Nejste přihlášen/a.
Mám problém se zapalováním u Jawa 250 pérák. Nedaří se mi vyštelovat odtrh. Sešteluji ho, motorka chvilinku jde pěkně a potom se z ničeho nic rozhází a můžu to štelovat znova. A zapalování se mi hodně hřeje, když ji nechám chvíli klapat na volnoběh, tak se zapalování zahřeje tak, že se na něm nedá udržet ruka. Stator a rotor jdou do sebe lehko. Nevíte někdo čím by to mohlo být? Za každou dobrou radu děkuji
Nerozumím co znamená ,"zapalování se hodně hřeje"? Co se na zapalování hřeje: kabely;přerušovač;kondenzátor;indukční cívka ; nebo snad zapalovací svíčka? Zřejmě máte na mysli dynamo.
Pokud je správně seřízen odtrh přerušovače a po seřízení dostatečně zajištěn , utažením šroubu a je - li dostatečně zajištěno proti pohybu i dynamo a jsou-li včechny díly přerušovače zapalováni bez závad , neni možná samovolná změna nastavení.Odtrh přerušovače nastavit tak , aby v největším zdvihu pohyblivého kontaktu přerušovače byla mezi kontakty mezera podle údajů výrobce (asi 0,5-0,6 mm).Pokud by nebyl správně zajištěn rotor na klikovce , docházelo by i k samovolné změně předstihu zapalaování.
dyť to tu píšu! Sama o sobě může být volná i klikovka a pak je vám seřízení všeho na dynamu na prd. -> Protože vačka nejen že odchyluje kladívko ale lítá jak se jí zlíbí, sice v mezích vůle klikovky, ale na běhu motoru to je znatelné. prostě pořádně to pak nejede jak se píše v otázce. Stará zapalování moho také probíjet, a to Vám pak jde proud různými cestami a taky to jede špatně.
Byla tu otázka, co se mi na tom hřeje. Hřeje se celé dynamo, ale neskutečně. Chvíli po nastartování studeného motoru (motor je sotva vlažný) je dynamo rozpálené natolik, že se na něm nedá udržet ruka. Navíc tam zlobí to, že po nastartování sepne relátko (to je správně), ale po zhasnutí motoru a přepnutí klíčku spínací skřínky do nulové polohy by se mělo zase samo rozepnout. Ale ono se nerozepne a bere proud z baterky. Proto ho musíš vždycky rozepnout ručně a nebo odpojit baterku.
V tom souhlasím. Když u pionýra chybí klínek na magnetu tak se magneto pootáčí a mění se pedstih, to vím a znám to. U péráka to ale na klínku je. Mě se u péráka ale mění jenom hodnota odtrhu, nikoliv celý předstih.
Hodnota odtrhu je na sílu cigaretového papírku před předepsanou horní úvratí pístu. Ale nejlépe se seřídí předstih 6 V žárovičkou. Ta se musí rozsvítit v dané výšce pístu, před jeho horní úvratí. Velikost odtrhu je dána velikostí vačky. Pokud dochází k změnám, tak některá část soustavy není dostatečně utažená, nebo je vyčochtané pouzdro kladívka na hřídelce. Asi to popisuji blbě, ale Trabant měl navíc samonastavitelný přestih při zvýšení otáček, s čímž se muselo počítat při seřizování a Wartburg pevně 3 kladívka a ta muselo pracovat přesně, protože každá odchylka způsobila nesprávnou barvu svíčky a začal čoudit výfuk
Tak raději dost, neb už to je minulast, ale 175 mi rovněž nedělala před více jak 50 léty problémy
Je to divné, tak že od začátku:
je namazaný filc olejem, který se tře o hřídel
jsou řádně očistrěny kontakty
jsou pérové podložky na všech připojeních, aby zabránily uvolňování matek
Je kladívko se silonem, nebo s fíbrem
možná proražená cívka (po ohřádí vynechává), ale to by nemělo mít vliv na posun-rozhození předstihu
uvolněný klínek na hřídeli, asi těžko
zatím dost, někdo se určitě přidá s lepší odpovědí
doplněno 06.06.09 20:50:nebo unavené perko na kladívku
doplněno 06.06.09 21:22:něco, ale co? Se teplem roztáhne a změní podmínky?
U starých strojů bývá vůle na klikovce, to znamená, že se osa klikovky pohybuje do stran a nedrží pevně v ložiscích a potom celý rotor vibruje a neustále se mění hodnota jak odtrhu tak předstihu. Jestli je motor opravdu starý možná to je na rozdělání a výmenu ložisek klikovky. Kdysi jsem to dělal, ale už je to dlouho. Pak motor klapal pěkně, protože se vůle a vibrace vymizely. Jestli jsem poradil přesně nevím. Někdy se také povolí celá destička na zapalování (může dokonce i celé zapalování) co drží kondík a kladívko a dá se s ní oráčet, může to být způsobeno též vibracemi. možná by pomohly větší nové šrouby a pořádně dotáhnut,aby se nepohlo nic.Zapalování vyjměne a nechte jej přeměrit elektrotechnikem, možná došlo někde ke korozi a proud nejde správnou cestou. To by mohlo způsobovat také potíže ... oxidace obecně. Pokud něco odhalí, dá se jednoduše někam přidat měděný drátek, aby proud měl správnou a volnou cestu. Opravdu sem se také podivovalnad tím, že ocelové dynamo nevede proud jak má,stává se to.(koroze,oxidace, nepravidelné používání stroje). Jawu mám doma, ale už ji několik let nejezdím. Mira Zdarec.
Nedovedu si dost dobře představit tak velkou vůli klikové hřídele , aby tak jak píše tazatel ovlivnila odtrh přerušovače.Vždyť u dvoutaktů velmi záleží hlavně na utěsnění hřídele v klikové skříni a vůle o které je zmíňka by znemožňovala utěsnění a tím i chod motoru.Napište zda se po krátkém provozu motoru odtrh přerušovače zvětší , nebo zmenší a jak moc.Nesprávná je i informace (názor) , že se se změnou odtrhu nezmění předstih.
doplněno 23.06.09 13:35:K zahřívání dynama: Dynamo se zahřívá z důvodů závadné činnosti nabíjecí soustavy, nikoliv zapalování , tak jak uvádíte nepracuje správně zpětný spínač regulátoru napětí. Pro identifikaci závady je nezbytné překontrolovat činnost celé nabíjecí soustavy.Zda z dynama proudí el.proud při chodu naprázdno - po odpojení kabelu ze svorky "D" a jeho polarita ; Zda je baterie zapojena podle polarity dynama ; činnost regulačního relé (zdá spíná zpětný spínač při větším napětí dynama jak je cca 6,5V a max. proud při nabíjení se pohybuje okolo 2A - podle stavu akumulátoru) a samozřejmě správné zapojení. (svorka "D" relé na svorku "D" dynama ; Na svorku "B" relé - stálé napětí od akumulátoru ; svorka "M" dynama na tutéž svorku relé. Kontrolka nabíjení mívá různá zapojení , nejčastěji od svorky 15 nebo 54 spínací skříňky a druhým kontaktem na libovolnou svorku "D"
Vždycky když ji sešteluju, tak chvilinku jde pěkně a potom se to začne zase sypat (zvětší se odtrh), tak odtrh musim zmenšit a zase to chviličku jde...a tak je to pořád dokola
Dřív nebyl problém se seštelováním. Nezáleželo skoro vůbec na velikosti odtrhu a vždycky jela pěkně. Ted je problém to vyštelovat, aby chytla a když se to náhodou povede, tak to vydrží chvilinklu a je to zase v čudu. Skusím tam dát nové kladívko, protože to staré má už horší kontakty a má vyčvachtanou díru a tudíš se vyklá na zapalování. Je mi pořád ale divné to přehřívání zapalování.
ne ne.Dynamo bude v háji! Spíš sežeňte jiné na burze nebo netu. A máte po problému! Stím bych ale nebyl spokojený a zakoupil kabely el. rozvodů a vyměnil alespoň ty nejzásadnější.tj.okruh dobíjení alespoň. tím je opravené "Srdce" a vzhůru na cesty. Dynama nejsou večná zařízení, počítejte s tím.Zdravím.
S tím já už tak nějak počítám, že to bude chtít jiné dynamo nebo něco, ale snažím se zatím to nějak vyladit aby to nestálo moc peněz. Když to nepůjde tak budu muset investovat. Všem však moc děkuji za rady a příspěvky,
Mně se nikdy nelíbilo a nelíbí přístup:Když to nefunguje dejme nové , aniž bychom zjistili skutečnou závadu.Tínto přístupem zatěžujeme nejen svoji kapsu , ale také životní prostředí. Příznivý přínos to má jen na zisky producentů a částečně na zaměstnanost. Dovedu si představit , kdyby takto postupovali lékaři při potížích lidí se zdravím.Nesmysl je vyměnit postupně(preventivně) všechny díly a součásti a tím docílit odstranění závady. I kabel se dá prověřit zda plní svoji funkci či nikoliv.
Zdar motorismu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.