Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Startovat, nebo ne?

Od: humbucker* odpovědí: 17 změna:

Ahoj. Potkal jsem souseda, jak sedí v autě a běží mu motor. Řikám, někam jedeš? A on, že nastartoval a nechává ho zahřát. Asi to dělá tak 1x za týden. To samé dělá i jiný soused. S kámošema ze sousedství, jsme to taky probírali a měli na to stejný názor. Nestartovat a neprotáčet. Když pojedu až za měsíc, nebo až na jaře. Dokonce jsem mu nabídnul nabíječku s automatikou, aby si to občas došťouchnul. Tak že. Startujete, nebo občas nabijete? Co se stane s baterií, která v mrazech asi 4x za měsíc nastartuje?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

Nabíjet, ale když se jim nechce aku vytahovat není-li možnost sítě. Spočítat si, o kolik klesne kapacita nastartováním a jak dlouho nabíjet při volnoběhu. O kolik klesne po jistou dobu v jistém chladu. Na intu to někde je, ale už to bylo i tady.

hodnocení

0x

No, určitě mě přijde pochybné dobíjet takto baterku. Někde jsem vyčetl, že na jedno nastartování je pak třeba ujet cca 7-12km k tomu, aby se akumulátor dobil. Jenže ne na volnoběh - to je o malých otáčkách, tedy dobíjí to málo. Takže třeba tchánovi, protože jezdí málo Felcku občas dobíjím - klasicky přes zapalovač, půl dne a je vyřešeno.

S tím protáčením mě to taky přijde jako hloupost - ovšem je pravda, že co vzpomínám, tak jsme na vojně u uložené techniky po určité době pootáčeli motorem - ale jen klikou, třeba o půl otočky. V civilu jsem nikdy nenechával auto tak dlouho stát, abych o tom vůbec přemýšlel

hodnocení

0x
Ne. Startovani bere nejvice baterky a volnobeh nic nenabije. Oleji to taktez nevadi , ze auto stoji.

humbucker*
hodnocení

U těch vojenských uloženek se tradovalo, že pootočením kliky se pohnou písty do jiné polohy a tak tím dojde k promazání válců a ty pak v místě pístních kroužků nezareznou. Tenkrát to náčelníci autoparků brali za zásadní věc. A taky by mohli zvednututými ventily zalézat do těch válců pavouci a jiná havěť. Vojna vzdělá a naučí. Ahoj.

doplněno 02.01.15 00:28:

Kámošova maminka, ho má u mě uložený, na letních gumách a do města, to ona , na rozdíl ode mně zvládá i zpátky. Někam dál ji vozí synek fárem. Jsou lidi, kteří někdy něčím nejezdí, když si jezdí něčím jiným. Někdo to tak prostě má.

ferda99*
hodnocení

0x

Nastartovat auto a nechat ho běžet na volnoběh kvůli nabíjení baterky je s prominutím pěkná blbost :).

Právě ten start vám "sežere" nejvíce proudu a pokud nikam auto nepojede, tak pro tu baterii je to asi to nejhorší,

na volnoběh se vám nenabije nic.

pilivoj*
hodnocení

0x

Proč to auto má, to se ani neprojede? Jen aby jej startoval a nejezdil?

Lépe autu prospěje projetí,třeba jet nakoupit, nebo se jen tak projet.

audinos*
hodnocení

0x
Jestli u toho svítí světla, vybije baterii ještě více.

hodnocení

0x

Záleží na autě a okolnostech. Taková Felda na volnoběh moc nedobíjí, takže potřebuje delší dobu, aby se aspoň vrátila energie odebraná startem. Studená baterka se obecně špatně dobíjí. Čili určitě je lepší vyjet na trochu delší cestu, aby se i baterka zahřála. Starším křapkám prospěje i zahřátí a tím vysušení zapalování a kabeláže.

hodnocení

0x

Je to ten nejlepší způsob, jak motor dříve opotřebovat. Nejhorší podmínky pro motor jsou chvíle krátce po nastartování. Než se studeným olejem dostatečně promaže a než se srovnají rozměry studených součástek s rozdílnou tepelnou roztažností, trpí motor mnohokrát víc, než při provozu za provozní teploty. Tím, že po ohřátí motoru na volnoběh motor opět zastavíte jste dosáhl jen zbytečného opotřebení bez jakéhokoliv pozitivního výsledku.

O nabíjení/nenabíjení psali kolegové.

Takže když už cítíte potřebu motor občas protočit, tak se při tom pár desítek km projet.

hujer123*

Souhlasím s magdonem. Navíc volnoběh studeného motoru zkracuje kvalitu olejové náplně vyřerpáním aditiv, zanáší se svíčky. Ve studeném výfuku se vytváří kondenzát, který se nevysuší a způsobuje korozi. Snižuje životnost akumulátoru, který je dlouhodobě částečně vybitý. A to už vůbec nemluvím o ekologii. Kdyby to tak dělal každý, dovedu si živě nad parkovištěm u paneláku představit ten oblak.

hodnocení

0x
Souhlasim že je hloupost takhle startovat a chvilku nechávat běžet motor. Nesouhlasím ale s názory na nedobití baterky, když budu startovat při proudu 200A nějakých max 5 sekund (mně to chytá do dvou sekund), tak kdyby to dobijelo na ZVÝŠENÝ volnoběh jen trapných 5A, tak musí baterka být za 4 minuty zase dobita.
A to co jsem napsal jsou extrémy, mně stará škodovka chytne za 2 sekundy a i mizerný PAL alternátor mi na trošku vyšší volnoběh zvládá napájet zapalování + tlumená světla, takže i ten dá víc než těch 5A.
doplněno 02.01.15 10:22: trtr, ale o tom já vůbec nepíšu
trtr

Zdravím, já nastartuji, oškrábnu případně skla a ometu auto a hend jedu. Prý při dlouhém volnoběhu jednak trpí motor, ale také převodovka, která prý tzv. tlakuje a to zvláště je-li olej v ní studený.

Nekdy zdání klame a vše si ani neuvědomíme.
U staré škodovky počítám potkávačky od 40 W, k tomu obrysová světla 5 W
Počítejme: 40+40+5+5+5+5 spolu 100W
K tomu osvětlení RZ či ŠPZ 5+5W takže už 110W
Když k tomu třeba šlápnu na brzdu, přibude ještě 21+21, to je už 152W a to nepočítám třetí brzdové světlo!
Jo a jsem v zatáčce, takže možná ještě směrovky 21+21+5W, dohromady suma sumárum 199W
Jistý zákon tvrdí, že P=U*I. Z toho I=P/U takže když dosadíme, zjistíme, že 199/12=16,5 A
Pokud stojím na místě, nebrzdím a neblikám, tak jen 110/12=9,1 A
K tomu ještě zapalování, rádio, kontrolky, to ani nepočítám.
Zřejmě to bude "trochu" více nápor na alternátor, a baterka bude muset také něco obětovat. Jo a když v mrazech poklesne její kapacita, tak se ty počty zase trochu změní.
I kdybych počítal s napětím z alternátoru okolo těch 13,5-14 V, ty proudy se velmi nezmění. Tak o 2 A méně, ovšem to už zase nestačí jen volnoběh na vyšší napětí.

Ještě nezapomeňte na vytápění zadního okna.

Ale já psal o stojícím nastartovanem autě. Bez světel, větrání, vyhřívání...

martinhajek*
hodnocení

0x

Pokud to auto startuje jen kvůli dobití akumulátoru, tak jednou za týden je to nesmysl. Kdyby to dělal jednou za měsíc, měsíc a půl, už by to význam mělo. Ale muselo by mu to vrčet aspoň půl hodiny.

Ovšem tohle všechno platí jen pokud nemá k dispozici nabíječku.

asd*
hodnocení

0x

Auto jezdit potřebuje, ale nastartovat a nechat na místě mu moc nepomůže, resp. jen dobije baterku, ale motoru studený volnoběh spíš uškodí. Když už, tak jednou týdně projet aspoň 10 minut, tak aby se ohřál komplet motor + odpařila voda a palivo z oleje, dobila baterka, zahřály/obrzdily kotouče atd. Prostě všechno ohřát na provozní teplotu a procvičit. Pokud auto stojí, tak běží jen motor = kotouče vesele reznou dál atd. Ideál je počkat si na počasí (suchá silnice) a jet nakoupit 10 km tam a 10 zpět. Projet v prosolené břečce taky spíš uškodí než pomůže.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]