Nejste přihlášen/a.
Čau lidi měl jsem tady jinou otázku a někdo mi poradil, abych zkontroloval pertinax kladívka co jezdí po vačce, ale já nevím co to je. Nevíte někdo?
To co je na obrázku dole a jezdí to po vačce je filc, který ji promazává nebo ne?
Pertinax je tvrzený papír, pryskyřicí. U přerušovače byl kousek plsti a ten se mazal olejem aby se pertinax "neošmirgloval.". Pak se měnil předstih.
Skoro stejné provedení bylo ještě donedávna i u Škodovek 110/120. Stejná "kladívka", stejný "pertinax". A že tam dostával zabrat. Právě obrušování (zmenšováním) se i měnil předstih (bohužel). Nastavení předstihu u Škodovek 110/120 šlo udělat přesně podle žárovky (moment rozsvícení) a u Pionýra (jak píše nade mnou) se to dělalo na cigaretový papírek (nebo i novinový, i když...), která byl vložen do sepnutých kontaktů a při protáčení klikovky směrem k horní úvrati šel NAJEDNOU volně vytáhnou v poloze asi 3 mm (2,5 - 4 mm) před horní úvratí pístu (nejvyšší bod, pak už zase píst jede dolů). Bez tohoto nastavení (tzv. předzápal) by motor neměl jít nastartovat a když by i šel (?), nebude dávat výkon !
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.