Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Test těsnění pod hlavou

Od: davidhavel* odpovědí: 6 změna:

Zdravím praktiky, mám motocykl Kawasaki ER-5 a při chladném počasí se mi stává, že se objevuje bílý šlem v olejoznaku. Také mi po jízdě mírně přetéká z přepadovky expanzky chladička. Maximálka se snížila z nějakých 180 km/h na 160, jinak motka šlape bez problémů. Ventily byly seřizovány před 6tkm a vzduchový filtr je zánovní. Přesto díky výše popsaným "problémům" se mi zdá, že je načaté těsnění pod hlavou. Dnes mi jeden známý poradil test který dělávali v práci na náklaďácích: konec přepadové hadičky od expanzky chladicí kapaliny ponořit do PETlahve plné vody => v celém rozsahu otáček motoru nesmějí z hadičky utíkat bubliny... pokud unikají, je těsnění v čoudu... mě samozřjmě unikají :(... ptám se tedy, jestli tento test má vypovídací hodnotu a jestli začít shánět těsnění a servis nebo se zaměřit na něco jiného?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pokud si nedavno nemenil chladici kapalinu (nedochazi stale k odvzdusnovani), tak je tenhle test spolehlivy.

Jen pro poradek. Hadicku si nemusel nikam strkat, unikajici bublinky jsou samozrejme videt i v originalni expanzni nadrzce.

A nemusi to byt pouze tesneni, ale treba i praskla hlava.

davidhavel*
hodnocení

Nu, nepotěšil jste mne, ale díky... chladičku jsem měnil tak před 4tkm, takže to asi nepřipadá v úvahu... petlahev jsem použil proto, že přepad je nad běžnou úrovní hladiny a nechtěl jsem přelévat a zase odpouštět... prasklá hlava snad nebude, nestrašte, už takle to těsnění stojí přes 2,5tis... :((

Pockat pockat. Jak prepad nad beznou urovni hladiny?

Predpokladam, ze hadicka, kterou si strkal do PET flasky, vede od chladice. Od vicka chladice. A ta nemuze byt nad hladinou. To by si pak sala vzduch. (vychazim z predpokladu, ze je okruh chlazeni resen stejne jako u automobilu)

davidhavel*
hodnocení

Okruh je řešen stejně jako u automobilu, nicméně expanzka nemá tlakové víčko ale pouze gumovou zátku, jinak je to totožné včetně termostatu. Do PET jsem dával hadičku vedoucí z expanzky pod motorku, stejně jako to má např. Š120, né od víčka chladiče. Tzn. že přepad je pod víčkem expanzky, nad max. hladinou. Tudíž jsem zjistil, že se v expanzce zvyušeje tlak, který by tam být neměl?!

Ne. Tak to ne. To sme se spatne pochopili.

Voda se bezne zahriva, rozpina se a leze mirne do expanzky. Tim vytlacuje vzduch a ten pak odchazi prepadovou hadickou. V tvem pripade do PET flasky, kde tvori bublinky.

Takze to muze byt pouze bezne ohrivani vody nebo treba vadny ventil na chladici. To neni prukazne.

Spravne to musis prozkoumat tak, ze budes zkoumat existenci bublinek, ktere jdou z hadicky od chladice do expanzky. Ty bublinky by pak byli spaliny unikajici z valce.

Samotne tlakovani do chladiciho okruhu se objevi jednodusseji pri vyraznem pohybu hladiny v expanzce. Na to bublinky zjistovat nemusis.

doplněno 03.06.09 08:24:

Jo. Tak sem si to precetl jeste jednou poradne :) a pises, ze pri jizde Te preteka expanzka. To bude ono. Pokud tam mas normalne spravnou hladinu a po nastartovani stoupne a zacne pretekat, muze se skutecne jednat o foukle tesneni (tlakovani do okruhu).

Nejprve si ale zkontroluj ventil na chladici, ze je funkcni. Pokud by nebyl, tez by poustel vodu tlacenou cerpadlem primo do expanzky.

davidhavel*
hodnocení

Když mě hadička zpět od chladiče do expanzky jiná nevede... jednou se chladič plní, ta je na expanz. úplně dole, druhou se voda vrací a ta je nad hladinou jak jsem psal. Při běžícím motoru hladina viditelně neklesá ani nepřibývá, úkap z přepadu pochopitelně zjišťuji až po zastavení, viz např. toto foto: davidhavel.pise.cz/...

Ale to byl svým způsobem extrém (kterým to nejspíš začalo)... v praxi to znamené, že na nějaké 3tkm mi ubyly 3 deci chladicí kapaliny... ono asi bude nejlepší nechat změřit tlaky válců, že?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]