Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodal jsem kradené auto - co se dá dělat?

Od: kurt* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den
Koupil jsem si před dva půl roky automobil od soukromé firmy. Tento automobil jsem vlastnil přesně 1 rok a prodal jsem ho. Všechny formality na dopravním inspektorátě probíhali bez problémů. Po jednom roce a 3 měsících co ho vlastnil nový majitel mě kontaktoval, že byl na polici a auto je v databazi hledaných automobilu a patří leasingové společnosti. Do tohoto auta ještě nový majitel zainvestoval kolem 200tis na doplňkách a ůpravách, takže auto vypadá uplně jinak než jsem mu ho prodál. Chtěl bych se zeptat jestli je možné aby si toto auto odebrala leasingová společnost, o které není ani slovo ve velkém tech. průkaze popřípadě jak se dá bránit této skutečnosti. Popřípadě je možné aby nynější majitel po mě vyžadoval sumu za kterou jsem mu automobil prodal? Jsou nějaké prostředky jak se proti tomu bránit, někde jsem se dočetl o vylučovací žalobě. Samozřejmě smlouvu o koupi máme oba dva, ověřenou notářem a doufám, že i bez větších závad.
Děkuji za odpověď

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

2x

Samozřejmě by bylo dobré znát ještě další podrobnosti, ale důležité je taky, jestli smlouva byla podle občanského nebo podle obchodního zákoníku.

Protože kdyby byla smlouva podle obchodního a auto jste koupil v dobré víře od někoho, komu nepatřilo, stal jste se oprávněným vlastníkem.

§ 446 obch. zák.:

Kupující nabývá vlastnické právo i v případě, kdy prodávající není vlastníkem prodávaného zboží, ledaže v době, kdy kupující měl vlastnické právo nabýt, věděl nebo vědět měl a mohl, že prodávající není vlastníkem a že není ani oprávněn zbožím nakládat za účelem jeho prodeje.

kurt*
hodnocení

Smlouva je uzavřena podle § 409 a nasl. zákona č.513/1991Sb. obchodního zakoníka. Od firmy jenž jsem kupoval tento automobil tak jsem ho kupoval od jednatele firmy, který byl zapsán v obchodním rejstříku této firmy. Podle Vaší formulace jsem byl majitelem vozidla a nynější majitel je pravoplatným majitelem vozidla i kdyby byl na vozidle nějaký leasingový uvěr který vznikl skoro před 3 lety?

dusatka*

Pokud jste byl v dobré víře, pak zřejmě ano. Z okolností jste asi neměl důvod pochybovat o jejich vlastnictví. To je můj názor.

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

myslím že úvaha o nabytí v dobré víře podle obchodního zákoníku je správná, policie si může auto maximálně vyžádat k prohlédnutí,ale neměla by Vám ho zabavit, pokud yno, hned se spojte s nějakým orávníkem a dle mého názoru Vám bude bez úrůzahlů vydáno zpět, při smlouvě podle občanského zákoníku by už s největšíé pravděpodobností zůstalo na policejním nebo k těmto účelům vyhrazeném parkovišti...Pokud bylo auto původně skutečně majetem leasingové společnosoti, společnost udělala chybu že si nenechala velký TP, kde by byla uvedena jako vlastník a provozovateli nenechala jen malý TP, také asi ani nepožádala o zapis žádné poznámky ani zástavního práva do registru vozidel...jinak by bez jejího vědomí nešlo registrovat vozidlo na nikoho jiného...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]