Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
v lete roku 2013 jsem koupil auto. Od pana jsem dostal plnou moc k jeho prepisu, ale bohuzel jsem po prijezdu domu zjistil, ze ma vady a budu je muset opravit. Takze jsem auto rozebral a shanel dily, nemohl jsem na evidencku a tedy ani prepis, protoze nebylo pojizdne.
Celou dobu jsem si platil povinne ruceni na svou osobu !
Auto jsem doskladal az ted v zime a chtel jsem ho jit tedka prehlasit ale prave jsem se docetl, ze jsou v tom zmeny a ze potrebuji uredne overenou moc a ze to musim udelat na urade v bydlisti majitele - pres pul republiky.
Chci se proto zeptat, zda se to neridi jeste starym zakonem, kdyz jsem auto koupil v roce 2013?
Nebo jak mam ted postupovat? Auto neni odhlasene, takze NENI v poloprevodu, je jeste stale na puvodniho majitele a mam kupni smlouvu + plnou moc.
DIKY
P.
1. varianta - nechat tak jak to je pokud není v polopřevodu tak cajk. Blbý to bude pokud by jste chtěl auto prodat.
2. varianta buď zajet k bývalému majiteli a s ním to buď zajít přepsat nebo aby vám sehnal úředně ověřenou plnou moc (osobně bych ji minimálně chtěl zaplatit).
Vyberte si dle chuti.
To znamena, ze se soucasnou plnou moci, kterou mam z data prodeje mi auto neprevedou?
Co kdyz mi ji puvodni majitel nebude chtit udelat? To pak budu jako legalne jezdit treba 10 let na nej, protoze mezi tim zmenili zakon? Je docela smutne, ze pamatuji na ty, co jezdili v poloprevodu, ale ti, co kupovali auto s plnou moci maji ted smulu.
Ou jeeeeeeee
Pokud je původní majitel při smyslech, tak auto rád převede. Jinak je riziko, že případné pokuty budou chodit k němu a těžko bude potom úředníkům vysvětlovat, že auto už několik let nevlastní.
To vysvetli jednoduse, protoze ma take kopii kupni smlouvy.
Mne spis zaujala jina vec -
Odhlášení starého a přihlášení nového vlastníka bude muset od ledna proběhnout zároveň. Pokud se vůz nepřevede do 10 pracovních dnů od koupě, může prodávající dostat až 50 tis. Pokutu
Ja mam tedy prosvihnuto o nekolik stovek dnu Ale jak znamo, novelu zakona nelze aplikovat na pripady, ktere se staly pred dobou jejich platnosti. A ja jsem auto koupil v roce 2013. Cili je otazka, jak si s timhle poradi nas pravni rad?
Muzu dostat pokutu za neco, co jsem spachal v dobe, kdy dany zakon nebyl ani v plenkach? A proto prave se ptam, jestli se stejna vyjimka neuplatni i na tu moji plnou moc. Vemte si, ze nekdo koupil auto 30.12.2014 s klasickou plnou moci, ale v lednu uz mu ho neprihlasi? I kdyz v dobe, kdy ho kupoval mel vsechno spravne?
P.
Mire-ne těžko ale lehce-má KS a vlastnictví nedělá zápis v registru,ale právě kupní smlouva,jediné,je blbé,že bude v takovém případu vždy něco dokládat!
doplněno 03.01.15 19:38:Jak na přepis -jednoduše-hned v den koupě na úřad!Navíc co Ti bránilo udělat evidenční? NIC,to že se muselo opravovat nehraje roli-na EvK můžeš dotáhnout na platáku nebo odtahovce i nepojízdné auto,nepojízdnost v tom nehraje žádnou roli,ale jen to zda sedí VIN,typ motoru,barva,kola a pár dalších věcí co se mají při evidenční kontrolovat
No, myslim, ze stejne jedinou overenou informaci ziskam na urade, takze asi v pondeli vyrazim
Až tam dojdete, tak Vám sdělí, že musíte postupovat dle novely zákona. Musíte oslovit původního vlastníka, abyste se sešli na jeho registračním místě a tam osobně provedli změnu vlastníka.
V pondělí večer jsem, prosím, napište, jak jste dopadl.
Děkuji
Ruku na srdce, ty bys kvuli takove koko-iny, jako je evidencka platil x tisic za odtah auta do nejblizsiho mista, kde ti EK udelaji (u nas 10km) a zpet?
Chyba byla, ze jsem nezasel aspon udelat odhlasku, ke ktere EK nepotrebuju, protoze bych mel cas do cervence to doresit a to i bez overene plne moci.
Normálně bych zajel na technickou a zkusil převod dokončit postaru, myslím si, že ještě nějakou dobu bude "doba hájení". Po případném marném pokusu bych se zeptal přímo úřednice, co po mě bude chtít a podle toho bych se zařídil.
Podle mě ti to normálně přehlásí,jen musíš mít novou evidenčku a platné povinné ručení,když máš smlouvu z roku 2013,tak tam nebudeš muset mít puvodního majitele.
Jen na okraj,zajímalo by mě jak se bude přepisovat auto v den koupě,když ho koupim v 18.00 když maj už všude zavřeno.Jak stihnu udělat evidenčku a pojištění,to se budou prodávat auta jen do 08.00 aby se to všechno stihlo a budeme si na to brát dovolenou,to je tajová kravina,že mi to hlava nebere.
Jj - to je ale jen a pouze Váš problém a prodejce a ne úředníka,potažno státu!Takže jak si to zařídíte tak to budte mít třeba zaplatáte nějaké organizaci třeba 3 000 + další poplatky (+-20 EvK+ přihlašovací + 100kč PM) místo jen cca1000kč ,za to že Vy si nechcete brát dovču na převod když koupíte ojetinu!?
Ja popravde doufam, ze to pujde nejak udelat. Jinak proste budu jezdit na puvodniho majitele a co? Kdo s tim co udela? Je to stejne pitome, jako ten zakon o trvalem bydlisti. Jenom buzerace a problemy pri kazde zmene. Pritom staci mit bydliste na urade a clovek ma adresu do konce zivota. Az to zrusi, zase bude v nejake zricenine za mestem bydlet 1000 lidi za stovku na rok.
Proste dokud stat nepochopi, ze tu je pro lidi, budou lidi vynalezat zpusoby, jak si usetrit praci a usnadnit zivot. Jaky by byl problem, delat tyhle zmeny v registru elektronicky? Bez litani po uradech... V kazdem kanclu 3 pocitace a registr za miliardy, ale prepis auta je dnes horsi procedura, jak za komunistu, kdy se to psalo na mechanickem psacim stroji.
Je to jen me postesknuti, tak mne za to prosim nekamenujte a urcite se podelim o zkusenosti, jak jsem dopadl. Ale doufam, ze dobre, jinak to auto neprepisu, ne proto, ze by byl az takovy problem, honit puvodniho majitele, ale z principu, ze mi stat hazi klacky pod nohy, misto toho, aby byl rad, ze jsem mu prisel nahlasit zmeny a jeste za to jako blbec zaplatit - snad 1000Kc? Tak co bych vlastne jeste chtel, ne?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.