Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Totální škoda a pojišťovna

Od: libor007® odpovědí: 3 změna:
Dobrý den,
řeším plnění škody z povinného ručení viníka nehody pojištěného u Uniqa. Z původně banální nehody od které jsem bez problému odjel domů a do servisu jde o totální škodu. Jde o vůz rv. 10/2011, najeto pouhých 17t km. Před nehodou v pořádku, bez oděrek apod. Škoda se zatím vyčísluje. Dozvěděl jsem se dnes od likvidátora pojišťovny, že vůz je v jakési aukci a s výhercem si budu muset sám řešit prodej vozu. Můžu po pojišťovně vyžadovat jejich garanci pro případ, že by třeba kupec ztratil zájem, nebo spíše nezaplatil? Zatím to vyznělo tónem - nechceš, neprodávej, vrak si nechej. Nám je to jedno. S tím samozřejmě nesouhlasím, nechci jako poškozený nést nějaká další rizika. Na co si dát při jednání s pojišťovnou pozor? Co můžu nekompromisně vyžadovat a naopak na co mám právo nepřistoupit, aniž by pojišťovna měla záminku ke krácení pojistného? Jaké jsou nejčastější triky pojišťoven mimo klasického podhodnocení ceny? Jen bych dodal, že s autem už nepočítám, nejde mi tedy o opravu za každou cenu.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

au1
hodnocení

0x

proč to prodáváte v jakési pochybné aukci pořádané pojišťovnou? Shrábněte prachy co vám vyplatili za totálku (nedivil bych se kdyby vás natáhli, používají svoje tabulkové ceny pro vyplacení totální škody), a auto prodejte sám na náhradní díly.

hodnocení

0x

Bývával takovýto postup ještě před pár lety:

Pojišťovna určila částku, jaká je "obecná cena vozu" v daný čas nehody. Tuto částku vám bude platit. Díky "totální škodě" vám však jen bude doplácet a část peněz obdržíte od kupujícího. Tito lidé a tyto aukce jsou korektní a ověřené - není to žádné "aukro", kde se můžete snažit o nějaké navyšování cen nebo se pak hádáte s kupujícím...

Pokud již znáte max. možnou výši plnění, tu obdržíte - jen je rozdíl v těch dvou platbách.

Pokud byste chtěl vůz opravovat, řeknou vám "Pojistné plnění by bylo 300tis a zájemce by dal 200tis, takže my vám uhradíme jen 100tis bez ohledu na částku, za kterou jste to nechal opravit."

hodnocení

Na vyčíslení čekám, pokud se mi to nebude zdát, budu se bránit. Bohužel auto nemám kde schovat, takže na díly to neprodám. Obecně ale nemám problém dostat odhadní cenu v dvou platbách(pojišťovna+aukce) Jinak zarážející je přístup pojišťovny, protože na autě nesmím nic brát či měnit. Chtěl jsem pouze sundat zimní pneu a nasadit stejně zánovní letní(navíc. oproti zimním značkové) a prý to nejde. Že jsem to měl udělat před nafocením do aukce. Přitom auto jsem vezl původně do pouhé opravy. Technik pojišťovny to poslal do likvidace rovnou a já byl postaven před hotovou věc. V autě jsou potahy, různé blbůstky, které taky něco stojí, mám skoro plnou nádrž (min 40l). Cenu odhadu to nezvýší, ale já mám finanční ztrátu, jelikož se tyto doplňky mohly dál použít. Zůstane mi letní sada kol, kterou prodám s velkou ztrátou a zadraho budu muset kupovat znovu zimní. Takže pokud někdo bude řešit opravu z pojistky viníka, důrazně doporučuju nejprve vyndat vše, co tam nemusí být. Poradím se s právníkem, jak je možné, že pojišťovna si přivlastní doplňkovou výbavu. vozu na jejíž prodeji silně pod cenou snižuje své náklady vůči poškozenému. Ještě že nejsem hifi fanatika v autě nebyla výbavička za 5. tisíc...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]