tis. bude vás to stát min 7-10 tis. Kč a to není jisté, zda prodejce těch 5 tis pošle.

aceros
hodnocení

Jsem si vědom, že to něco stát bude. Abych se přiznal raději zaplatím 5000,-Kč právnikovi, než zaplatit 5000,-kč takovému to autosalonu za nic. Věřím, že by bylo pro mne levnější zaplatit 5000,-kč stáhnout se a tiše nadávat, ale chci vědět zda-li jsme pochybil někde já ( co si myslím že ne ) nebo udělal chybu autosalon.

nfd

Rozumím vám. Předně si nastudujte všeobecné podmínky atd. Za to, že prodejce jedná s úvěrovou společností, si může účtovat. Práci udělal, ne vinou prodejce to nedopadlo. Osobně i myslím, že nárok na odměnu mají, jde jen o to kolik a jaké je písmené ujednání mazi vámi a prodejcem, zda byl pověřen jednáním o financování. Pokud není uvedeno, že to dělá zdarma, pak má právo na úhradu min. nákladů, když ne odměnu za práci. O jakého prodejce jde?

aceros
hodnocení

Všeobecné podmínky jsem studoval několikrát a nic o sankcích krom výše zmiňované tam není. Chápu, že určitě nějakou práci odvedli, ale na druhou stranu jsem podepsal podmínky, kde žádné poplatky psány nejsou. Mrzí mě kam se až dostala tato situace, ale řídím se tím co jsem podepsal. Navíc nemají ani podepsaný dokument o tom, že mohou zpracovávat mé osobní údaje ačkoliv se tak stalo ( u žádosti o leasing ). Věřím, že tam je daleko více pochybení nicméně, chci pouze svou zálohu a ukončit tento nepovedený obchod. O jakého prodejce se jedná tady psát nebudu, nechci někoho očerňovat, když nevím přesně zda-li jsem opravdu v právu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]