Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nesprávná baterie

Od: lapka® odpovědí: 15 změna:

Zřejmě jsme omylem zapojili obráceně baterii. Jedna náhradní baterie doma prý je špatná, má plus obráceně. Jenže jak jsme vyndali z auta tu správnou baterku na dobití, asi jsme je prohodili a když se dobitá baterka zapojila, z auta se zakouřilo, zajiskřilo a zasmrdělo... Namontovali jsme baterii, která má plus na pravé straně, to je asi špatně? No nechali jsme to, musíme se obrátit na odborníka, jen pokud někdo víte, řekněte, co jsme provedli a jak to má být - pro příště.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gumidek*
hodnocení

1x

Pravděpodobně vyhořel v alternátoru usměrňovač a pokud jsou na silových vodičích tzv. motorové hlavní plechové pojistky, tak ty určitě jsou spálené a musí se dát nové.

Taktéž mohla odejít veškerá elektronika, co žije v klidu (centrál,alarm,atd...). Záleží, zda mají přístroje ochranu proti přepólování (spíš ne, protože ochrana proti přépólování je dělaná délkou přívodů).

Standartní baterie má + vpravo. Obráceně to mají taková ta korejská auta. Proti přepólování jsou taky jinak tlusté svorky, ale při dotyku to samosebou zajiskří a zahoří...

Evidentně tomu nerozumíte, pokud popletete baterie, takže odtah a servis se zaměřením autoelektro.

Co to bylo za auto (značka,model,rok,motor)

hodnocení

No nerozumím, to je jasné, to bych se tak hloupě neptala. Jedná se o felicii 1,3 - 15 letou, koupila jsem si ji pro radost a musím spoléhat na pomoc vnuků. Tu rezervní baterku mi byl čert dlužen, je z asi z žigulíka a jak tomu nerozumíme ani já ani vnuk, tak jsme to prostě spletli. Teď se bojíme na to sáhnout, čili jsme ani tu správnou baterii tam radši nedali a nic nezkoušeli.

hodnocení

Ještě - zřejmě jsme nabili tu špatnou, zítra se staví starší vnuk, tak asi bychom měli nabít tu správnou baterii, aby to mohl event. vyzkoušet. Tak která je ta správná?

Správná je ta která má +pol na pravé straně. (blíže k motoru)
hodnocení

Děkuji, a ještě- napojení v autě je plus na plus a mínus na mínus? A totéž při nabíjení? Omlouvám se, ale je to tak, nic nevím...

11.12.14 17:26
Ano
hodnocení

Děkuju, teď už to sice nezachráníme, ale je dobré něco o tom vědět pro příště...

U felicie bych se toho moc nebál, sice jsem ještě nikdy přepólovanou elektriku v autě neviděl, ale pojisky by to měli zachránit (pod kastlí u spolujezdce). Jestli nějaká součástka odešla, tak se dá za pakatel sehnat použitá - v tom je výhoda feldy. Jediné co se možná poškodilo je ten alternátor, protože ničím jištěn není.(myslím)

hodnocení

Ježíš, to je balzám na duši tohle slyšet nebo spíš vidět, díky moc. Jsem opravdu odkázaná na milost někoho, kdo má zrovna čas a pak to takhle vypadá. Snad to nějak dopadne, požádám asi souseda o pomoc, tyhle nervy už nechci zažít. Nejde o život, jen o ty nervy, nanejvýš bude pěkný ježíšek, že...

gumidek*

Moc bych se neradoval. Felicia nemá hlavní pojistky jako třeba Fabia nebo Octavia. Má jen ty pojistky spotřebičů do cca 25A (hlavní pojistky jistí i ten alternátor př. u svorky + hned pojistky 100A,80A,50A).

Na přístrojovce pravděpodobně nepůjdou hodiny (v lepším případě). Na alternátoru odpojte svorku B+ a ten tenký drátek ke kontrolce dobíjení. B+ je tlustý červený pod matičkou a dobře ho zaizolujte po odpojení izolačkou, nebo se vyzkratuje o skelet či motor a tím, že není jištění celý shoří, tak pozor.

Držím, palce, ať to elektronika motoru přežije a půjde nouzově nastartovat.

bambula*
hodnocení

0x

Zachovejte klid je to jenom auto, pro někoho plecháč, plechovice, křáp, a.t.d. pro někoho nepředstavitelná modla a opečovánek

hodnocení

Modla to není, je to moje nákupní taška, ale toužila jsem po vlastním autě půl života, tak teď si to vlastní blbostí zkazím... je to bída, když člověk nemá servisáka doma.

gumidek*

Kdyžtak napište kraj či město, zda nejste poblíž...

hodnocení

Zdravím z vč všechny hodné poradce, za chvilku si opravář pro auto přijede a dá ho do pořádku, tu ochotu jsem ani náhodou nečekala a jsem ráda, že to nemusím odtahovat. Pod stromeček si dám účet za opravu a příště budeme moudřejší. Každopádně sem dám vědět, co všechno zařvalo, a moc všem děkuju.

hodnocení

Tak jak jsem slíbila, sděluji výsledek - auto přežilo bez úhony, po přeměření se ukázalo, že nezůstaly následky. Tak jsme měli víc štěstí než rozumu, kéž by to vydrželo. Zdravím a děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]