Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

STK mopedu

Od: behy* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli když mám mopeda(50ccm, max 45km/h), jestli na něj potřebuji nějaký techničák, nebo osvědčení o registraci vozidla.

Nebo jestli když mám řidič¨ák, tak ho můžu normálně řídit...

Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

Pokud se jedná o dvoukolý moped kategorie L1 (zdvihový objem do 50 cm3 a nejvyšší rychlost nepřevyšuje 50 km/h) a kategorie LA (zdvihový objem do 50 cm3 a nejvyšší rychlost nepřevyšuje 45 km/h), platí zásada, že vozidla této kategorie musí mít schválenou technickou způsobilost k provozu na pozemních komunikacích. Při schválení musí být vystaven doklad o schválení i provozní doklad, a to buď osvědčení o registraci nebo výpis technického osvědčení.
Vozidla jejichž technická způsobilost byla schválena do 30.06.2001, se registrují pouze na žádost vlastníka (dle čl.1 zákona 193/2003 Sb., který mění zákon č. 56/2001 Sb.). Provozovatel vozidla, které podle tohoto zákona bylo doregistrováno, není povinen vozidlo přistavovat k pravidelným technickým prohlídkám.
Vozidla, jejichž technická způsobilost byla schválena po 30.06.2001 na základě zákona č. 56/2001 Sb., se povinně registrují.

Jinak řečeno, u starých mopedů, například Stadion, Jawetta, Babety různých typů do 30.6.2001 stačí malá kartička, vydaná výrobcem...u Stadionů je to kartička s názvem Doklad k mopedu, u Babet může mát název Technické osvědčení nebo dokonce Technický průkaz, ale u uvedné malé šedivé kartičky s názvem technický průkaz se nejedná o doklad, vystavený úřadem, ale o kartičku kterou vydal výrobce. Technické osvědčení nebo výpis z technického osvědčení k mopedu je schopen vydat i úřad, ale potřebuje k tomu podklady od výrobce, nebo například od zkušebny typu DEKRA a pod...pak by šel dpkald vystavit za správní poplatek 100,-Kč, pokud by jste prokázal vlastnický vztah k mopedu a požadovaní podklady si opatřil.

Dnes se v aukcích a na burzách nebo na inzeráty prodávají různé mopedy, často zahraniční výroby, samozřejmě převážně bez dokladů, prodejci tvrdí, že k mopedu stačí jen pojistka a můžete jezdit, není to pravda, a neznalost zákona neomlouvá, podle zákona smí na veřejnou komunikaci jen vozidlo, která má schválenou technickou způsobilost, případně které je registrováno podle zákona, jak jinak než předložením technického osvědčení nebo osvědčení i registraci by jste chtěl prokázat hlídce dopravní policie při kontrole tuto skutečnost?

Do registru vozidel lze zapsat a registrační značku přidělit jen vozidlu, kterému byla technická způsobilost schválena, takže u registrovaného mopedu který má registrační značku technickou způsobilost prokážete předložením osvědčení o registraci část I.- malý technický průkaz, u neregistrovaného mopedu (do 30.6.2001) technickou způsobilost prokážete technickým osvědčením výpisem z technického osvědčení nebo zmiňovaným "Dokladem k mopedu"...

vynikající odpověď, je vidět, že píše pan odborník.

mates*

Kupuji starší Kentoyu Zoom, dle technického průkazu kategorie moped, 50ccm, do 45km/hod, max. výkon 2,5kW. Přihlášena do evidence v dubnu 2003. V Technickém průkazu (velkého) je uvedena platnost TK BEZ OMEZENÍ. Registrační značka (SPZ) je malá A1 xxx, nikoliv jak se dnes běžně vydává.

A nyní mám dotaz, musí mít tento moped standardní technickou kontrolu na STK? Moped je ve výborném stavu, ale nikdy na kontrole v STK neby. Mám požadovat po prodávajícím kontrolu? Informace jsem dostal různé, jedni tvrdí že u tohoto "vozidla" pravidelná kontrola STK není nutná, jiní tvrdí opak.

Omlouvám se, asi jsem natvrdlý. Z odpovědi jsem nepochopil odpověď na můj problém.

Děkuji

nespokojenyurednik

předpokládám že se jedná o chybu při vyplňování TP, podívejte kdo velký TP vydal, toto vozidlo nemá pedály, nejedná se proto o dvoukolový moped, ale o skůtr...a nejmenší registrační značku formátu 80m x 110 mm lze přidělit jen dvoukolovému mopedu se šlapadly, který na STK samozřejmě nemusí...Váš skůtr by měl mít registrační značku formátu 200x160 mm , po šesti letech po zaregistrování by měl být přistaven na STK, pak pravidelně každé 4 roky...Vyplývá to ze zákona č.56/2001 Sb., § 40, písm. c).

koval
hodnocení

0x
Mám mopeda rok výroby 2020 a řešil jsem stejnou otázku. Odpovědí je zákon 56/2001 §40 odstavec 3b. Po prvním zaregistrování mopedu jsem měl napsáno že musím po 6 letech ma tech. prohlídku. Ovšem byla to chyba úřednice. Takže doporučuji se nespoléhat na úřady.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]