Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,proč musí mít autolékarnička v povinné výbavě roušku plastovou a masku resustitační s výdechovou chlopní a filtrem,když se resustitace umělým dýcháním nemá provádět,pouze masáž srdce.
kdyby lekarnička obsahovala léky, co podlehají datumu spotřeby nebo masti, tak budiž. Ale novodobý nesmysl, který nahrává rádoby výrobcům lekarniček zásadně nepodporuju a podporovat nebudu. Jednou by mohl být vděčný zraněný za to, že jsem mu obvázala otevřené krvácením kusem utrženým z letních propeconených kalhot a on to přežil.
O víc mi nejde
Představte si, že si koupíte v mototechně lékárničku, na které bude napsáno že platí do konce roku 2017. Budete ji mít originálně zabalenou. Budou Vás kontrolovat, lékárničku rozbalí a najdou tam položku s kratší dobou-mohou Vás pokutovat? Je datum od výrobce závazné?
Kjaníku kdy Vám naposledy kdo kontroloval lékárničku? Mně ještě nikdy,na STK ji nechtěli vidět a představte si že na stk s pístem-někdy kolem 2000-jsem měl ještě origo lékárničku z výroby pístu,1979!
Je to jen a pouze buzerace nás řidičů a peníze navíc do kapes pár lidí (ti co to protlačili,a dále výrobce,) od schválení s resuscitační rouškou jsem ještě neviděl lékárničku s obvazivem CZ výroby!
Jak je to s kontrolou lékárničky respektive kontrolou povinné výbavy vozidla při při technické konrole na STK?
Kamarád říkal že mu kontrovali i povinnou výbavu vozidla.
Já si ale myslím,že to je jen buzerace a povinná výbava nepatří do udělení či neudělení nálepky o kladném technickém stavu vozidla,jelikož technický stav vozidla nemá nic společnýho s tím jestli mám či nemám povinnou výbavu.
Zdravím, dýchání skrze masku či roušku se provádět nemá z důvodu nebezpečí pro zachránce- vyčerpání či HIV(AIDS). Pozor, pokud uděláte masáž někomu, kdo dýchá a nepotřebuje tento zákrok, tak může dojít prý až k prasknutí srdce (infarkt) a smrti postiženého (do srdce se nahrne při stlačení příliš mnoho krve). Snad to tady někdo od RZty či HZS apod. potvrdí.
Dobrý den. Pokusím se to vysvětlit.
Člověk, který dýchá, Vás nenechá zmáčknout hrudník, protože má zachovalé reflexy. Zatíná hridní a břišní svaly, má úhybné manévry a snaží se Vám rukama sundat ruce Vaše z jeho hrudníku. Takže jen blázen by pokračoval. Ale ano, pokud byste dále pokračoval, rozhodně by to vedlo k prasknutí srdce (ruptuře) a každopádně byste mu rozhodil rytmus. Ale prakticky je toto nemožné, protože zachránce v tuto chvíli zkrátka přestane, pokud vidí, že resuscitaci se postižený brání. V každém případě, je úplně zbytečné dýchání. Riziko (pokud máte masku), tam až zas tak nehrozí, ale jde o to, že je to další věc, o kterou se musíte v tu chvíli starat. Tou věcí první je masáž srdce. Jste na to většinou sám a ještě to většinou zachránce neumí, masky v autolékárničkách jsou prakticky nepoužitelné a k tomu všemu dýchání nemá takový efekt. Tudíž se z těchto důvodů do postiženého nedýchá. Hlavně ve vydechovaném vzduchu nemáte tolik kyslíku. Bohatě stačí pouze srdeční masáž.
P.S.: Když na místo dorazíme my, tak od Vás masáž přebereme, do člověka začneme rvát Adrenalin, napojíme ho na monitor a vždy mu zajistíme dýchací cesty tracheální intubací nebo supraglotickou pomůckou, kterou vždy napojíme na ambuvak (následně na umělou plicní ventilaci) a vždy připojíme na 100% kyslík.
A to, jestli ten záchránce před námi dýchal nebo ne, je ve výsledku jedno.
Musím ještě říct důležitou věc, kterou je stálá a nepřerušovaná srdeční masáž! Ta je pro postiženého nezbytná a tím, že by se budete každých 20sekund odvracet a dýchat a zaklánět hlavu, ji vždy přerušíte! Tudíž nedýchejte, pokud si na tento můj příspěvěk v té situaci vzpomenete!
doplněno 27.01.15 16:55:Ra252: Ne, nedýchá se nikdy!
Cobraku, tohle téma mě zajímalo od té doby, co jsem se dozvěděla, že dýchání se dělat nemá a hledat tep už vůbec ne.
Kde je tedy jistota, že člověku, kterému se chystám poskytnout srdeční masáž, neublížím? (A teď nemluvím o člověku, který mě bude odstrkovat, když se hýbe, tak masáž asi nepotřebuje...) Budu sledovat hrudník, jestli dýchá? Když zjistím, že nedýchá, znamená to na 100%, že mu nebije srdce a já můžu začít masírovat?
gumidek: Na dvou různých školeních mi bylo řečeno, že zjišťovat tep se nemá, že se laik často mýlí a to, co ve skutečnosti jako tep cítí, je ten jeho vlastní. Jinak ano, situaci by to vyřešilo
Zdravíčko Je to přsně jak říkáte, žádný tep se nehledá, protože ne vždy je bez problémů hmatný, tep nezjišťujeme vštšinou ani my na záchranné službě, protože je to ze 4/5 špatně rozpoznatelné, a to vímě, kam máme sáhnout. Ale k Vaší otázce. Pokud zjistíte, že nedýchá (což se přesvědčíte tím, že mu zakloníte hlavu, nahnete se, uchem poslechnete a očima se chvilku díváte na to, jestli se mu zvedá hrudník), tak takovému člověku nikdy nebije srdce a tudíž je srdeční masáž vždy na místě!
Vždy si pamatujte, že člověku, který nedýchá, nemůžete ublížit, protože pokud neuděláte nic, zemře... Lepší udělat blbost, dýchat do něho a cokoliv, ale aspoň se snažit ze všech sil!
Zdravím, celkem se to tady rozjelo. Vypadá to, že děláte řidiče RZty ne? Setkali jste se někdy s tím, že zraněný byl tak trochu atyp? Myslím tím, že měl srdce napravo. Pokud kamarád nekecal, tak jeho sestřenice to tak má. Nikde jsem ale nenašel, zda je to možný, ale příroda se všemocná.
Né, řidiče nedělám, jezdím na záchranné službě pravidelně jako student vysoké školy oboru zdravotnický záchranář a mám hotovou sestru. Ano, je určité procento lidí, které má atypicky umístěné orgány. A to ne jen srdce. Ale to procento je tak malé, že je to raritní.
Na krku je tepna. Jestli potřebuje masáž zjistíš hned na 100%.
doplněno 26.01.15 20:38:Ještě tuším zaklonit hlavu a měl by dýchat sám...kdyžtak mě Cobráku oprav
No nemělo by se to hmatat palcem. Pak je vlastní cítit. Na ruce to asi cítit moc nebude (zápěstí), ale krk?... tam se mi zdá je největší tlak. Asi bych jednal dle situace, ale jak jinak zjistit tep? No ještě pokud krvácí z tepny bych řekl (přerušovaně).
doplněno 26.01.15 21:11:Nám na školení říkali, že by se při autonehodě s raněným nemělo hýbat. Jen v případě, pokud je nutná masáž srdce, jinak by zbytečně stouplo ryziko poškození páteře, jak by se hnulo s raněným ven z auta a ne vždy to jde dveřma, když jsou po nehodě pomačkané...
Máš pravdu, ale tím tepem ses mýlil
Při autonehodě řešíš jen to, jestli dýchá nebo ne. Pokud dýchá, tak ho necháš být a jen mu stavíš krvácení, pokud nedýchá, jde poranění míchy stranou, tak to máme i my. Snažíme se ho samozřejmě vyprostit pomůckama, dáme mu límec, ale vždy je tam i tak šance na poškození poměrně vysoká.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.