Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Silniční daň

Od: tekooman* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, byl jsem upozorněn, jestli si platím silniční daň a to z důvodu, že mám ve velkém tech. průkazu uvedeno své auto jako nákladní (opel zafira 1.8benzín, r.v.2004). Dnes jsem to slyšel poprvé, doted jsem žádnou silniční dan neplatil a proto bych se chtěl informovat jak se věci mají. Auto používám při cestě do práce a firma mi proplácí cestáky a ted se ozvaly, že chtějí doklad o tom, že si platím silniční daň. Netýká se tá daň náhodou jen aut, která jsou používaná k podnikání? Předem děkuji za info

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Dobrý den, možná došlo k nedorozumění. Z auta používaného k podnikání je nutno odvádět silniční daň. Bez ohledu na kategorii vozidla (jsou samozřejmě vozidla od daně osvobozená, ale vaše to s nejv. pravď. není). Pokud vám firma proplácí cesťáky, používáte soukromé vozidlo pro služební účely. A pokud se v posledních letech něco zásadně nezměnilo, nejste v tom případě poplatníkem daně vy, ale zaměstnavatel. Výjimkou by byl případ, pokud byste již daň zaplatil z důvodu, že Vy sám používáte vozidlo k podnikání. Dotaz zaměstnavatele je tedy na místě, pokud zněl, zda není náhodou za vozidlo zaplacena silniční daň a není na místě, pokud zněl: ... a máte vůbec zaplacenou silniční daň? Jako fyzická osoba nepodnikající snad daň ani technicky platit nemůžete?!

portal.pohoda.cz/...

doplněno 16.01.15 20:52:

S tím nákladním vozem nad 3,5 t je to pravda, ale nad 3,5t :)

josnow*

I nepodnikající osoba platí silniční daň za nákladní automobil určený k přepravě nákladů. Což zjevně není tento případ - tintítko Zafira určitě nemá celkovou hmotnost nad 3,5 tuny :-D .

tekooman*
hodnocení

i Vám děkuji za slova, i já jsem téhož názoru a tak jsem to pochopil jak píšete, tudíž bych žádnou silniční daň platit neměl

tekooman*
hodnocení

Děkuji Vám za vyjádření, zaměstnavatel se ohradil tím, že nemám osobní auto, ale nákladní. Pokuď jsem ale správně četl jinde na webu, tak to se týká pouze nákladních aut, jejichž celková povolená hmotnost přesahuje 3,5 tuny, což moje vozidlo nesplňuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]