Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hučení od předního kola - felicie

Od: danys* odpovědí: 4 změna:

Zdravím, mám tady další problém s mojí nesmrtelnou felicií..:) Občas mi při jízdě něco hučí od pravého předního kola. Po mírném sešlápnutí brzdového pedálu toto přestane. Poté zase začne a po chvíli přestane a nic neozývá. Toto se opakuje např. po dalších zhruba 30km.

V předu mám nové kotouče i destičky (kvalitní - ferodo) a nová ložiska. Dnes vozidlo na technický kontrole a vše v pořádku.

Opravdu mě nic nenapadá, kde hledat chybu. Za každou radu děkuji..:)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

to závaží se bude protáčet na těch gumách nový gumy to sice pořeší ale ne na dlouho sundej závaží omotej tu poloosu elektrikářskou izolační páskou a pak to i s gumama znova stáhni mělo by to dát pokoj

jinak u tatíkovo feldy sem to vyhodil před 3 roky a jezdí a jezdí *smich*

Hučení od předního kola - felicie

jmhad*
hodnocení

3x

Možná by to mohl být - teď si nevzpomenu na odborný název - na pravé poloose je kus železa ,které má mít dynamické účinky.Na poloose je přichycen dvěma šrouby přes gumu. Já tedy jeho význam nepochopil,ale ten by mohl za určitých podmínek začít vybrovat a při přibrzdění se zase uklidnit.

gumidek*

Význam je značný. Montovalo se to od Favorita zhruba kolem roku 1993. Na dlouhé poloose na straně převodovky vibrace motoru a kola způsobí silné kmity poloosy od rychlostí cca 120km/h a více. Ten kus železa (dvě C čka přes gumu) fungují jako setrvačník. Pokud je tam tak silná hmota, tak s rotací získá něco jako gyroskop stabilitu. Váha roste s otáčkama. Tím se osa uklidňuje a vystřeďuje. Nedělá pak kravál a celý díl se odhluční.

Říká se tomu dynamický tlumič kmitů a trpí na protáčení v gumě. Ta guma pak při rychlé změně rychlostí osa/guma se začne protáčet na té hřídely a jak má guma působit adhezivně, tak začne brčet při protáčení.

Stačí gumu zalepit černým silikonem a je po problému.

Mají to skoro všechna auta s motorem v předu uloženým napříč.

danys*
hodnocení

Díky moc za rady, opět jste nezklamali! :) Dnes jsem na to kouknul a protáčelo se to, jako by tam ta guma ani nebyla, takže to vyřešil kus duše. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]