Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
před 5 lety jsem koupil baterku Varta 55 Ah, a zjistil jsem, že i když jí plně nabiju nabíječkou v garáži, tak asi za dva týdny se už autu nechce nějak moc čile startovat. Jinak žádná závada dobíjení na palubce, nic.
Je možný, že už je čas na výměnu?
doplněno 07.01.15 14:10:Provozována málo a nepravidelně. V podstatě najezdím tak 3 - 4 tis. km/rok.
To co píšeš je normální. Když auto stále nejezdí, baterka odchází rychleji - sulfatuje, nastává to i dříve než po 5-ti letech. Když ale po nabití auto natočíš a pak druhý den taky, tak novou zatím nekupuj, za pár let by dopadla stejně. Když máš garáž a tam zásuvku, tak s automatickou nabíječkou můžeš nabíjet téměř trvale a tahle baterka může auto natočit i za dalších 5 let. Navíc trvalé dobíjení malým proudem baterce prospívá - zkušenost z vojny. Máme doma obě auta na kabelu 300 dní z roku.
A proč by nebylo? Záruka je 24 měsíců. Počkat na léto, to by ještě mohla fungovat. Byla už změřena kapacita, napětí? Tpo bych udělal, než psal. Mám co má 12,6 V, za tepla ještě startuje, pak 0.
doplněno 07.01.15 14:15:Už jste ji změřil po dobití? Tři litry v hnoji? To máte přes 80 Ah? Pohledat podle Ah na intu.
Dříve bych změřil-nechal změřit kolik soustava v autě dává,je možné že není vše OK i když kontrolka nabíjení necsvítí.Ale stejně po pětirocích už má právo kdykoliv kleknout-preventivně bych koupil novou,
doplněno 07.01.15 16:24: Tak já asi koupím novou. To zas budou tři litry v loji ... A to ještě někam musím švihnout tu starou Třitisíce bych za AKB nedal pokud teda mohu mít levněji.Předloni jsem koupil 55Ah s poštovným za cca 1100kč. a další někam švihnout starou? proč? není jednodušší si ji nechat v garage pro jiné věci nebo dát do sběrny kde můžete dostat kolem 10kč/kg? raději riskovat,že Vás někdo uvidí jak ji pohazujete v lese a pokuta bude několikanásobně dražší než nová baterie!
5 Let je průměr,mě vydržela baterka 4 roky,ale některé vydrží i více,viděl jsem i 8 let starou a makala pořád bez problému.
Než ji vyhodíš tak bych ji proměřil zátěžovým testerem,mají to v každém servisu a změřil dobíjení. Když dobíjení nefunguje tak jak má tak kontrolka svítit nemusí,kontrolka se rozsvítí až dobíjení zcela selže
s tou cenou přeháníte... autobaterie.heureka.cz/...
Ale čas na výměnu asi je.. Ještě se dá sehnat udrzitelnost.cz/...
Není to tak dávno, kdy byla autobaterie na vyhození běžně po 2 letech. Taky jsem ale vlastnil baterku starou 12 let, která startovala bez problémů (pak ale lehla definitivně ze dne na den). 5 let sice na dnešní baterku není nic moc, ale taky to není úplně málo. A 3000 za novou ? Pokud nebudete kupovat nějakou specialitu, budete mít za tu cenu skoro dvě (a kousek)! Problém možná bude právě v tom občasném provozu. Z baterky v autě (pokut ji neodpojíte) se totiž trvale odebírá proud, i když nejezdíte (hodiny, paměť radia, alarm... Je sice nepatrný, ale po delší době se na nabití baterky projeví.
Jo a každá prodejna, kde prodávají baterie je povinná tu starou od Vás odebrat (ovšem nic Vám za ní nedají).
Olověny akumulátor stářím a způsobem jeho používáním, ztrácí schonost jej plně nabít do plné původní kapacity. Váš akumulátor, zcela určitě již nelze plně nabít. Po jeho nabití prověřte hustotu elektrolytu, pokud jsou články přístupny, která je spolehlivým ukazatelem úrovně nabití akumulátoru.
-miro
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.