Nejste přihlášen/a.
Zdravim,
Měl jsem autonehodu.Blížil jsem se ke křižovatce se semaforem a řidička přede mnou to zadupla v podstatě až na přechodu ve chvíli kdy tam ze zelený tam blikla oranžová.Já to samozřejmě neubrzdil a nabral jsem jí.Neříkám že tam nebylo i mé zavinění,ale já se už v podstatě viděl na druhé straně křižovatky a najednou takováto nepředvídatelná stopka! Řidička to automaticky bere jako moji chybu.Já to vidím tak 50 na 50 ale to pojištovny samozřejmě nezajímá.Policie u toho nebyla.
Jde hlavně o to že já mam na čumáku škodu cca 15t ona odhadem tak do 5t.
Chci se zeptat jestli jde zpětně tuto nehodu prošetřit policií-jsou tam kamery které střet jistě zaznamenaly.V autě se mnou ještě jela manželka jako potenciální svědek.Stojí za to kontaktovat policii a dále to řešit a nebo se na to vykašlat,aby mi např.policie na základě video záznamu ještě např.nenapařila pokutu atp.A byl by mi například onen záznam k něčemu ohledně řešení s pojištovnou,kdyby bylo jasně vidět jak se situace odehrála?
Předem díky.
Jste povinen předvídat a dodržovat bezpečnou vzdálenost. .. tak jak je to v zákonu. Bývá zvykem, že kdo vletí do kufru, je vinen. Na policii pochopitelně můžete jít. Já bych nešel dělat ze sebe ... .
souhlas ( jediná šance vyvinit se je sehnat záznam kamery - městské nebo policejní nebo onboard- proto se doporučuje investice do palubní camery už od 500Kč pro drahé auta nebo pro ty co často jezdí) nebo svědky (ale ne osoby blízké) které zdokladují okamžik změny světla na semaforu vzhledem k poloze/rychlosti vozidel ) a uhrát to na bezdůvodné zastavení, ale i tak vám přišijou 50% spoluviny.
takže došlo k nehodě, vypsali jste lejstro pro pojišťovny kde jste uvedený jako viník, poškozená to bere za vyřízené, a teď bude vymýšlet jak se z toho vyvlíct přes policajty? Vy jste teda dobrej dáreček, tak buď na místě nesouhlasíte s tím že jste viník, a pokud se neshodnete zavoláte PČR, nebo s něčím souhlasíte, tak to přece nebudete měnit. Od vás bych teda fakt chtěl být napálenej na semaforu do kufru...
Musím reagovat,nic jsme ještě nesepisovali.Měl jsem naposled karambol před deseti rokama a to mě ještě pocuchal ze strany kamion který o tom asi ani nevěděl.Tudíž já ani řidička jsme nevěděli co s danou situací.Měšták co tam přijel se zeptal akorát jestli se dohodnem a my že jo a tím to haslo.S tím že si myslí že jsem viník přišla až po tom co se někde druhý den poradila.
Berte to jako pouceni do priste. Zaznam o dopravni nehode se sepisuje na miste nehody a obsah je pevne dany. Formular si muzete najit a vytisknou na internetu, nebo Vam ho daji na Vasi pojistovne. Neni tam kolonka vinik nehody, ale ze skoleni ridicu vim, ze se doporucuje to zapsat na druhou stranu a nechat podepsat. V momente, kdy se na tom neschodnete volat policii k dosetreni. Obvykle, kdyz je vina jasna, staci pohrozit a vysvetlit, ze s policii to bude jeste za pokutu + nejake ty body dolu.
Dle mých zkušeností s pojistnými událostmi při nehodách vůbec nezáleží na tom, kdo se domluví na vině. Sepíše se protokol a pojišťovna na jeho základě určí viníka, což znamená, že tady to budete vy, protože jste nedodržel dostatečnou vzdálenost k vozidlu před Vámi.
"pojišťovna na jeho základě určí viníka"to jsem si právě myslel také,proto se to na místě v podstatě neřešilo.Ale jak jsem zavolal na pojištovnu paní na mě hnedka vybafla kdo že je viník a kdo poškozený,že jinak nemůže rozject řízení.
Můj soukromý názor je ten /jak tu napsalo vícero rádců/ ,že Vy jste viník a navíc jste oba porušili základní povinnost co máte při nehodě dělat-sepsat protokol o nehodě a tím spíš,že jste se nedohodli kdo jste viník,tak volat PČR a ne strážníky MP! Ti k tomu nejsou kompetentí!Pokud se nyní obrátíte na PČR tak ještě můžete být oba postižitelní za ujetí od nehody,teda čistě teoreticky! dle mne bude nejlepší když se dohodnete a každý si zaplatíte svouji opravu a dál nic neřešit.
No, jo, ale když ona zadupla, kvůli tomu, že už tam blikla oranž, tak i tak byste neprojel, i kdyby ona projela, akorát byste zafičel razantně na brzdy těsně před přechodem na červenou. Což plynulá jízda z Vaši strany také není. Nee, před semaforem se nelepit a nesnažit se projet co to jde, jde o pár minut, ted Vás to stojí akorát nepřijemnosti, ale ponaučení.
K bussově odpovědi není takřka co dodat. Pokud chcete mít opletačky s policií a utrácet nemalé peníze za právníka v předem prohraném boji, máte možnost. Já tyhle životní karamboly beru jako investici do budoucna (koukám se z nich poučit, abych příště neudělal stejnou blbost s několikanásobně vyšší škodou).
Dle mého názoru to nelze již zpětně prošetřit policií, ta tu totiž od toho není, od toho máte různé znalce, advokáty a okresní soudy. Navíc by se to taky dalo z obou stran brát jako ujetí od nehody. Jak jste to vyřešili do záznamu o nehodě. Sepsali jste ho vůbec? Pokud ano, tak co jste tam napsal. Podepsal jste ho? Potom jste souhlasil s jeho obsahem. Dle mého osobního názoru, jedině soud. V případě, že jste podepsal v papíru, že jste byl viníkem Vy, tak se obávám, že Vaše šance na výhru jsou minimální. Jediná rada je nebourat a více předvídat. Bohužel pirátů různého druhu (ať již důchodci co vyjedou jednou za měsíc na o haléř levnější vejce do Kauflandu, 18tiletí řidiči ještě s teplým řidičským průkazem v peněžence, přes spící kamioňáky, kteří se nedívají do zrcátek a předjíždí se jak o závod na dálnici až po plašany a ustrašené řidiče, opilé a sfetované šampónky, kteří jezdí dvěstě ve městě) je čím dál víc .
Z Vašeho popisu, (vůbec nevíme, jak by to popsala paní před Vámi) je jasné, že to je Vaše vina. Sám to dokonce přiznáváte. Co porušila paní před Vámi, že by to bylo 50:50?
Na policii nechoďte, nesepsali jste záznam a tím jste porušili předpis.
Doporučuji sklopit hlavu a plnit z Vaše pojistného. Je to nejlevnější řešení..
doplněno 04.02.15 16:39:ewerest, souhlasím s Vámi, že 99% řidičů popíše situaci vždy podle sebe, tak aby to vypadalo pro něj lépe. Třeba i tím, že řekne, že ta paní neměla brzdit a měla radši jet..
(vůbec nevíme, jak by to popsala paní před Vámi) je logické že proti strana by to popsala trochu jinak,ale tak to bývá a týká se to asi 99% sporů i zde na foru.Tak nevím co to je za argument.Nejezdim rok a takových zašlápnutí aut přede mnou na poslední chvíli - většinou paní - jsem zažil dost.Co třeba plynulost dopravy abych někoho neohrozil? Ale toto byl extrém!
No nic jdu se udat na pojištovnu.Díky všem za názory.
Nedá mi to nereagovat, i když Vám tim nepomůžu Jezdím vždy s odstupem, abych vždy dokázal zastavit auto; ne však kvůli vyhlášce, ale kvůli svému zdraví. Stává se mi celkem často že mi do mého "odstupu" hodí nějaké auto myšku, páč má pocit, že mu tam asi držím místo.. nicméně i přes tuto nemilou skutečnost jsem nikdy svou vinou do nikoho nenaboural, ten odstup mne vždy podržel. Pokud jste do pani naboural, prostě jste na ní byl více či méně nalepený, jinak by jste to ubrzdil, takže je to jednoznačně Vaše vina
Být ta paní zkušenější řidičkou, asi by sledovala pečlivěji provoz za sebou a když by viděla, že se jí někdo lepí na pr..l, tak to nezašlápne. Ale v tomhle případě jste mohl celkem úspěšně předvídat, že se stane to co se stalo, tedy, že auto před vámi zastavilo. Jednoznačnou vaší vinu vám tedy nikdo neodpáře.
doplněno 04.02.15 21:58:To stirecek. U nás se takhle před lety sčuchlo pět policejních aut pod majákama. Policejní elita si jela zastřílet na střelnici. No, sestřelili se navzájem, ještě než tam dojeli.
To jsou mistři volantů co jezdí 10-15 metrů za vozidlem, reakční doba u průměrného mistra volantů je jedna vteřina, za jednu vteřinu při 50 km rychlosti ujede vozidlo 14 metrů, tudíž mistr ani nezareaguje a je na kufru, následuje prodleva brzd a brzdná dráha, poté nehoda, policie, pojišťovna, někdy samaritáni a občas černý havrani
Je to tak, ale je smutné, že zrovna ten neduh se pěstuje v některých AŠ. Pokud například student AŠ už dlouho před sebou vidí, že je zelená, ale z dalších jízd již ví, že je blíží interval změny a nechce za každou cenu přidat, aby plynule projel, rovná se to někde vyhazovu při závěrečné jízdě nebo minimálně nepěknému nadávání (v bežném provozu nepochopilnému troubení). Je lepší být první na startu, než poslední v křižovatce !
Celkové programování některých křižovatek je hodně na hlavu, přechody mezi barvami někdy až moc rychlé-kolem 1 sec. Pokud by byla zavedena tzv. blikající zelená, tak se vsadím, že právě takovéto případy by se nestávaly, či opravdu minimálně. To, že tazateli napíšeme, že měl dodržet bezpečnou vzdálenost je v jednou směru pravda, ale na druhou stranu, řidič nesmí zpomalit či zastavit, jestliže to nevyžaduje bezpečnost provozu na pozem. komunikacích. Křižovatka obecně je místo, kde dochází k přiblížení vozů na vzdálenost bližší, než je bezpečná; pokud je rozestup velký, tak v 99% je tam někdo narve a Vy pak čarujete.
Kamera za čelní sklem vše ale nespasí, protože jak to bývá, vše musí mít povolení. Takže pokud není registrována u DAS, tak Vás ten šmejd co Vás ohrozil či něco jiného s lepším pravníkem ještě rozseká, za to, že jste neoprávněně pořizovali záznam a porršili to a toto a tam to. Klidně se to mě pustťe, ale dnes musíte mít souhlad skoro na vše.
Sám jsem podobnou příhodu zažil. Tehdy toto způsobila stará chodkyně, které prostě byla zvyklá chodit v mezičase na červenou a měli jsem všichni co dělat, aby přežila. Paní předemnou se lekla, ale bylo to tak nešťastné, že prostě nebylo kam uhnout a došlo k tomu, že v rámci záchrany chodkyně jsem si rozbil předek auta. Policie by to zajisté vyšetřila jako vinu chodkyně, ale také zase oblíbeným dodržením vzdálenosti, ale prostě tam by to vzdálenost vyřešila, leda kdybych byl 500 metrů před či za křižovatkou a nebo třeba jel jinudy, to je úplně nejlepší. ,
V blízkosti je železniční přejezd, tak další fakt, který nahrává nebezpečnému přiblížení vozidel-nutno zpomalit z 50 km/h na 30 km/h na pár metrech a ještě do zatáčky, no prostě mistrovství. Pokud člověk navíc nevěří želez. signalizaci (což by neměl v žádném případě) a ještě si před přejezdem přibrzdí (díky super garáži, kterou pan ouřada schválil je vidět na trati úplné hoxxo).
Chce to více dopravní výchovy, školení i pro "civily" a více dopravných expertů a znalců dopravy, protože aut přibívá, ale lidí na organizaci dopravy ne, možná těch co se obohacují.
Dnes již nelze jezdit jen podle předpisů, ze kterých zná průměrný absolvent AŠ tak 50% (díky internetovému způsobu výuky jen toho co je v otázkách), tak v rámci samostatného rozvoje zapomene půlku z půlky a jsme na 25% a to je už opravdu hazard. Spousta lidí nezná (kromě rychlostí, zákl. značek, povinnosti svítit, nějakých předpisů o parkování, zákl. přednosti na křižovatce a možná přednost zprava) nic navíc a to navíc jen ve svém okolí, takže je to opravdu ale opravdu nebezpečné. Takový člověk pouze odhaduje, jak to kdysi v AŠ bylo a to letech odhadů to dělá kolikrát úplně špatně a nebezpečně a neumí jezdit nikde jinde, než na své trase. Znám člověka ze zahraničí, který ve svém okolí má samý kruháč a jaksi neumí klasiku. Jsou lidé co neumí ani světelnou, kamarád zase neovládá jízdu tramvají a takový lidé jízdí v provozu a autoškola je pustí.
Každý by se měl nad sebou zamyslet a večer, když není nic v TV by si měl ty předpisy, které přece "znám" si zapakovat a doplnit o pár dalších tipů z některé specializované literatury jako tipy pro řidiče a podobně. Pokud s tím nezačneme společně něco dělat, tak naše děti za chvíli nebudou v bezpečí nikde a jen blázen jim dá na autoškolu či svěří klíče.
trtr, docela s Vámi souhlasím, až na souvětí ohledně kamery. Tam jste vedle s registrací u DAS.
I zde na této poradně se ukázuje, kolik řidičů nezná předpisy, upravuje si je podle sebe, když se najde skupinka, která vysvětluje, že se mýlí, tak ho stejně nepřesvědčí, ani když mu to přetlumočí policie ČR. Viz bíle světlo na přejezdu a STOP.
Ale chválím Vás..
Zdravím, no s tou kamerou je to dle toho, jak je záznam použit. Neříkám, že musí být problém vždy, ale někdy ano. O té DAS se v souvislosti s tímto hodně mluvilo, ale asi to tak již není. Díky za doplnění.
Jinak jestli chápu to s bílým světlem a STOP, tak myslíte situaci žlezničního přejezdu se stopkou a blikajícím bílým světlem a nějakej dobrák to profrčí bez zastavení vozidla (nutno úvést do úplného klidu-někdo definuje minimálně 2 sec). Je to tak? Jinak díky za pochvalu.
Řidič s reakcí sekunda by měl jezdit nejvýš na koloběžce. Bohužel, dost takových má papíry i na auto.
Zdravím, to je rakce většiny obyvatelstva, tak klid. Vy určitě nejste nějakej hyper profík s 0.1-0.3 sec.
Ta sekunda je často uváděná. Ale opravdu by mne zajímalo, kde se ten údaj vzal. Takový člověk musí mít velký problém udržet se na silnici.
Chlapci, stačí na pravidelním školení poslouchat soudního znalce, když modeluje situace, příklady ze spisu, výmluvy řidičů.
To se pak člověk dozví informací..škoda že nemusí chodit všichni šoféři...
doplněno 05.02.15 21:30:Takhle to nějak sděloval soudní znalec na školení..
Milane, díky za super odkaz. Ten test jsem zkoušela a teď chci vidět ty borce, co se tady chvástali, že jedna sekunda je moc. Printscreen prosím!
ra:
Tady mám svůj, je to o tom, jak rychlou máte ruku. Kdybych měl možnost to klikat levačkou, bylo to ještě lepší. Vypovídací schopnost to ale má malou.
trtr, a ra25,
prosím co to je za obrázek, co to značí?
Umím jen česky.
Děkuji
Přeji krásný víkend.
doplněno 06.02.15 08:09:jmcl, aha, už chápu. To je něco podobného, jako když se připravíte a chytáte pravítko mezi prsty. Ale to nemá s reakční dobou v dopravě nic společného.
Přestože pracuji v obchodě, nechodím o víkendu do práce. To jsem se nachodil v dřívějších dobách. O víkendu užívám vnouče a zálibnou práci...
V tom Vašem článku je odkaz na hru - otestování rychlosti reakce. Tyto výsledky jsou 5 reakcí a jejich průměr. Střílíte tam šipkou ovečky, které vyběhnou ze stáda
I Vám hezký víkend ( u mne bohužel opět a zase pracovní )
Zdravím, tak tak, jak už někteří doplnili, je to primitivní test reakce a to spíše reakce herní- to je může hodit například ve hře Counter Strike (populární stará střílečka). Test s pravítkem je trochu realnější, ale též se nedá použít pro dopravu. Takový to test (jako ty ovce), mají prý některé simulátory v AŠ, akorát s divočáky, který vyběhne pokaždé jinak a jinde. Pro reálné výsledky by byla třeba zkušební dráha, kterou daný účastník nezná a výsledky by se snímaly vysokorychlostní kamerou. Dále si myslím, že je rozdíl v rychlosti reakce ruky, např. při střelbě či úhybném manévru a nohy, když to člověk zadupne.
P.S.: Profi test závodníků F1 je ale jaksi náročnější, řidič jede na opravdu reálném simulátoru a navíc mu na monitoru naskakují čísla či lehké příklady, které ještě počítá.
Pokud někdo neví, tak na světě žije chlápek co má zrak na úrovni vysokorychlostní kamery a dokáže lukem trefit letící acylpirin naprosto na jeho střed. Má neuvěřitelně rychlé vzrokování, takže si dokáže vyhledat okamžik, kdy je cíl oprimálně postaven. Pokud někdo najde to video, tak je sem dejte, díky.
tak tady to je: stream.cz/...
Za dobu existence dopravy, a nejen, na podněty se nasbíralo dost zkušeností, znaleckých zkoumání, psychotestů, experimentů. Každý si to může nakonec zkusit.
Hmm ... a chcete snad naznačit, že člověk, který uvidí brzdová světla vozu před sebou a šlápne na brzdu po sekundě, patří za volant?
Brzdové světlo je něco jiného, než vyhodnocování trajektorie protijedoucího vozidla na hranici smyku.
Pokud připustíme, že jedna sekunda je přípustná reakční doba i na nejjednodušší podnět a že takový řidič nemá být ze zdravotních důvodů vyloučen, pak je ovšem třeba dodržovat daleko větší odstupy, než bývá zvykem, že ...
Vždy jsem se domníval, že ta sekunda je i s rezervou na to, že řidič třeba právě kouká do zrcátka, smrká nebo dojídá svačinu. Viděl jsem mnoho testů a sám jsem nejeden absolvoval. Bylo to ovšem ve výběrové části populace, kde reakce oko-ruka na rozsvícení při pohledu na zdroj pod 0,15 sec není neobvyklá. Proto mne děsí stav průměru.
Mimochodem, zdá se Vám, že sprinteři vyrazí na trať sekundu po výstřelu?
Ta reálná reakce v autě od podnětu do začátku brzdění je opravdu kolem vteřiny. Ra252 vyzkoušej si to - pojedeš za autem a budeš reagovat na brzdy auta před tebou, Druhý auto za tebou s kamerou - a pak se podívej kdy rozsvítí brzdy auta před tebou a kdy ty (tu kameru může mít i spolujezdec - řekne ti "teď" a na kameře bude vidět kdy se auto zhoupne do brzdění) S těma ovečkama mám taky reakci kolem 0,2, ale v autě to je výrazně víc - musíš reagovat na podnět, zvednout nohu z plynu, přendat jí na brzdu a sešlápnout. To neni jak připravený s prstem na myši jen klepnout.
V autě se pod 0,5 dostaneš jedině s nohou na brzdě a připravený na brzdění, v reálu opravdu vteřina a pokud koukáš do zrcátka nebo něco šteluješ tak i víc... Bezpečný odstup je 2 vteřiny, to dodržuje málokdo a v reálu pokud má někdo odstup 10 metrů a nečekaně zabrzdíš tak ho máš v kufru - stejně jak ten na semaforech. A je to čistě jeho vina.
Krásně jsem to jednou viděl - kolona aut, jeli max. 50. První zastavil před přechodem, druhej za nim hamoval a pak další už jen duc duc duc a to byli minimálně 10m od sebe...
Jako vždy se od původní otázky ujelo a řeší se něco jiného.
Jakékoli testy provedené účelně jsou v dopravě k čemu, když jsem na ně připraven a očekávám že budu reagovat? Domluvte se s někým, že někdy vám hodí před auto balon, kdy to nečekáte a pak řešte reakci.
Sekunda je pro řidiče, kde máte brzdné schopnosti aut, účinek brzd které jsou odlišné? Když za vámi s dnešním autem pojede Trabant (moto, náklaďák)? Takže proto se i uvádí vzdálenost dvě sekundy, které by rozdíl měly setřít. To však pochopitelně za předpokladu, že řidič sleduje provoz, je pozorný, nečte, nejí, nekouří, neučí se jak někteří blbové v médiích radí, nesouloží ... Když se věnuje něčemu jinému, postačí pohled do zpětného zrcátka, mrkání, kašlání a je v hnoji.
U řidičů záleží na schopnostech optické, fyzické, svalové reakce a rovněž na úhlu pohledu, pohybuje se v průměru od 0,4 do 1,5 sekundy u sportovců a profi řidičů je nižší. Jestliže jedou vozidla stejnou rychlostí je reakční vaše doba, plus prodleva brzd, kapalinové, vzduchové, mechanické, plus jaké pneu, plus suchý asfalt, neb mokrý asfalt, zasněženo, neb ledovka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.