Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jízda autem bez ŘP

Od: dusger* odpovědí: 13 změna:

Půjčil jsem své auto člověku bez ŘP a on se dostal do průšvihu, co mi hrozí? Věděl jsem, že má papíry v čistírně.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dusgere,

hrozí Vám pokuta do 2000Kč, (jiné porušení předpisu) a bez bodu.

Je jedno, zda-li jste (ne)věděl. Důležité je, že jste svěřil osobě...

viz zákon 361/200/... c

doplněno 08.01.15 21:09:

dusgere, děkuji Vám za poděkování, nestáva se to často.

Moc věcí neznám, ale tento zákon dobře, páč je to moje záliba a potřeba do práce.

quido
hodnocení

0x

Předpokládám, že nic. Řidičem byl on.

albatros498022*
hodnocení

0x

Tady se moc radit nedá, jako řidič můžete podle vyhlášky svěřit řízení pouze osobě způsobilé. Pokud tomu tak není dopouštíte se přestupku. Tak pouze rada klíče od vozidla jste mu svěřil pouze z toho důvodu, že si do něj šel pro nějaké věci a nepředpokládal jste, že pojede.

blbost to mu přišijí ještě krádež,normálně-nevěděl jsem že nemá papíry

dusger*
hodnocení

Ne, zřejmě zavinil nehodu a při případném vyšetřování se z vědomého pučení auta kvůli jiným okolnostem nijak nevyvleču. Rád bych věděl, jaký trest můžu dostat já.

buss
hodnocení

0x

Proč se ptáte, vy neznáte povinnosti řidiče, co řidič nesmí ... d) předat řízení ..., zbraň byste též dal? Hrozí zda šlo o přestupek, nebo tr. čin.

hodnocení

0x

Lhal bych-nevím že má zadržený ŘP!

Pokud moula na tvrdo do protokolu neuvede že vám říkal že nemá papíry tak bych nic neřešil. Nikdo nemá povinnost obcházet sousedy a hlásit jim že přišel o papíry tak proč byste to měl vědět?

bambula*
hodnocení

0x

Pujčil jste auto odjížděl v plechovce od pujčení, neb odnášel jenom doklady je tam velký rozdíl

Bambulo,

zkuste ten rozdíl, prosím, více rozebrat..

děkuji

doplněno 08.01.15 19:36:

Pro ty, co neznají zákon 361/2000 cituji z předpisu.

Provozovatel vozidla nesmí

b) svěřit řízení vozidla osobě, která nesplňuje podmínky § 3 odst. 2,

což je toto:

(2) Řídit vozidlo nebo jet na zvířeti může pouze osoba, která je dostatečně tělesně a duševně způsobilá k řízení vozidla nebo jízdě na zvířeti a v potřebném rozsahu ovládá řízení vozidla nebo jízdu na zvířeti a předpisy o provozu na pozemních komunikacích

Zde se nebude dokazovat zdali jste to věděl či ne. Ale spáchal jste přestupek. A vy jste to věděl.

ju*

ju*
hodnocení

0x

Autoškolu dělal, papíry co si pamatujete měl, jak psáno výše pokud Vás nenapráší do protokolu, že jste to věděl, Vám nehrozí i když?...pokud ve výhlášce - zákoně / nechce se mi to hledat / je, že mužete svěřit vozidlo jen tomu kdo má platné oprávnění pro řízení vozidla té a té kategorie, o kontrole dokladů tam asi nic není , ale v rozkomentaci zřejmě bude a kdyby došlo k soudu že se musí prpokázat platným ŘP atd...

dusger*
hodnocení

Děkuji panu MilanuCukrarovi za jedinou jasnou a věcnou odpověď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]