Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Reklamace a převod vozu

Od: pepe* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den.

Od 1.1.2015 vstoupil v platnost nový zákon o přepisu motorových vozidel.

Kdy nyní přechází ojeté auto na nového majitele, pokud to není přesně stanoveno v kupní smlouvě? Je to v den podposu smlouvy a nebo v den přepisu (polopřevody již neexistují).

Co mám dělat, když byla kupní smlouva podepsána koncem roku 2014 dle starého zákona, ale kupující auto na sebe nepřepsal a odjel i s tachnickým průkazem, který vyzvedl v depozitu. I přesto, že dostal plnou moc k přepisu a přislíbil auto přepsat? Plnou moc i kupní smlouvu má podepsané pochopitelně také (2 vyhotovení, obě hodnoty originálu).

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Bez ohledu na zákon a přepis se stává majitelem na základě zaplacení a následném podpisu kupní smlouvy!

Rada pro vás jako prodejce-uschovejte si řádně KS,abyste posléze mohl doložit nevlastnictví daného MV,bylo by dobré,pokud bylo v KS zapsáno že jste kupujícího zplnomocnil k převodu auta !PM musí být úředně ověřena,takže pkd není,bude Vás asi ještě uhánět. ještě dotaz-jak víte že neodhlásil a sebe nedohlásil?

pepe*
hodnocení

Vím to jistě, dotyčný dostal plnou moc k vyzvednutí techničáku a značek z depozita a odhlášení vozidla na jeho jméno. Vše na jednom listě. On na základě toho vyzvedl věci z depozita a po několika dnech mi volal, jak to bude s přepisem, protože odhlášení do polopřevodu neučinil.

Jde mi hlavně o to, že pokud se udělá přestupek a nebude vypátrán řidič např. výmluva na osobu nedohledatelnou, tak vždy bude potrestán majitel vozidla.

Jinak děkuji za odpověď

Odpověd na svoji otázku máte již v mé první odpovědi!

Bez ohledu na zákon a přepis se stává majitelem na základě zaplacení a následném podpisu kupní smlouvy!

buss
hodnocení

1x

Jednduché a prosté, vlastnictví přechází převzetím věci, může být třeba výhrada.. Jak se na tom dohodnete je váš problém. OZ napoví.

hodnocení

1x

Pepe,

vlastnictví je dle občanského zákona. Jakmile uzavřete smlouvu, třeba i ústní, vyměníte si plnění (jeden dá peníze, druhý předá vozidlo) je obchod uzavřen a vlastník se mění.

Zápis na registru nevypovídá nic o vlastnících.

doplněno 07.01.15 10:01:

Pepe, správně:

de mi hlavně o to, že pokud se udělá přestupek a nebude vypátrán řidič např. výmluva na osobu nedohledatelnou, tak vždy bude potrestán majitel vozidla.
a kdo je majitelem? Ten podle občanského zákona, nebo podle zápisu v registru?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]