Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě auta bez velkého TP

Od: stread odpovědí: 6 změna:

Dobrý den

Známej koupil auto někde v menšim bazárku kde při prodeji nedostal velký TP jen kupní smlouvu a malej techničák. Po týdnu tam volal že potřebuje velkej aby si auto mohl na sebe přihlásit ale pán mu měl říct že ho nemá a že auto prodává nějakému známému takže musí čekat až mu ho dá. Pak se mu snažil dovolat ale bohužel je již 14 dní nedostupný.. Mužete mi říct co v takovém případě má dělat? Já bych auto bez velkého TP nekoupil ale bohužel on ano ...

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Vrátit zpět, odstoupit od kupní smlouvy, páč nemůže předmět koupě užívat tak jak je to obvyklé. Ale bez znalosti práva to asi nezvládne. Páč prodejce mu sdělí, že musí ještě počkat...

Je vidět, že vy se vyznáte, páč kupovat auto bez dokladů, je nesmysl.

doplněno 22.01.15 07:08:

jmcl,

tazatel má informace od kamaráda, my jen zprostředkovaně. Nevíme kde je celá pravda. Domnívám se, že mají nějaké info o prodejci, určitě ne jen telefon. Tak hloupí snad není. Pokud ale nemá žádné info o prodejci, nempomůže mu nikdo.

Jelikož nebere telefon, musím napnout jiné síly, abych se dopátral prodejce. Co vše udělal prodejce, jen telefonoval? Co sdělí policii? Že byl podveden?

Tento dotaz bere jen jako nepřesný dotaz od tazatele, který o případu ví velmi málo...alespoň uvedl velmi málo informací. Vždyť každý si musíme nějak chránit svůj majetek, určitě ne tak ajk to popisuje tazatel.

doplněno 22.01.15 09:05:

jmlc,

taky ze své zkušenosti. Moje fabie byla taky u policie v garáži, páč byl vyšetřování kdo je vlastníkem. Až soud rozhodl, že vlastníkem je ten co mi to nakonec prodal.

Ve Vašem případě "Nakonec se uznaly všechny smlouvy za platné a vůz mohl na sebe přepsat" taky zřejmě musel soud rozhodnout kdo je vlastníkem.

I v případě tazatelova kamaráda, bude muset rozhodnou soud o určení vlastnictví, pokud nedostane techničák od osoby, která mu je měla předat. Ale to je na hodně dlouhý běh, proto radím, sehnat si prodejce všemožným způsobem sám.

zde určitě pachtel není neznámý, jen se neví kde je.

nejhorší, že zde vymýšlíme postupy a informace máme velice nepřesné a zprostředkované.

(ono by to šlo i podle malého techničáku dohledat osobu, která by mohla vědět o historii vozidla a zápisech více, ale to se musí pátrat, nikoliv jen volat..)

hodnocení

0x

trestní oznámení na neznámého pachatele

doplněno 21.01.15 21:39:

po týdnu volal - ... Pak se mu snažil dovolat ale bohužel je již 14 dní nedostupný

Přepis není po více než 3 týdnech, prodejce nedostupný a hraje mrtvého brouka.

Teď mi vysvětlete, jak může reklamovat vůz - resp. odstoupit od smlouvy. Komu to napíše? Komu předá? Kde najde prodejce, který se před ním zapírá? Vidím to jako úmyslný prodej bez TP a podvod.

doplněno 22.01.15 07:55:

Na vysvětlenou příběh ze života - prý ne tak ojedinělý:

Kamarád si velmi výhodně koupil Audi A6 3,0TDi - běžná cena kolem 280tis, on to měl za super cenu 200tis. Menší bazar, komisní prodej, "inzerát byl pane daný před 15ti minutama, když si přijedete, je to vaše..."

Okamžitě zajistil hotovost, koupil a čekal... Prodejce-bazar však TP neměl, protože TP měla leasingová společnost. Toto majitel zatajil a TP se snažil získat od věřitele - měl jen kopii. Trestní oznámení na neznámého pachatele (bazar byl ve věci bez viny, měl smlouvu o komisi). Majitel koupil na splátky, TP musel dát úvěrovce. Měl potíže se splácením a nejen tohoto úvěru. Chtěl prodat auto, ale to by musel ukončit leasing - tj. zaplatit... Rozhodl se prodat vůz a peníze nějakým způsobem utratit (na jiné dluhy) - na doložení TP už mu nezbylo myšlení.

Kamarád měl 3 měsíce starostí a lítání po různých firmách, právnících, úřadech. Nakonec se uznaly všechny smlouvy za platné a vůz mohl na sebe přepsat. Podle něj to bylo jen díky znalosti v oboru úvěrů a jeho aktivním přístupu v komunikaci s leasingovou společností. Původní majitel má zesplatněný úvěr, trestní oznámení na něj za podvod ze strany kamaráda (nebylo jisté, kdo podvod zařídil, proto "neznámý pachatel") a exekuce ze strany leasingové společnosti a jiných věřitelů.

Popis přesně sedí na to málo ze strany tazatele - jiný důvod nedodání TP a hraní se na mrtvého brouka nevidím (ale je samozřejmě možný).

danys*

Trestní oznámení? Jedná se max. o občanský spor, když by na to přišlo!

Nechápu, že musíš za každou cenu "radit"! Píšeš samé nesmysly!

Buď vozidlo vrátit a nebo oznámit příslušnému správnímu orgánu, jelikož na přepis je 10 dní, za který ručí prodávající.

michal*
hodnocení

0x

v mým případě běžná věc..vždy jsem věřil,že ho pošle a poslal.anebo plná moc a na místě prodeje-koupě převzít.2lidi z jiných měst mi přijde moc složité aby šli spolu odhlasit-přihlásit.všechno je všech v jejich zajmu.viz jine vlakno již

doplněno 21.01.15 21:27:

vložil jsem pouze zkušenosti

michal*

malej TPmu dam-kupcovi.Tak jsem to dělal já...

buss
hodnocení

0x

Proč věří cizím lidem? Bez TP ani ráánu, a ještě měl v KS, že ho převzal, ne? Vrátit, nejde o právní vadu?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]