Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v neděli jsem byl viníkem dopravní nehody - vzhledem k namrzlé vozovce jsem nedobrzdil a naboural do auta předemnou, které v tu chvíli zastavilo na křižovatce. Tuto situaci jsem již řešil několikrát, tentokrát jsem to ovšem odnesl víc a krom toho že moje Škoda SuperB byla nepojízdná, musel jsem si i zavolat RZS.
Zároveň jsem ale předtím zavolal odtahovou službu a hasiče, aby odklidili skvrny a vozidlo mohlo být odtaženo.
Na místo nehody přijela nejdříve hlídka MP, která ovšem posléze odjela, protože škoda nebyla tak vysoká, po zavolání RZS však přijela druhá hlídka tentokrát státní policie, která u mne provedla test na drogy a na alkohol ( vše negativní ). To už jsem ležel v sanitce a byl oštřován a s otřesem mozku.
Teď ale nastává problém. Policie se mi nelegitimovala, vyzvala mne abych jim předal záznam o dopravní nehodě a bez jakéhokoliv varování mi auto zabavila. Je to 4 dny, nikdo se mi neozval, nikdo mi nevrátil záznam o nehodě, nevím kde mám automobil, nemám kontakt, nemám zkrátka žádný doklad o tom co se stalo, kdo a z jakého důvodu mi zabavil vozidlo a jak se s ním nakládá.
Proto se ptám, bylo jednání policie ČR v rozporu se zákonem? Už jenom to, že jsem ležel v sanitce a nikdo se mi nelegitimoval je dost divné, ale to, že auto které bylo naložené na vozidle odtahové služby a já žil v domění, že mi ho převáží do servisu a najednou se druhý den dozvím že ho má policie a to bez jakéhokoliv upozornění nebo kontaktu kam mám volat, to je dle mého názoru vrchol drzosti.
EDIT: Volal jsem na dopravní inspektorát, příslušnou MP, tísňovou linku, oblastní i krajské ředitelství a stále mi nikdo neřekl informace o tom kde mám automobil...
Předem děkuji za radu jak mám postupovat.
Jen můj malý postřeh : Policie Vám automobil NEZABAVILA!jen jej nechala odtáhnout nějakou havarijní službou na jejich záchytné parkoviště (Parkoviště odathové služby,ne policie!) Protokol jste jim neměl ani poskytovat,ten jste si měl ponechat!
Na služebně místního okrsku (ten který má danou část města na starosti) se obrátit a důrazně požadovat info o havarijní službě,kterou nechali Váš nepojízdný vůz odtáhnout.pke nebudou spolupracovat tak ihned obrátit na inspekci,ještě doporučím vytáhnout před jednáním MT či diktafon a pořídit si záznam o jednání-máte na to právo-jistě si pak vzpomenou nebo budou hledat ve svodce zápis o šetření o nehodě!
doplněno 03.12.14 17:16:Repkine uklidni se,i na okrsku mají záznam!Teda pokud je z okresního města ,možná krajského do vel Budějc či Olmiku tak uspěje,min mu na služebně daj odkaz na nehodovku!Jinak-píšu na základě svých vlastních zkušeností!
ty inspekce, dopravní nehody řeší dopravní inspektorát, ne obvodní oddělení jak ty tady tvrdíš, tak tu laskavě neplácej bludy
doplněno 03.12.14 16:54:navíc řidič odtahovky musel dostat od PČR nějaký papír o tom, že od něj převzali auto
doplněno 03.12.14 17:52:Takže stejně bude na tu nehodovku muset, protože se do toho spisu nedostanou, takže ani nezjistěj, co se s autem stalo, to jsou rady o ničem. Bez ohledu na to, jak je to velké oddělení. Prostě jediná rozumná rada pro tazatele je, v jakém okrese se nehoda stala, najít si na internetu telefonní číslo na ten dopravní inspektorát a buď tam zavolat a nebo tam zajít, nikde jinde to nezjistí. Zbytek jsou zbytečné plky klky okolo.
Raději méně spekulovat, co kdyby... nebo, co kdyby náhodou... a pod. Vězte, že jedním z hlavních důvodů proč PČR vozidlo zajistila byl asi určitě ten, že viník DN byl zraněn, a jak všichni víte, mnoho z nás může tvrdit, že to byla technická závada a pod., a PČR musí konat, to znamená, zajistit vozidlo do případného zkoumání a podobně. Je to vždy ze zákonného důvodu - věc nesnesla odkladu ...! Jak jednou si majitel auto převezme, už je pod "ochranou" obhájců a pod., a nikdo mu nic téměř nedokáže. Nešijte někteří pořád do nich, jsou tady proto, aby pomáhali a chránili.. Nikdo nemá sebemenší důvod bezdůvodně vozidlo zajistit, protože pokud by to bylo bezdůvodně, tak to PČR musí platit a pod.
Pokud nejste slepý, tak nevidím důvod, proč by se Vám měli jakkkoliv legitimovat, prokázali svou příslušnost stejnokrojem policie a služebním odznakem Policie ČR se služebním číslem. Navíc kdyby jste znal zákon, ze kterého jste dělal zkoušky na základě kterých jste dostal ŘP (ŘO), tak by jste věděl, že každá dopravní nehoda se zraněním se musí hlásit na PČR. Zajděte na nejbližší dopravní inspektorát (v bývalých okresních městech) a tam se ptejte, zjistíte víc.
Ano, auto bylo nepojízdné ( jak jsem psal, první věc po nehodě byla, že jsem volal svou pojišťovnu pro Global Assistance aby vozidlo odklidili ). To se také stalo a auto naložili, ovšem policie posléze, kdy už jsem nebyl na místě nehody vozidlo nechala z odtahové služby sundat a odvezli ho oni sami.
Původ vozidla nejasný být také nemůže, jsem 1. majitel, vozidlo je koupené nové, žádný leasing ani nic podobného.
Nejde mi o to že mi neukázali průkazy, spíš o to, že 4. den po nehodě, kdy už jsem mohl řešit všechno s pojišťovnou a mohl začít s opravou vozidla nevím kde mám vůz a nevím proč vůz nemám a když mi nikdo nedokáže říct, kdo, proč a jak, tak samozřejmě máte pochybnosti.
Jak se "legitimuje" policie najdete v zákonu o P a i její oprávnění k věci od § 34. O zabavení je v tr. řádu, čtěte, vydává se protokol! Jak víte, že zabavila? To vypadá jako by auto ukradla. Policie že by vozila auta do servisu jako službu bez vašeho svolení, žádosti? Co s tím má MP společného? Nijak se nezmiňujete do koho jste ťukl. Pokud je to tak jak píšete, je to podivné. Byla to "dopravka" nebo kdo? Nastudujte normy a stěžujte si na postup osobně, písemně!
doplněno 03.12.14 19:32:Od tazatele to jsou info..., policisté byli v civilu aby se legitimovali? Kdo to vlastně byl? Je nemožné, aby policie nesdělila důvody odtahu vozidla. Kdo všechno byl vlastně zraněn a jak? Proč požadovali záznam o nehodě? Byl sepsán s dalším účastníkem? A co on n zavinění, když tazatel se přiznává? Byl to přestupek, trestný čin? Jaký byl důvod převzít vozidlo? Proč tam vlastně policie jela, když ji zřejmě účastník nepožadoval a nevolala ji ani hlídka MP (zvl. pokud byl zraněn jen tazatel)? Tazatel byl schopen komunikovat. Proč se "nezabavuje" vozidlo při jiných nehodách, ač řidič tvrdí, že je nevinen? Kdo z nás tady zná jejich metodické pokyny pro případy nehody? Ale MP (asi pol. prezidenta) občanovi nic neříká, upravuje postup policie. Občana zajímá zákon. A teď si představte, žádný protokol o odebrání auta a vznikne na něm škoda. Je tady více proč?
Policie postupovala pravděpodobně správně. Vy jste byl odvezen do nemocnice a odtahové službě Global Assistanc jste zřejmě nedal plnou moc k nakládání s vaším vozem. Pokud totiž nejste schopen (třeba z důvodu zranění) se o auto postarat, Policie volá svoji smluvní odtahovou službu a vozidlo skončí na policií stanoveném místě. A nebo jste neuznal zavinění dopravní nehody, různě se vymlouval, že to nezabrzdilo podle vašich představ a pak opět Policie postupovala správně. Odvezla auto k sobě a může přizvat soudnho znalce, aby posoudil stav vašeho vozu. Na to má ze zákona tuším 30 dnů. Jinak pozor na Global Assistance, tahají do svých servisů, ze kterých berou provize a vůbec je nezajímá, zda je to vaše přání či nikoliv. Než Global, tak si raději odtah zaplatím sám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.