Nejste přihlášen/a.
zdravím jsem v dosti špatné situaci mím rodičům jsem před cca rokem a půl půjčil peníze aby jsme se jako rodina vyškrabaly z dluhů což se podařilo a přitom jsem dostal příslib auta jak mile se to s penězi trochu vylepší nyní je to s penězi na velmi dobré ůrovni ale rodiče stále nesplnily slib který mi daly a nechtějí mi vůbec koupit auto ani půjčit jejich abych mohl za svou dívkou nebo se jen tak projet za kamarády dokonce jsme auto již ps rodiči probíraly ale nijek to nedopadlo já jsem si vybral co mi vyhovuje můj bývalý spolužák jezdil v BMW M3 E46 a moc se mi to auto zamlouvalo dokonce jsem měl tu čest ho řídit a bylo to skvělé. tak když jsme s rodiči diskutovaly nad autem tak samozřejmě probíhal přitom i výběr já našel pár kandidátů jako BMW 325i e36 ,M3 e36-e46,fiat coupé 2,0 20vt,mazda rx-8,audi s4 2,7bi turbo všechny vozy do 300 000,- což byl limit nařízený od rodičů jenže když jsem rodičům ukazoval mnou vybrané kandidáty tak mne ani nevnímaly a pak to začlo že by mi koupily octavii od firmi kde oba pracují která je vhodná už jen do šrotu co se tíče mechniky nebo fabii a nebo možnost koupení nové fabie v základní výbavě ano sice to vypadá že jsem rozmazlený ale o taková auta já zájem nemám vůbec se mi nelíbí a ani mi nevyhovují co se tíče ergonomie atd.ale co vůbec mne nejvíce rozčílilo že mne rodiče postavily do role buď se koupí toto nebo nic a tak nevím jak je k tomu mám přesvědčit aby mi koupily auto které mi vyhovuje nebo aby mi alespoň vrátily ty peníze které byly z mého stavebního spoření. Ano argumenty jsi mladý v silném autě se zabiješ budeš se předvádět před ženskejma na ulici a pak skončíš v márnici a pod. jsou na místě ale já nejsem ten typ co se nechá vyprovokovat ani takový blb co dělá bordel na silnicích vždyť na závodění a na rychlou jízdu máme okruhy a tam se mohu přeci jezdit vyblbnout když mne to chytne ale moji rodiče zavrhli i koupi mercedesu třídy E z roku 2004 s dvoulitrovým naftovým motorem a automatickou převodovkou a proto se dostávám k mé otázce jak mám přesvědčit rodiče za a) aby mi koupily vůz který mě osobně vyhovuje nebo za b)jak je mám donutit aby mi vrátily peníze co jsem jim půjčil abych si ho mohl koupit sám děkuji za odpovědi a rady a hezký výkend všem
tak tebe bych chtěl mít doma
ty sis to stavebko založil a spořilsis sám pochybuju peníze tam určitě dávali rodiče tak jak vůbec můžeš plácnout že ty peníze sou tvoje? nebo se pletu?
a že se ti nelíbí fábie tak si ušetři a kup si to co se ti líbí a neprud stim rodiče nééé ukaž že se o sebe u míš postarat sám
já bych se styděl žebrat u rodičů jediný co sem ochoten pochopit je kdyby si byl ve finačním maléru a šel sis k rodičům pučit
Zdá se, že nastala trochu složitější situace.
Když jsi peníze půjčoval, dostal jsi příslib auta. Určili jste si tenkrát, jaké to auto bude? Jestli ne a rodiče ti chtějí pořídit jiné, než si zrovna přeješ, svůj slib neporušují; sice mají své podmínky, ale auto ti jsou ochotni koupit.
Jestli se na autě nedohodnete, měli by ti vrátit peníze. Jenže oni vědí, že si za ně pořídíš auto podle svého výběru. A to se jim nelíbí, proto asi peníze zdržují. Můžeš sice říct, že jsou ze tvého spoření, jenže to spoření je stavební. A když ti rodiče zakládali stavební spoření, nejspíš mysleli opravdu na tvoje budoucí bydlení a teď se jim samozřejmě nelíbí, že bys ty peníze utratil za auto. (A můj názor je, že utrácení za auta patří mezi největší hlouposti, které lidi mohou dělat.)
Rozhádat se v rodině kvůli penězům (a ještě tak nevelkým) by bylo hloupé a smutné. I když se ti to asi nebude líbit, já bych ti doporučil buď se s rodiči dohodnout na autě, které i pro ně bude přijatelné, nebo jim říct, ať ti tedy vrátí peníze s tím, že na auto je nepoužiješ (a slib samozřejmě musíš dodržet pro změnu ty). Na vysněné auto by sis pak musel vydělat.
Zdravím, jen tak mimochodem by mě zajímalo, kolik Vám je let a zda máte např. VŠ. Hodně věcí by to objasnilo.
Tady jde o to, že jestli mu to opravdu SLÍBILI a teď na to hážou bobek, tak je to špatný. Jde o následnou důvěru tvoji do budoucna vůči tvým rodičům. Teď vůbec nezáleží na tom, kdo stavební spoření založil. To, kdo stavebko založil neřešte, na to se tazatel neptá.
je otazkou zda jste si založil stavebku a kdo na ni spořil..souhlasím,že není správné,aby ti rodiče tvrdily že to je pro Vás do budoucnosti,a následně po letech vzali pen.pro své účely na splacení svého dluhu...máma mi taky nedala peníze které jsem měl dostat k 18 za pojištění které mi platila od narození-při podpisu na pojištovně mi sdělila,že to jsou její peníze...co jsem měl dělat...podepsal jsem. ODPOVĚD.:bud se s tím smiřte a bud te rád,že Vám nabízejí variantou nového auta(které můžete pak prodat).a pokud to byli Vaše peníze tak Vám zbývá jen smíření..neuděláte s tím vůbec nic.mít konflikt v rodině(o penězích) není dobrá věc...končí to velmi špatně.
doplněno 24.01.15 19:47:jirkajirka
myslím,že na tom trochu i záleží..vždyt to byla jejich dobrá vůle založit stavebku(pokud to byli vážně oni)může míttak leda vztek který brzy vyprchá nic s tím neudělá..rodiče předpokládám netušili ,že se dostanou do finančního průseru
doplněno 24.01.15 19:52:layborr
je na místě moralizovat,aby pochopil rodiče jejich počínání...s vymáháním peněz tudy cesta nevede
Rodiče asi stavebko založili a platili. Dělali to ale s vědomí, že je to dar synovi, že si to stavebko vybere on a udělá si s penězi, co bude chtít sám. Jsou to jeho peníze. Rodiče mohou nesouhlasit, přemlouvat, ale to je tak vše, co mohou dělat..Peníze by mu měli dát zpět, jinak bych to chápala jako podraz na syna.
Ahoj. Nevím, jestli to chápu stejně a dobře. Ale, chápu to takhle. Rodiče špórovali. Našpórovali synkovi. Pak měli finanční potíže a synek jim půjčil. Oni si vyřešili finanční potíže a prachy jsou použité pryč. Dluh synkovi jim zůstává. Synek je teď chce vrátit. Chápu, je to určitě oprávněné. Ale, když jsou ty prachy pryč, jak je nyní mají vrátit? Nejspíš to bude chvíli trvat, než nějaký našpórují. Má to, nějakou logiku. Nebo mi něco uniklo? Jinak, ty všechny kecy kolem různých aut, jsou mimo mísu.
tak na to stavebko jsem si ukládal peníze od svých 15 let samozřejmě už tam bylo asi 110 000,- nyní je mi 22let žiji sám(o dva domy dále) pracuji jako programátor do práce dojíždím den co den 30km veřejnou dopravou nic méně mi vadí že mé sestře která je o dva roky mladší pořídily auto o který si řekla. řekla chci mini dostala mini ale to je již od mích mladých let pořád tvá sestra je lepší podívej se dostala jedničku z českého jazyka atd.atd. když ona chtěla toto nebo ono tak jí to pořídily já když jsem chtěl tenisky tak jsem dostal leda boty co nosily pánové v domově důchodců ale hlavně že sestřičce dali o co si řekla a já leda utřel ano sice jsem měl napsat nějakou smlouvu o půjčení peněz s rodiči ale já blb doufal že se ke mne chtějí konečně chovat lépe a né jako celé moje dospívání kdy mne schazovaly dokonce před spolužáky víte jaké to je když k vám do třídy vběhne nasranej fotr že budete mít na vysvědčení dvojku stáhne vám kalhoty před celou třídou a seřeže vás jak psa? sice to vyznívá že jsem jen rozmazlený fracek co si ničeho neváží ale já si toho vážím že mne alespoň do těch 18ti let živily šatily atd. ale taky mám na něco nárok ne? to že nechci takové auto jako je nová fabie je jen z důvodu protože vím co se s těmy malinkými motory stává po 90 000 km a to již nejsou opravy na záruku pěkně z vlastní kapsy ano u M3ky jsou také vysoké náklady ale zas bych to auto uživil to mám vypočítané a stále by mne zbylo kolem 10 000kč samozřejmě jsem náklady na takové auto připočetl k hypotéce a nákladům na život jako jídlo oblečení atd.ale když někdo zmínil to o tom slibu co mi dali rodiče tak vám řeknu přesně co mi pověděly pověděly: Až se z toho dostaneme tak ti pořídíme auto tak si hledej zatím nějaké do té hodnoty. tohle tehdy řekly hledej zatím ,,nějaké´´ to je snad už jasné že to mělo být dle mého výběru ne?
doplněno 24.01.15 22:57:jinak rodiče tu hotovost již mají jen jí nechtějí vydat za vůz dle mého výběru ale dle jejich což jsem od nic dostával vše dle jejich výběru včetně toho čím se budu živit chtěly někoho chytrého mají ho chtěly abych byl programáto s dobrým platem jsem jím ale to co jsem chtěl vždy já je nezajímalo já chtěl být například bankéř nebo designér domů nebo stavební inženýr ale to je už jedno v práci kde jsem mne to sice nebavý ale je tam dobrý kolektiv lidí kerých si cením a upřímě mám je radši než celou mojí famílii což potvrzuje i fakt že svátky jsem strávil ve společnosti mích kolegů a kolegiň ale to je již mimo mísu
ne pane byla to konkrétně trojka z elektrotechniky bylo to ve druhém ročníku střední školy a jestli nevěříte nevěřte prostě to tak bylo otec vběhl do naší třídy v okamžiku byl u mne pak ani nevím jak měl svůj oblíbený opasek z telecí kůže v ruce já kalhoty dole ohnutý přes lavici a pak už jen jedna rána za druhou a nesrozumitelný řev kdy otec řval na mne a učitelka na něho ten poslední rok se mi na škole všichni smály za to jak mne seřezal a pokud vám to přijde nesmislné tak si zkuste představit jaké by to bylo kdyby váš otec byl silný cholerik a zároveň pedant a ktomu si přidejte milou celkem laskavou matku která by se vás při přítomnosti otce nikdy nezastala (tím nechci říct že má matka je špatná je ůplně skvělá jen když není táta doma nebo s náma což je málokdy) nic méně moje čeština není dokonalá ano uvědomuji si tuto moji chybu ale soudit dle pravopisu člověka je přinejmenším ubohost například máme ve firmě afroameričana který umí po našem jen dobrý den,naschledanou,ano,ne,dobře,udělám,zpracuji a zahrajeme poker?. a přesto to není důvod abychom ho odsoudily za to že neumí napsat ani čárku česky a můžete si vážit toho že alespoň vaše děti budou umět trochu psát česky protože jak to vypadá za pár let čeština nebude taková jak ji známe
Omlouvám se, jestli to tu již někde je, ale... co Vám rodiče odpověděli, když jste se jich zeptal, proč Vám ty peníze nedají a auto, které sám chcete, ale pouze na jiné? Jaké důvody udali?
na to jsem se jich optal otec pohotově odpověděl že si za to koupím nějakou příšerně silnou bestii co se na ni stačí jen podívat a začne trhat asfalt ze silnice a také že se nechce dožít toho že mi budou kupovat rakev atd atd prostě a jednoduše že si koupím něco v čem se hned zabiji a pak takové důvody že to jsou auta nepraktická pro život s rodinou ale například můj bývalý spolužák co má právě m3ku má rodinu.ženu a dvě malé děti (dvojčata) a přesto v tom dokáže s rodinou dojet na nákup na výlet a nebo dovolenou a to na dovolenou bral i svoji tchýni takže to není nepraktické auto ale to je jedno zítra to zkusím nějak s rodiči vyřešit asi poslechnu radu a nechám ať mi pořídí tu novou fabii a tu následně hned prodám a koupím si auto podle sebe jen se bojím aby pak neříkaly že jsem je podvedl a bůh ví co ještě to víte žijeme na vsi kde se hned vše rozkřikne a lidi dají na drby a jsou hodně závistivý
je to tvoje první auto..nechtěj aby jses nezabil...vem prachy na fabii prodej ji,a máš na bmv))...hlavně jim nevyhrožuj,že stejně bude po tvém...pokud toto nebudou číst tvoji rodiče))pokud jsi rozumný kluk tak své pohnutky jim určitě dokážeš vysvětlit...třeba se ti ve fábii začne líbit akord v tý nový...
Tento článek nemohu nechat bez povšimnutí snad ze tří důvodů:
-Mnohdy se říká,že obsah je důležitější než forma,ale chlapče Tvůj pravopis je na úrovni žáka 5- třídy základní školy,s takovým intelektem, za volantem ve vozech které jsi tu vyjmenoval...
-Nevím, co mladé žene, než se pořádně naučí jezdit,do velkého silného vozu,viz nedávná smrtelná nehoda na Evropské ulici v Praze 6 vůz PorscheCayene 3,6,rychlost 200 km/h motor 200 m daleko od místa nehody,řidič 21 let první auto vlastnil cca měsíc.
-Proto aby po tobě nezbyl na světě jen křížek u plotu,vrať se zpět na zem,vlez do Fabie 1,4-ta Tě také doveze kam budeš potřebovat.A až se naučíš pokoře řidiče slabšího auta a našetříš ,kup si třeba tryskáč.
Ale to Tě měli naučit rodiče,měli na to dost času.
určitě bych chtěl živit dvou a více litrový motor, platit za něj pojištění a sponzorovat autoservisy s těmato vrakama které sis vybral... co konkrétního ti nevyhovuje na ergonomii např. nové fabie? obáváš se, že např. nová fabie nedojede k tvým kamarádům nebo za tvou dívkou?
navíc, auta které sis vybral těžko budeš kupovat nové - a zrovna tyto auta tě vyjdou dost draho na údržbě, protože jsou značně vyhoněné po předchozích majitelích a takovým rádoby mladým odborníkům se snadno prodávají
jo a tvůj titulek otázky "rodiče mi nechtějí pořídit auto" je velmi zavádějící
Nedonutíš je nijak,pokud nemáš žádnou smouvu,to je prostě tak.
Pro příště poučení,nikdy nikomu nepůjčuj bez smouvy,bohužel ani rodiným příslušníkům když neplní sliby.
Na to žádná rada neexistuje,pokud s tím půjdeš na policii tak se ti vysmějou protože rodiče můžou všechno popřít,ani právník s tím nic nezmůže
doplněno 08.02.15 18:32:Jo a doplnění,ani mi to nedošlo když jsem to psal,stavebko ti určitě platili rodiče,takže v podstatě je to na nich
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.