Nejste přihlášen/a.
Všechny Vás zde zdravím.Měl bych dotaz týkající se navýšení dluhu.Moje matka 72let před x lety nějakým nedopatřením neuhradila pojistné na svoje vozidlo.V mezičase se stěhovala měnila telefon.Nedostalo se k ní že nějaký dluh vůči pojišťovně má.Dluh k pojišťovně činí 1300kč,ale s následnými poplatky apod. je výše již cca 14.000kč a hrozí jí exekucí majetku.Jelikož žije jen z důchodu a platí nájem není v jejich silách dluh jednorázově splatit.Jediná možnost je splátkový kalendář.Můj dotaz se hlavně týká toho,jestli je legální takto navýšit dlužnou částku a zda je proti tomuto možné se ohradit.Děkuji za případné odpovědi a pomoc.
Dobrý den, ano, je to legální (a zcela běžné). Vy to vidíte ze svého pohledu jako něco nekalého, ale on je i druhý pohled - toho věřitele, který musel vynaložit prostředky, aby dostal to, co mu patří (dluh). Vy můžete pouze prokázat, že pojistné bylo včas a řádně uhrazeno a jde o omyl. Jenže, to prokázat nemůžete, protože tomu tak nebylo. Zdravím!
doplněno 26.01.15 13:49:Podle fáze, ve které se to vše nyní nachází, můžete zkusit komunikovat s pojišťovnou, uznat chybu, apelovat na lidský přístup, požádat o zmírnění sankce a dohodnout si splátky. Hlavně se snažit předejít exekuci (i ta je drahá) a komunikovat včas.
I když to paní nezpůsobila úmyslně,bohužel,musí teď zaplatit konečnou částku. Doložit, že měnila telefon a bydliště nepomůže. Je to smutné, ale neznalost opravdu neomlouvá a nejčastěji to postihne ty,kteří už nemají tak pružné myšlení a nemohou se nijak bránit.
Proto zaplatit co nejdříve, aby penále již dál nenarůstalo.
1/ Buď se paní dohodne na splátkovém kalendáři. Když firma vidí, že dlužník má opravdu zájem o splacení, obvykle vyjde vstříc. Takhle jsem kdysi splácela postupně nedoplatek za plyn - skoro ve výši 20.000 Kč. Poskytli mi možnost splátek a tak jsem to nakonec dala dohromady. Co mi taky jiného zbývalo.
2/ Nebo mamince pomůžete Vy. Zaplatíte to za ni a bude to pak následně splácet Vám. Ale s pojišťovnou bude vyrovnaná a nic jí už narůstat nebude. Jaga.
Nezaplacené pojistné je sice dluh, který vzniknul dříve. Pojišťovny většinou takovéhle dluhy předávají vymahačským společnostem, které si účtují tyto nehorázné poplatky. Jestli tedy dluh byl předán, pojišťovna v jednání již nefiguruje a nemá smysl se na ni obracet. Kdo dluh vymáhá zjístíte z dopisu. Doporučuji ale zaplatit nebo vstoupit do jednání s odesílatelem dopisu.
Tady poradci chytráci píší blbosti -
samozřejmě se jde i dohodnout na uplném smazání úroků ,
poněvadž kdyby jste s tím šli k soudu ,
bude se jednat o
Navršení částky která odporuje dobrým mravům ,
navíc tam může být dlužná částka navýšena o náklady řízení,
které však není vždy potřeba hradit.
Obrať te se ve vašem městě na bezplatnou právní poradnu .
doplněno 26.01.15 15:00:+ pckop a diesel mají pravdu .
Tam se nejspíš nejedná o navýšení vlastního dluhu. Jistě, bude tam nějaký úrok, ale nejspíš tam budou poplatky soudu. Může se i stát, že dluh je dávno promlčený. Praxe v našem státě je taková : jakási firma koupí např. od pojišťovny všechny malé pohledávky (do cca 5.000,-Kč) v celkové hodnotě 1.000.000,- Kč. Pojišťovně za tento balík zaplatí 100.000,- Kč. Pak obešlou všechny dlužníky i ty, kde je dluh dávno promlčen. Částka je navýšena o soudní poplatky, které jdou ale opět do kapsy oné firmy. Takže firma rozešle dopisy s upomínkami v celkové výši 5.000.000,- Kč. A čekají. Bohužel hodně lidí se zalekne, když jim takový dopis dorazí a ihned zaplatí, bez ohledu na to, že třeba zrovna oni mají dluh promlčen. Takže i když té dotyčné firmě zaplatí "jen" polovina dlužníků, tak mají čistý výdělek 2.400.000,- Kč. Byznys s dluhy patří v naší republice k tomu nejlepšímu a nejbezpečnějšímu výdělku pro lidi, kteří mají dobrý žaludek.
Takže si nechte poslat veškeré dopisy, které Vaší mamince v této věci byly zaslány. Zjistíte, zda je dluh oprávněný. V případě, že ano, budete jednat s tím, kdo pohledávku odkoupil a s tím dotyčným domluvíte splátkový kalendář. Je důležité nenechat to dojít až do exekuce
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.