Nejste přihlášen/a.
Dobrý den mám dotaz ohledně přednosti autobusu, který vyjíždí ze zastávky.
Dnes jsem jel domů kolem zastávky, kde právě stál autobus. Pokud autobus delší dobu bliká, že se chce zařadit, tak samozřejmě pouštím, ale dnes se mi stalo, když jsem byl čumákem svého auta na úrovni zadní části autobusu, tak najednou autobusák nahodil blinkr a hned se začal zařazovat. Já aby mě nesmetl, tak jsem rychle úhnul do jiného pruhu, kde naštěstí nic nejelo, tak se nic nestalo. Ale chci se zeptat, kdyby ano, na čí straně by byla chyba? Autobus nebyl označený dětmi. Ale to, že mě ohrozil je asi evidentní ne?
samozřejmě chyba byla na straně řidiče autobusu, vy nemůžete předpokládat, že autobus stojící na zastávce, který NEDÁVÁ znamení o změně směru jízdy, tedy o výjezdu ze zastávky, bude právě v tu chvíli vyjíždět. Řidič musí dát znamená včas předem, aby na něj mohli ostatní zareagovat. Ovšem bez svědků a důkazů by to asi skončilo tak, že by každý tvrdil svoje...
Domnívám se, že řidič Vás jen přehledl.
Ale zde to je černé na bílem.
(6) Řidič vozidla, které zastavilo nebo stálo a opět vyjíždí od okraje pozemní komunikace nebo od chodníku, musí dávat znamení o změně směru jízdy a nesmí ohrozit ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Řidiči autobusu hromadné dopravy osob nebo trolejbusu musí v obci řidiči ostatních vozidel umožnit vyjetí ze zastávky nebo ze zastávkového pruhu, a to snížením rychlosti jízdy, popřípadě i zastavením vozidla; řidič autobusu nebo trolejbusu přitom nesmí ohrozit zejména řidiče vozidel jedoucích stejným směrem.
Řidič autobusu hromadné dopravy osob, dříve veřejné hromadné dopravy osob, nebo trolejbusu musí při vyjíždění ze zastávky nebo zastávkového pruhu brát v úvahu především vzdálenost a rychlost vozidel jedoucích stejným směrem.49
zdroj: CSPSD.cz
Chyba by byla na straně autobusáka protože když se chce zařadit do jízního pruhu nesmí ohrozit řidiče který tam jede.Samozřejmě musí dát blinkr předtím než se rozjede.To že je pouštíme je jen slušnost ne povinnost.
Ono záleží, jestli popsaná situace byla v "obci" nebo mimo "obec". Ale v každém případě byl autobusák prasák, protože znamení o změně směru se VŽDY dává VČAS!
Jednalo se o situaci v obci.
Před zastávkou byl přechod pro chodce s ostrůvkem, takže jsem jel pomaleji, a až za ostrůvkem jsem se mohl zařadit do jiného pruhu, což by mělo vyvrátit to, že si myslel, že se zařadím ihned. Doufám, že takovéto autobusácké prase už nepotkám
Tady v Liberci jsou někteří pěkně oprásklí - po pravdě, já když přijíždím ke stojícímu autobusu, tak "čekuju", jestli má otevřené dveře a jakmile vidím, že je zavírá, tak automaticky čekám, až vyjede. Troufnu si jet jen když ještě nastupují/vystupují lidi. Ale zatím jsem měla štěstí na samé slušňáky (a nebo jsem raději včas čekala), často tuto situaci ale vídám spíš z autobusu. Ale tam se zase nedá poznat, jestli to nehrál řidič auta na to, že "to ještě stihne".
Otázka, jak by se to dokazovalo beze svědků při střetu. Jinak busák má při vyjíždění od zastávky jak víme své povinnosti. Ale, když se začal zařazovat, tak se už hnul, ne? Co s tím chcete dělat?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.