Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o pomoc s identifikací příčiny lokalizací a posouzení závažnosti změny zvukového projevu motoru nebo čehosi souvisejícího s motorem. Jedná se o 10letý 1.1 SOHC, najeto cca 44000km. Nový cinkavo-chrastivo-kovový zvuk se projevuje poslední půlrok (cca 1000km, krátké jízdy). Projevuje se:
1) občas zastudena při teplotě pod 10°C na volnoběh (zmizí do 15 sekund nebo dříve, zvýším-li nepatrně otáčky)
2) zastudena při přidávání či udržování plynového pedálu v částečně sešláplé pozici (čím dříve po studeném startu, tím náchylnější i na velmi mírný stisk pedálu) samovolné přidání plynu řídící jednotkou má stejný efekt
a) porovině max. do cca 2000ot/min
b) z kopce max. do cca 1500ot/min
c) do kopce - podle strmosti/zátěži až do max. cca 2500ot/min
se zahříváním motoru se hranice "cinkavých" otáček posouvá níže
se stlačováním plynového pedálu se pravděpodnost projevu zvyšuje a to v případě, kdy ač jsou otáčky relativně nízké, auto stále při stabilní poloze plynového pedálu drží rychlost či dokonce mírně zrychluje
Jde mi o to, co se stalo a jaké je riziko, že to třeba přestane jet... Myslíte, že je to tedy k řešení, já ten zvuk snesu, ale mám pocit a strach, že je něco asi špatně...
Dříve, dostal-li jsem se do nízkých otáček, byl slyšet klasický tlumenější nižší tón, toto kovově znějící chrastění až cinkání jsem nikdy dříve nezpozoroval.
Dále, poslední cca 2 roky občas startuje napodruhé, poprvé točí startér jak dlouho ho jen nechám a nic, podruhé motor chytne ve zlomku sekundy, příčinu nevím, píši, kdyby to náhodou souviselo.
Děkuji předem všem za rady
M.
Hyundai Atos Prime 1086ccm MFI 4 válce v řadě SOHC 12V 43kW/5450ot/min 89Nm 2850ot/min, předepsané palivo BA 91 B
v návodu píší toto: vůle mezi ventilem a vahadlem:
sací ventily ..... 0,2 mm
výfukové ventily ..... 0,25 mm
bohužel u toho není obrázek, netuším, kde se to měří/nastavuje
má to rozvodový řemem s předepsanou 1. kontrolou až v 60000km, výměna doporučena v 90000km mám šanci to jako laik nějak zkontrolovat?
najeto skutečných cca 44000km (auto znám od první registrace)
To chce dobrého mechanika - motoráře, který umí přesně najít zdroj cinkání. Takhle cinkat může např. pístní čep, to bych viděl jako nejpravděpodobnější... Mělo by to být opotřebené nějaké ložisko - vůle je jen za studena, po ohřátí se vůle vymezí a cinkot zmizí. Nebo něco na ventilech... Rozvody spíš ne...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.