Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pertinax kladívka co jezdí po vačce

Od: johnys2000* odpovědí: 9 změna:

Čau lidi měl jsem tady jinou otázku a někdo mi poradil, abych zkontroloval pertinax kladívka co jezdí po vačce, ale já nevím co to je. Nevíte někdo?

To co je na obrázku dole a jezdí to po vačce je filc, který ji promazává nebo ne?

Pertinax kladívka co jezdí po vačce

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

realista*
25.01.15 17:39
hodnocení

2x
Pertinax kladívka co jezdí po vačce #2

hodnocení

1x

To bílé na co vede Tvoje šipka je kousek filcu,občas se na ní má kápnout olej.Jinak kladívka ,to k čemu sem písnul zeleně se šipkou předchozí rádce-Realista 0,4mm jsem dělal na cigaretový papírek ,když byl píst 2mm před horní úvratí!

hujer123*

Takhle je to lépe vidět

Pertinax kladívka co jezdí po vačce #3
beri49*

To Diesel: Pro našeho tazatele asi příliž odborný popis předstihu :))

kjanik112*
hodnocení

0x

Správně, pertinax je ten malinký hranolek, klouže po vačkovém hřídeli.Pertinax zároveň elektricky izoluje, je to vlastně modernější, lepší bakelit.

buss
hodnocení

0x

Pertinax je tvrzený papír, pryskyřicí. U přerušovače byl kousek plsti a ten se mazal olejem aby se pertinax "neošmirgloval.". Pak se měnil předstih.

pertinax

Vačka se tím filcem mazala proto, aby se pertinax neulomil. To byla jedna z nejčastějších závad kladívka, když se na to někdo vybodnul a nenamazal ten filc.

realista*
hodnocení

0x

Skoro stejné provedení bylo ještě donedávna i u Škodovek 110/120. Stejná "kladívka", stejný "pertinax". A že tam dostával zabrat. Právě obrušování (zmenšováním) se i měnil předstih (bohužel). Nastavení předstihu u Škodovek 110/120 šlo udělat přesně podle žárovky (moment rozsvícení) a u Pionýra (jak píše nade mnou) se to dělalo na cigaretový papírek (nebo i novinový, i když...), která byl vložen do sepnutých kontaktů a při protáčení klikovky směrem k horní úvrati šel NAJEDNOU volně vytáhnou v poloze asi 3 mm (2,5 - 4 mm) před horní úvratí pístu (nejvyšší bod, pak už zase píst jede dolů). Bez tohoto nastavení (tzv. předzápal) by motor neměl jít nastartovat a když by i šel (?), nebude dávat výkon !

jawa250*
hodnocení

0x
Je to tam ten hranolek na kladdívku!jinak filc maže a odtrh je 4mm,3,5 musí projít lehce,4,5uz ne!a předstih je 1.6 před Horní Uvrati. Což zjistíme: otacenim vačky po směru hodin.ručiček do polohy kdy se pist obrací zpět což je. 56mm, pootočením vačky zpět o 1.6 mm a zde musí suvne mezi kladivky procházet 0,05 mm ( cigaretovy papír nebo lépe sparove merky)!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]