Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pojištění přívěsného vozíku

Od: slavin odpovědí: 7 změna:

Prosím o odpověď, stala se mi malá nehoda, přívěsným vozíkem taženým za osobním automobilem jsem lehce odřel zaparkované vozidlo. Celou věc jsem chtěl řešit ze zákonného pojištění přívěsného vozíku. K mému překvapení mi pracovník pojišťovny (Kooperativa) sdělil, že úhrada musí jít z pojištění automobilu, čímž jsem přišel o část bonusu. Na můj dotaz, proč to nejde z pojištění vozíku mi odpověděl, že vozík přece nemůže jezdit sám. To jsem pochopil a zeptal se, zda se tedy pojištění vztahuje na to, kdyby se vozík rozjel samovolně třeba z kopce nebo by do něj fouknul vítr a.p.a způsobil škodu, k mému údivu pracovník sdělil, že to by se z pojištění vozíku nehradilo, protože by to nebylo v přímé souvislosti se silničním provozem. Proč je tedy pojištěn vozík, spočítal někdo, kolik je v ČR registrovaných vozíků (jsme národ chalupářů a kutilů) a kolik to pro pojišťovny představuje zisku při průměrné ceně za pojištění, odhaduji cca 200,- Kč za rok? Děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Slavine, před několika lety (snad 10 let?)se tento problém řešil i na poradnách.

Oslovil jsem asi 8 pojištoven s dotazem a bylo mi sděleno +/- stejně.

Auto a vozík k sobě spojený je jízdní souprava a pojištění jde vždy z vozidla. Samotný vozík je pojištěn z důvodu samovolného pohybu a způsobení škody, popřípadě pokud vozík tlačí lidská síly a způsobí škodu.

Možná, že by stálo opět oslovit pojištovny, či mdcr, proč je to takto a ne jinak, jak si většina přeje řidičů..

Do sčítání vozíků musíte započítat nejen chalupáře, ale i nákladní vleky a návěsy..

Klidně si někdo může dát práci a obeslat dotazy.

doplněno 20.01.15 16:47:

jmlc, správně, je třeba říkat pravdu, nic jen pravdu. Páč když pak slyšíte ze záznamu výmluvy, jak se do toho zamotává, a pak sdělí, ano lhal jsem..to za to nestojí..

dám osobní zkušenost stalo se mi to když sem přepřahal vozejk ujel mi z kopce a bylo hotovo trefil sem souseda a první na co se pojištovák ptal bylo jestli sem ho měl za autem či se to stalo jinak říkal že kdyby to bylo za vozem šlo by to z povinýho ručení auta protože vozejk nemá motor aby se sám pohyboval z toho plyne že pokud chcete plnění z pojistky vozíku musíte tvrdit že se to stalo při ručním vedení vozíku nebo že vám ujel z kopce :D

Přesně tak to je - za léta v likvidaci PU jedné pojišťovny jsem právě takto argumentoval - proto pojištění vozíku je 300 a ne 6000,-

Pokud už jednou je zapsáno - nahlášeno, nemůžete měnit výpověď - vystavujete se postihu "pokus o pojistný podvod" a plnění z pojištění může být odmítnuto úplně + případná soudní dohra... Proto bych nedoporučoval moc často uvádět, že mi ujel vozík při tlačení po silnici.

figaro
hodnocení

0x
Doporučil stín jít do diskuse auto moto
Mělo by to jít hradit pojištění voz

hodnocení

0x

Jo když je vozík zapřažen tak jde úhrada na vozidlo,kdyby vám uletěl:) nebo samovolně se rozjel(když byl odpojen a zaparkován)tak je to z PR vozíku.Tak to bylo aspoň před 5lety ale asi to platí stále

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
zajímavá otázka a protože jsem odpověď neznal a celé se mi to zdá takové divné (na co je tedy pak PR vozíku, když se škoda platí z PR tažného auta - že by to bylo jen výhodnější pro pojišťovny?), tak jsem trochu hledal...
Odpověď na vaši otázku lze vyčíst v této diskusi zlatakoruna.info/... - ano, řekli vám to tak, jak to běžně dělají - platí se to z PR auta. Z PR vozíku by se platila škoda, pokud by se vozík odpojil od auta a samostaně pak způsobil škodu, něco z vozíku upadlo (třeba kolo) a to způsobilo škodu, případně spadl náklad a ten způsobil škodu.
Jen takový zajímavý postřeh - za rok 2008 bylo vyplaceno na škodách z PR vozíků cca 7,5 milionu, ale odhadovaný příjem z PR vozíků byl cca 83 milionů. Takže pojišťovny vydělají v podstatě 2x - (nemalý) zisk z nevyplaceného pojištění vozíků a ještě většinou ztráta bonusu z pojištění auta - takže další zisk (zaplatí se víc na PR auta). Tomu říkám kšeft...*zed*

Pokud je vozík tažen za autem, tak to jde z PR auta a to i v případě, že se odpojí a způsobí škodu, protože nejdřív byl tažen autem, což se přihodilo i mě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]