Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaruka za prodany auto a stoji a lezi

Od: zdraza* odpovědí: 13 změna:
Dobry den,
Mam dotaz, jak je to se zarukou na jety automobil, kdyz je ve smlouve dovetek: Kupujici prebira vec do sveho vlastnictvi tak jak stoji a lezi.
Muzu se po prodavajicim domahat nejake nahrady za vady?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bambula*
hodnocení

2x

Možná je-li to skrytá vada, tak ano

layborr*

bambula - píše to dobře

Prodejci (převodci, zcizitelé) se někdy snaží vyvázat z odpovědnosti za vady prodané věci a činí tak tím, že do kupní smlouvy uvedou nenápadné prohlášení slovy, že věc se prodává, jak stojí a leží. Domnívají se, a s nimi pak i kupující (nabyvatelé), že tím je vyloučena odpovědnost za vady prodané věci, ale není to pravda.

Podle ust. § 501 dosavadního občanského zákoníku totiž platilo, že přenechá-li se věc, jak stojí a leží, neodpovídá zcizitel za její vady, ledaže věc nemá vlastnost, o níž zcizitel prohlásil, že ji má, nebo kterou si nabyvatel výslovně vymínil. Podobně stanoví i nový občanský zákoník, když ve svém ust. § 1918 říká, že přenechá-li se věc jak stojí a leží (a rovnou v závorce upřesňuje – úhrnkem), jdou její vady k tíži nabyvatele.

To neplatí, nemá-li věc vlastnost, o níž prodávjící prohlásil, že ji má, nebo již si nabyvatel vymínil.

doplněno 10.01.15 10:31:

dpw - pár rozhodnutí soudů již tuto formulku JSAL nebrala vůbec v potaz - stačí pohledat .

dpw

Layborre, nemáte pravdu, vykládáte to po svém. Tazatel má smůlu.

zdraza*
hodnocení

Jeste jsem zapomněl napsat, ze jsem v smlouve take podepsal, ze ja jako kupujici prohlasuji, ze je mi stav veci znám..
Tak ted nevim, jestli nejaky narok na zaruku mam nebo ne.

Teoreticky máte záruku na skryté vady,ale její uplatnění je trošku mimo.Díky našemu soudnictví je to velmi velký problém-auto již bude prošlé hutěmi a Vy se ještě budete soudit neboť bez soudu neuspějete vůbec!

U mne se podobná věc táhla přes půl roku bez soudu!je to ale hooodně složité a dlouhé jen nešlo o technickou ale evidenční závadu-padělané VIN a servaný štítek typu motoru .takže pkd chcete podrobnosti pat SZ

k2

A co je to vlastne (konkretne) za (za)vady, auto, rok vyroby, najeto a cena?

dpw

Tazatel má smůlu. Skyryté vady s tím nemají co dělat.

Obavam se že je to formulka umožňující se vyvlíknout ze všech vad a šance na vymáhání s úspěchem mizivé...

9r9munazi
hodnocení

1x

Dovolím si vypůjčit, abych to nemusel psát znovu celé.

Jde o ustanovení, které představuje zvláštní úpravu smluvní odpovědnosti za vady k věcem, které jsou ve smlouvě vymezeny úhrnně, tedy bez rozlišení věcí určených individuálně či druhově a bez ohledu na jejich jakost, množství a váhu ("jak stojí a leží"), s nimiž se nakládá jako s celkem. Předmět smlouvy je v takovém případě vymezen nikoli údajem o jednotlivých konkrétních věcech, nýbrž za použití jiných údajů, např. uvedením místa, kde se nacházejí, a z povahy smlouvy vyplývá, že za vady tímto způsobem přenechaných věcí se neodpovídá. V praxi může jít např. o soubor věcí – zboží v určitém skladu.

Pokuď tedy vozidlo nebylo prodáváno úhrnkem, tedy např. při prodeji statku stálo zaparkované ve stodole, tak je takové ustanovení neplatné.

doplněno 11.01.15 10:01:

Pokuď u auta co má najeto 150tis km odejde katalyzátor, tak je to běžné opotřebení a nejedná se o vadu, díky které by jsi se mohl domáhat nějaké náhrady od prodávajícího.

Bacha na ten servis. Na slovo "asi" jsem přímo alergický.

zdraza*
hodnocení

Je to fabia II 1.2 htp z roku 2006 a dal jsem za ni 70tis., naj 150tis. Je rozsvitila se tam zavada motoru, v servisu mi rekli, ze to je asi katalozator..
k2

Tento motor je sam o sobe jeden velky problem, coz je vseobecne zname. Predstava, ze byste cokoliv na tomto motoru u ojetiny uspesne vyreklamoval je zcela mimo. Budte rad, ze je to (zatim) jen katalyzator.

ewe*
10.01.15 09:58
hodnocení

0x