Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svařování nerezi

Od: josef94* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, potřebuji svařit rám z nerezového jeklu 25x25mm. Rám bude v kuchyni a svár proto nesmí korodovat. Čím bude nejlepší svařovat? Mám cočko, nerezový drát, ale nevím jaký použít plyn. Slyšel jsem, že lze použít normálně CO2 a po svaření natřít nějakou pastou. Tím se prý zabrání korozi. Je to pravda? Děkuji za odpovědi.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

3x

Zdravím,
tzv. COčko + nerez drát a nejlépe argon (směs s argonem), případně to lze svařit TIGem (netavitelnou elektrodou) + opět smes s argonem. Ale která směs je nejlepší to taky neporadím, chtělo by to se poradit u nějakýho z dodavatelů plynů. Jinak klasickým CO2 plynem to jde taky, ale s argonem se prý (podle znalých svářečů) sváří lépe.
Co se týká past a vodiček - ano to existuje, ale je to hlavně na vyčistění okolí sváru, které po natření není opálené - ta vodička (pasta) to opálení vyžere (údajně je to nějaká kyselina) a nerez povrch je pak krásně čistý.
Co se na nerezu 100% nesmí, aby nerekorodoval, je že se na něj nesmí sáhnout čímkoli, co bylo předtím ve styku s normálním kovem - brusné či řezné kotouče, brusné papíry - vždycky jen nové nebo se kterýma se předtím brousil pouze nerez. Protože nabroušené kousíčky klasickým kovů z kotoučů se pak zadřou do nerezového materiálu a ty pak rezavějí (dělá to fleky) - vlastnoručně odzkoušeno. To samé platí pro drátěné kartáče - taky nikdy ne obyčejný, ale pouze s dráty z nerezu (to platí i pro drátěné kotouče do úhlových brusek).
Co se týká speciálních odborných rad - více by asi poradili odborníci na svarforu.

humbucker*
hodnocení

1x

Ahoj. Na tohle asi nebudeš mít v garáži výbavu. Vodnes to někam, kde svařují nerez plasmou. Mají to třeba vložkáři komínů. Teda ti, co roury svařují a nenejtují.

aroff
hodnocení

1x

Ronyx to celkem dobře zodpověděl. Ano běžně se to dělá svářečkou MIG/MAG to je to,čemu se lidově říká céóčko. Nějaký pátek jsem se svářením živil a to svařováním nerezu atd. V průmyslu se často používá Corgon to je směs argonu a CO2. Je více druhů podle obsahu CO2, na nerez se většinou bere Corgon 18 (18% co2), ale na fajnové sváry to chce Argon. Nemá sice takový hluboký průvar, ale zace má jemnější kresbu sváru a celkově je takový hladší. Je jasné, že na nerez zase jenom nerezový drát. "Černým" drátem to sice zavaříš taky, ale svár časem zače rezavět a po několika letech tam vznikne tak velká mezikristalická koroze, že svár jako takový může "vypadnout"

Ta pasta o které píšeš, ta se nepoužívá na zabránění koroze, ale proto, že svár u nerezu je "černý" a to pastou se snadno vyčistí. Jde to i ocelákem ( pracnost a jsou tam škrábance)

Neseženešli argon nebo corgon, klidně i tím CO2 je to pak sice více čištění (dost to kouluje) a hrubá kresba. Pak je lepší ještě svár přeleštit. Funkčnost je ,ale stejná.

hodnocení

0x

Vaření oceli je pro mne španělská vesníce,takhle guláš svíčkovou... to jo! Před pár roky jsme stavělo ČOV-ku.vče co bylo vevnítř trubky kotle a já nevím co,prostě vodoinstalační materiál-vše z nerez oceli.Tenkrát jsem potřeboval svařit výfuk,tak jsem z nich tahal rozumy a zkoušel zda by neudělali-neudělali neboť jak tvrdili nemájí CO ale argon a na ten "plíšek" to nejde.

Při rekonstrukci jedné budovy dělali chlapi nerez zábradlí,opět ochr atmosféra-argon,ale sváry brousili flexou a pak leštili tak ,že laik téměř nerozeznal samotný svár

já nerez vařim elektrikou a nerezovejma elektrodama od behler fox

hodnocení

0x

Ako tu bolo napísane ceočko nerozový drôt,plyn argon, ďalej elektrikou cez wolframovú elektrodu v ochrannej atmosfére argonu s poprípadným prídavným nerezovým drôtom,a ak sa tam vyskytne pri brusení a leštení špina vo zvare,tak pomohla nerezová obaľovaná elektroda na zváračku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]