Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Auto překáží na silnici

Od: audinos* odpovědí: 25 změna:

Dva měsíce stojí starší OA na ulici. Dle RZ jsme našli na netu, že v prosinci 2014 skončilo povinné ručení. Tak to asi někdo zaparkoval a už neřeší likvidaci atd. Aby nám tam u domu nestálo, můžeme pro to něco udělat? Prý děda volal na Městskou policii a dle nich to není kradený, takže to neřešili, ale to už je asi měsíc.

Určitě takových aut je více.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pokud je to ve městě, vyřeší to až blokové čištění. Jestli není na zákazu stání, není šance to odstranit.

doplněno 02.03.15 09:15:

Pojišťovny mají povinnost uvádět pojištění POV na danou SPZ - abyste dokázal nahlásit viníka, který ujel... Jestli vaše SPZ nemá na ČKP evidenci pojištění, pak je možné, že při pojištění jste SPZ měl jinou nebo neuvedenou...

doplněno 02.03.15 09:52:

ano - to je možné... flotila může mít data mírně nesrozumitelná pro daný server...

zkuste toto ic.ckp.cz/...

audinos*
Jo, ve městě. Takže nic. Překvapila mě ta dostupnost info o povinném ručení. O mým autě to na netu není.
doplněno 02.03.15 09:51:

O tamtom autě jsem to našel přes Google na nějakým spz.penize.cz/... Mé auto má stále tutéž RZ, ale možná, že je to proto, že se jedná o flotilu více vozů (?)

doplněno 02.03.15 09:53:

jmlc: Oprava: na tom webu spz.penize.cz jsem se našel, je tam pojištění prvního majitele, data ukončení i to moje. Nenašel mě však Google, asi mě přehlédl:)

doplněno 02.03.15 10:03:

Na tom ic.ckp.cz už ale vidím, že onen odstavený vůz má ručení do konce tohoto roku zaplacený.

aala

Doporučuji brát údaje z http://spz.penize.cz s rezervou. Již téměř před rokem jsem změnila pojišťovnu, přesto zde u mého auta pořád figuruje ta původní.

Zato na bezpojisteni.cz/... je vše v souladu s aktuálním stavem.

sebod*
hodnocení

2x

U nás se to řeší tak, že městská policie dá na auto výzvu k odtažení do nějakého data. Tu samou výzvu dá na městskou vývěsku. Jestliže auto není odtaženo, tak to poté udělá město. Takto to je v případě, kdy není zjištěn majitel.

repkin*

Pokud vozidlo netvoří překážku v provozu (není pro každý směr jízdy 3m, popř. nestojí v křižovatce či na místě kde je zákaz zastavení), poté jej nikdo (PČR ani MP) odtahovat nebude. Vozidlo je v tom případě "zaparkováno" a neporušuje žádný předpis.

doplněno 02.03.15 12:41:

amper, obec Vám lže, neboť může nahlížet do CRV (centrálního registru vozidel), neboť obec s rozšířenou působností jej většinou spravuje, pokud ne, tak existuje určitá forma součinnosti mezi orgány státní správy a samosprávy.

U nás stálo několik vozidel s RZ, bez STK a v nepojízdném stavu. Oznamovalo se to na úřad a auta zmizela cca po 1/2 roce. Musí se tam snad nadvakrát dát výzva k odstranění vraku, pokud se pohne, např. o parkovací místo, tak se to musí znovu opakovat. Mezitím tam chodí úředník z obce a "kontroluje" stav auta že je zrezivělé, utíkají z něj provozní kapaliny, že má píchlé pneumatiky, propadlou TK apod. Pokud neuzná, že je to vrak dle určitých kriterií, tak pak s tím ani nic neudělají. :( Tuším, že předloni byl obdobný případ v Praze naproti hlavnímu nádraží na tom čtyřpruhu, bylo to i v televizních novinách auto hodnoty 0.0000000nic, majitel neznámý (nepamatuji si důvod) a hledali, kdo zaplatí odtah a uskladnění popř. likvidaci. Všechno se prostě točí okolo peněz :(

buss
hodnocení

2x

Ano, můžete něco udělat, zajděte na MP a oznamte to. Ona už ví, co má dělat, pokud to uznají za vrak. Když nebude činná, tak na obec. Postup je v zákonu o pozemních komunikacích, mrkněte se. Pokud je mimo komunikaci, jde o odpad.

hodnocení

1x

Jak píše @sebod. Dokud to má SPZ, je odstranění přes OÚ (MÚ) problém. Jakmile SPZ zmizí, lze spustit úřední mašinerii (veřejná výzva k odstranění vraku a po marném uplynutí lhůty likvidace na náklady obce). U nás se to takhle povedlo. Trochu jsem se k tomu namotal, zde výňatek z vysvětlujícího mailu z OÚ:

...velice děkuji za snahu pomoci, ale možnost řešit situaci výzvou lze právě jen v případě kdy vrak nemá registrační číslo. Jinak obec ani nemá možnost nahlédnout do registru vozidel a mnohdy je stav tím ještě komplikovanější. Proto je tento vrak řešen veřejnou výzvou až (už) nyní...

Z toho vyplývá, že pokud vrak nezmizí sám a dobrovolně, bude tam tak dlouho, než si někdo vypůjčí RZ. Tím nikoho k ničemu nenabádám, neb je to o ústa.

suchy*

nemáte ovšem zcela pravdu,protože to,že vozidlo nemá RZV automaticky nedovolí jej označit za vrak.Musí být trvale technicky nezpůsobilé,což by měl nejlépe prohlásit znalec...nebo dostatečně fundovaný a odvážný úředník odboru dopravy.

suchy*
hodnocení

0x

Vaše situace je složitě řešitelná,zákon o provozu vrak definuje relativně vágně(pokud má vozidlo RZV tak musí být zjevně trvale technicky nezpůsobilé) a dokud se z toho nestane kupička šrotu tak nelze odtah(jako vrak)nařídit.Pokud vozidlo nemá jen pojištění,lze věc řešit jako přestupek,ale ze zákona nelze vozidlo z komunikace odstranit.Oznamte vše na Městskou policii v místě bydliště nebo na Městský úřad odbor dopravy,který je jediný příslušný ve věci jednat a žádejte vyrozumění jak bylo ve věci rozhodnuto(správní orgán je povinen Vás do 30,max do 60 dnů vyrozumět).Můžete doufat ještě v to,že vozidlo je v polopřevodu a ke 30.6.2015 bude úředně vyřazeno a touto chvílí by se taky stalo vrakem bez ohledu na fyzický stav a bylo by možno po zákonné lhůtě nařídit jeho odstranění.

repkin*

Suchy, bohužel se pletete, pokud zahájí správní řízení, tak poté nemusí vyrozumívat oznamovatele ale pouze poškozeného, čímž je v tomto případě "veřejný zájem". Také jsem chtěl vědět, jak vyřešili sousedy, za opakované rušení nočního klidu. Obávám se, že nijak ...

suchy*
bez dalšího komentáře: zákon o přestupcích 200/1990 Sb.Zahájení řízení§ 67(1) Přestupky se projednávají z úřední povinnosti, pokud nejde o přestupky, které se projednávají jen na návrh (§ 68 odst. 1).(2) Podkladem pro zahájení řízení o přestupku je oznámení státního orgánu, orgánu policie nebo obce, jakož i právnické osoby nebo občana o přestupku, poznatek z vlastní činnosti správního orgánu nebo postoupení věci orgánem činným v trestním řízení.(3) Jestliže správní orgán věc neodloží ani neshledá důvod pro postoupení věci jinému orgánu, zahájí řízení o přestupku bezodkladně, nejpozději do šedesáti dnů.(4) Požádá-li o to oznamovatel, vyrozumí jej správní orgán do třiceti dnů od oznámení o učiněných opatřeních.
repkin*

Ano, ale jakmile se zahájí řízení, nejede se podle přestupkového zákona, ale správního řádu, čtěte pozorně a ne mezi řádky co se Vám hodí ;)

doplněno 02.03.15 17:55:

Navíc jak jste správně opsal, o učiněných opatřeních, né o výsledku ;) ten mne jakož to oznamovatele zajímá a ne to, že si někdo dal kafe, napsal tam a tam, pak šel na záchod, udělal tohle, pak šel na oběd a pak udělal to a to, ale zajímá mne, zda to odložil, zda ho potrestal, jak ho potrestal (pokuta, zákaz činnosti apod.).

Pane Suchý a co je to to RZV? tento pojem totiž vůbec neznám!U vozidla znám jen pojem SPZ (státní poznávací značka-ve tvaru AB-11-22 např) anebo RZ (což je Registrační Značka- nap 1A2 3456 ) a ještě jak se pozná vozidlo zjevně trvale technicky nezpůsobilé?

osobně jsem viděl odath vozidla v relativně dobrém stavu-tj bez viditelné koroze, bez úniku provozních kapalin na nahuštěných pneu,jen leželo "na břiše" což u daného modelu běžná věc."Lehne" si v průběhu několika hodin až dnů.Přitom MP věděl že majitel je dlouhodobě v zahraničí!Jak to skončilo že nevím,dál jsem se již o dané nezajímal!

suchy*

základní věc je,že MP ve věci oficiálně nemůže vůbec jednat,může max asistovat při odtahu.Pouze na základě zákona o Obecní policii věc předá příslušnému orgánu-nejspíše oboru dopravy obce s rozšířenou působností.Ohledně trvalé nezpůsobilosti nahlédněte sem a zjistíte,že to s tím není tak snadné takže je to na tom co si dovolí příslušný odbor dopravy.Mimo jiné k implementaci formulace v odkazu bohužel nedošlo.

nickys

Jen technická poznámka.

Pojem RZ (registrační značka) je v zákoně používán jako legislativní zkratka pro SPZ (státní poznávací značka).

Tedy neplatí vaše tvrzení, že SPZ je ve tvaru AB-11-22 a RZ ve tvaru 1A2 3456. Obojí je SPZ, potažmo zkráceně RZ.

Kocourkov, jako všude.

hodnocení

0x

audinos,

starší auto překáží..ale komu překáží?

Nejde přeci jen kvůli tomu, že mi překáží něčí auto, tak ho nechat odstrnit. Co když je ten člověk v nemocnici, nebo mimo ČR, a podobně.

Pokud ale vozidlo vykazuje znaky vraku, tak jednejte, oznamte obci, že třeba z něj kape olej a podobně.

audinos*
hodnocení

Ano, uklidnil jsem se už. Není to tak snadné. Je před domem příbuzných a dva měsíce se nehlo... Až začne vrakovatět, bude čas jednat. Zatím je to spíše hledání variant:)

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Jeden známý, měl podobný problém s jedním odstaveným vozem. Stál mu před barákem. Nikdo se k němu nijak neměl, ani úřady nezapracovaly, i když to auto mělo ušlý gumy a celkově bylo zaprášený. Tak mu rozbil okénko, otevřel ho, stočil okénka, otevřel haubny a za pár dnů ho magneti rozebrali a odstranili do výkupny. Známý už jen pozametal drobný binec. Ještě prý pomáhá cedulka : Chcešli mě, vezmi si mě. Takhle to zase zafungovalo kámošovi po té, co přehlásil auto po dohodě na chlapa ź jiného města. Pořád si pro něj nepřijížděl, a tak jsem mu řekl, že ho odtáhneme na parkoviště s tou samou cedulkou. Za pár dnů přišli nějací kluci, že o něj mají zájem. Bylo jim řečeno, že vozidlo je někoho z Ml. Boleslavi a ten o něj nejeví zájem, ani po několikeré výzvě. A tak si ho odtáhli a bylo vyřešeno.

audinos*
hodnocení

humbucker: Díky, pobavils celou rodinu *smich*

humbucker*

Ahoj. Taky jsme se řechtali, jak šílení. Příbuznej těch sousedů, co dělá v automobilce, toho chlapa několikrát vyzval, aby si to auto odvezl. Asi musel umřít, když to nakonec museli vyřešit ti kluci. Výhodou systému je to, že tu nedotaženou přehlášku letos zruší. Se vším.

kakamera*
hodnocení

0x

Pokud je vozidlo nepojištěno, provozovatel vozidla porušuje ustanovení zákona číslo 168/1999Sb.- §1, odst. 2., kde se uvádí: Nestanoví-li tento zákon jinak, může na dálnici, 1a) silnici, 2) místní komunikaci 3) a účelové komunikaci, s výjimkou účelové komunikace, která není veřejně přístupná 4) (dále jen "pozemní komunikace"), provozovat vozidlo pouze ten, jehož odpovědnost za škodu způsobenou provozem tohoto vozidla je pojištěna podle tohoto zákona. Povinnost pojištění odpovědnosti musí být splněna i v případě ponechání vozidla na pozemní komunikaci.

Vozidlo oznamte s odkazem na tento zákon místně příslušnému obecnímu (městskému) úřadu či obecní (městské) policii, která musí učinit další opatření.

@audinos píše: Na tom ic.ckp.cz už ale vidím, že onen odstavený vůz má ručení do konce tohoto roku zaplacený.

liu*
hodnocení

0x

Aby vůz byl brát jako že je vyřazený z evidence vozidel, musí mít odevzdané RZ, pokud auto RZ na autě má, musí platit POV, pokud by ho neplatil, hrozila by mu ohromná pokuta od ČKP...

liu, píše se rok 2015, takže od čkp určitě nepřijde ohromná pokuta...

repkin*

Řešíte tu furt jeden nesmysl dokola, kdyby jste pořádně četli, tak se dozvíte, že auto má RZ i POV. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]