Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej auta bez papírů

Od: athos odpovědí: 19 změna:

Dobrý den, před časem jsem koupila auto s tím, že jsme se s majitelem dohodli na splátkách. Po uhrazení všech splátek, melo být auto přepsáno na mě, ale nestalo se tak. Auto mám na zahradě, ale nemám k němu žádné doklady, jen malý TP. Opakované pokusy o domluvu ztroskotaly a mezitím autu vypršela technická a nevím, zda za auto původní majitel platí povinné ručení (nejspíš ne). V autě leží dost peněz, ale s autem v tuto chvíli nemohu manipulovat, ani ho na sebe napsat, ani dojet na technickou. Soud s majitelem se mi nevyplatí, za právníky bych dala víc, než je hodnota auta a nikde není psáno, že soud vyhraju. Chtěla jsem se zeptat, zda je možné prodat auto bez papírů s tím, že by si ho nový majitel koupil na přestavbu a napsal auto na jiné papíry (papíry jiného, například již nepojízdného, bouraného auta)? Nevím, jak z té situace ven. Děkuji za každou radu.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

2x

Máte KS, auto je vaše, čiňte s ním co chcete.Je však otázkou, zda za těchto podmínek by byl někdo ochoten ho koupit. Jste si jistá, že nebylo přepsáno? Zda je pojištěné se dá zjistit na webu bezpojisteni. Divil bych, kdyby hradil. V úvahu by připadal obč. právní soud o vydání zadrženého TP.

doplněno 04.02.15 17:32:

Vy se naprosto neorientujete ve vlastnických vztazích, kupní smlouvou na vás přešlo vlastnictví auta, odlište ragistraci na úřadě. Ostatně KS nemusí být v takovém případě písemná, kdy musí být určuje zákon, zde stačí na per hubu. To vám právník neřekl? Takže doma kupu železa a nelze provozovat. Auta se za rozumnou cenu zbavte, než ho vyřadí. Kdybyste reagovala před 2015, tak to šlo řešit.

athos

Ano to si JISTÁ jsem, protože vlastníkem nejsem a velký TP jsem do ruky nikdy nedostala. Podle webu bezpojisteni.cz auto pojištěné není, otázkou je jak dlouho. Nejsem právník a nevím, jak to chodí, ale nepředpokládám, že občanskoprávní soud by něco řešil. Opět by šlo o soud, kde se mohou poplatky vyšplhat nad cenu auta? Nebo je tento soud něčím jiný a specifický?

Athos, domnívám se, že se velice mýlíte. Neznám podrobně vaší smlouvu, ale dle toho co píšete se stante majitelkou ppo zaplacení splátek. To se přeci již stalo. To že nemáte techničák, nezmění na tom, že právně je vozidlo vaše..

Nebo si snad myslíte, že vozidlo je prodejce i když má celou částku za prodej?

Na těch stránkách zjistíte, kdy bylo vozidlo pojištěno. Zkušejte datum, třeba po pul roce..

doplněno 04.02.15 14:56:

Pojištěné bylo auto do 11.7.2012

pokud je datum speávně a tak to řešíte až dneska?

To chce debatu on line..

athos

Ano, vše je zaplacené, jak mělo být a majitelem tudíž jsem, jde o to, že krom kupní smlouvy nejsem vedená, jako majitel auta v TP, to je původní pan Vladimír Hejl a nemohu ho tak na sebe napsat do TP a ani s vozem manipulovat a cena auta bez papírů není adekvátní původní ceně. Pojištěné bylo auto do 11.7.2012, což je doba, kdy mělo být auto přepsáno na mě.

Opět !Zápis na registru a v TP nečiní z nikoho majitele motorového vozidla! Jen a pouze KUPNÍ SMLOUVA ,výjímka může být rozhodnutí soudu...

Pkd je auto Vaše od 11.7.2012 i dle KS,tak si spočítejte na kolik by Vás mohl přijít případný příspěvek CKP /cca50kč/den!A to jste ještě "když nebylo Vaše" jezdili bez ZK a jak to bylo z STK? mně z toho plyne že taky..No a navíc noc neřešit od roku 2012 když je již 2015? Trošku uhozené!Neřešte nic,nebo prodejte na ND nebo zrušte na eko!

Jen doplnění-pkd prodejce nesplnil co je napsané v KS,tak se Vám skoro jistě vyplatí i soud!Náklady bude platit v tomot případu prodejce ne Vy!

hodnocení

0x

Athosi, je samozřejmé, že vozidlo můžete prodat. To Vám náš právní řád dovoluje. Je jen na kupci, co s vozidlem bez velkého techničáku udělá. Třeby hodoní minulého vlastníka a bude úspěšnější, nežli vy.

Klidně bez problému prodejte.

hodnocení

0x

Ak mate vo zmluve o kúpe,že kupujete auto s príslušenstvom a veľký tecnický preukaz vám nebol odovzdaný,mate reálnu šancu na zrušenie kupnej zmluvy sudom,lebo veľký technický je príslušenstvom k vozidlu.obratte sa týmto smerom k právnikovi,ak zlyhá ten predaj,

slavco,

tazatel uvedl "Soud s majitelem se mi nevyplatí", je zbytečné mu psát, aby šel k soudu, že má šanci..

doplněno 04.02.15 11:23:

athosi, kupec Vám musí podesat ověřeně plnou moc..

Prečítal som dobre a uviedol som tam podmienku,čo tam presne musí byť v zmluve napísané,aby to bolo reálne,Nie je tu uvedená cena,či by sa to oplatilo,tak je to písane všeobecne.Tú klauzulu,že s príslušenstvom mám z vlastnej skúsennosti,hoci paragrafy sú pokrútené a výsledok záleži na sudcovi.A inak som ho odkázal na právnika,nech sa zamerá tým smerom a potom sa rozhodne čo je pre neho lepšie.Ja osobne zastávam názor byť čo najmenej v kontakte s úradnou mocou.

athos

Dobrý den, ve smlouvě bylo uvedeno, že ihned po doplacení bude auto přepsáno do mého vlastnictví. Což se však nestalo. Majitel se dlouhou dobu vymlouval, ale nakonec se stejně nic nedělo. U právníka jsem byla a ten sám řekl, že soud se pravděpodobně nevyplatí. Pouze jsme sepsali dopis pro majitele, který kdyby podepsal a poslal ho mě zpět, bylo by možné auto na mě přepsat. Avšak dopis se s podpisem nevrátil.

hodnocení

0x

Nepoznám vašu kupnú zmluvu,pokiaľ tam veľký technický preukaz nieje napísaný ako predmet kúpy,čiže príslušenstvo,tak podľa mňa je zbytočné sa súdnym postupom zaoberať.On bude tvrdiť,že vám všetko predal,na čom ste sa dohodli.

athos

Součástí smlouvy bylo i předání TP a přepsání mě za majitele. Ale soud, jak už jsem uvedla na začátku, je pro mě nevýhodný. Především jsem se chtěla zeptat na jiné cesty řešení této věci.

honzoun*

Nějak nechápu proč by se Vám mělo nevyplatit soudit; pokud máte řádnou kupní smlouvu jejíž podmínky jste splnila, pokud můžete doložit že jste řádně splatila vozidlo dle smlouvy, pak je auto i s doklady Vaše a původní majitel Vám doklady nezákonně zadržuje. Poslal bych mu tři doporučené dopisy a pak trestní oznámení na policii. Pokud to tedy není felicia za 10 tis., u hodně starých aut se cena vozidla bez papírů moc neliší od ceny vozidla s papíry. Vidím tam ale ještě jednu rovinu - vy jste od data podpisu smlouvy reálný provozovatel vozidla a nejsem si jist, jestli by jste neměla mít povinné ručení Vy, na to bacha, ČKP to nechá vyhnít a nasolí za x let i s tučnými úroky

honzoune,

trestní oznámení na koho a za jaký skutek?

s čkp to již od 15.1.2015 není pravda.

doplněno 04.02.15 16:59:

äha...trestný čin, že má moje doklady...tak to chudák policie, když musí řešit takovéto trestné činy..

nebo že by to byl jen přestupek?

honzoun*

Na původního majitele, který i přes výzvy o předání drží protiprávně doklady od vozidla

honzoun*

Nesouhlasím, od toho tu policie je. A pokud proti sobe postavim cenu vozidla s papíry / bez papírů, tak např u českého snu Octavie (vezměme například ten první model) může finanční rozdíl činit klidně 40 tis. Kč.

Nu a pokud Vám dle výše popsané logiky někdo fakticky protiprávně zadržuje (odcizí?) 40 tis.Kč, tak je to sakra dobrý důvd jít na policii ;)

buss

Když to P vyřeší, tak si nechte vystavit plnou moc a vyřešte to za tazatelku. V čem spatřujtete trestný čin, tedy který § TZ? Proč lidi kdeco cpou na policii? Jakou hodnotu má TP?

honzoun*

Tak popořádku - za tazatelku to řešit opravdu nebudu, neb na to nemám čas. Už reakce na Vaši tříotázku mne trošku zbrzdí, ale pustil jsem se do debaty, tak to dotáhnu. Trestný čin spatřuji v tom, že tazatelka svou část smlouvy splnila a protistrana nikoliv, koupila si vozidlo s tím že s ním bude jezdit a nyní nemůže, neb nemá TK a TK neudělá bez TP. Tzn., že to má dvě roviny - protistrana nesplnila a neplní svůj závazek ze smlouvy vyplývající a tazatelka (ani nikdo jiný) nemůže užívat svou řádně zakoupenou věc, což dramaticky snižuje cenu této věci na úroveň ceny náhradních dílů. Jaký paragraf? § 209 TZ, nesplnění závazku a s tím spojená škoda na majetku, nikoli nepatrná - podvod. Jakou má hodnotu TP? Když pominu vážnou skutečnost, že tazatelka nekupovala auto proto, aby jí bez TK stálo na zahradě a nemohla s ním jezdit, tak se dostávám čistě k hodnotě TP; jak jsem již výše uvedl příklad Octavie s TP /bez TP - bavíme se zde o rozdílu desítek tisíc korun. To vše samozřejmě za předpokladu, že zde nemluvíme o felicii za 10 tis.

respektuji Váš názor, že se mnou nesouhlasíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]