Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Brýle v řidičáku

Od: brumovjan* odpovědí: 15 změna:

Ahoj,byl jsem u očního,napsal mě brýle na dálku 0,75...musím jít vyřídit si nový řidičák s brýlemi?jaké stím máte zkušenosti?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ano, musíte jít na změnu řidičáku.

Jelikož doktoři již několik let mají povinnost hlásit "způsobilost" řidičů. Pokud brýle nahradíte čočkami, i to se musí zaznamenat..

hodnocení

2x

Mám taky čerstvě předepsané, do 1 dioptrie, ptal jsem se očařky, mám prý ještě "dva řádky" čas, aby to nahlásila, až to bude nad 1 dioptrii, tak pak to hlásí

doplnění harmonizačního kódu - a jak by ho asi doplnili bez nového řidičáku? Ano, mění se celý, jinak to tam na tu kartičku nevypálíte,

pokud si to nenecháte změnit, hrozí sankce, už se to tu před časem řešilo

uska*
hodnocení

0x

Mám také 0,75 .. na dálku a očařkami říkala, že do 1 dioprtie to nehlásí. Takže jsem nový řidičák nevyřizovala. Zavolejte vašemu doktorovi, zda oční vadu někam hlásil a zařídite se podle jeho odpovědi.

layborr*
hodnocení

0x

Řidíčák se nový nevyřizuje , na MM se doplní harmonizační kod 01.01, ale raději nic nedoplnuj,

když by tě chytli pomahači s kodem a bez brýlí tak to postihují,

když tě chytnou bez kodu s brýlema tak to neřeší .

( a občas se brýle zapomenou doma )

doplněno 03.12.14 13:14: Povinností lékaře nahlásit příslušnému odboru dopravního úřadu nutnost použití brýlí nebo jiných pomůcek až od určité hranice a to je 1 dioptrie.P.Milane věřte-nevěřte ,Beru si brýle k řízení za šera a tmy a ještě mi nikdy pomahači neřekli při kontrole at si je zapíši .
doplněno 03.12.14 14:12: p. Milane Z. - zajimavý postřeh zdatného rádce hopa - absence harmonizačního kódu neznamená, že byste nesměl řídit s brýlemi.Zdroj: poradte.cz/...

nevěřím.

doplněno 03.12.14 14:23:

laybore:

Řidíčák se nový nevyřizuje, tomu nevěřím.

nepřu se o hranici jedné dioptrie.

nepřu se o tom, že nemáte předepsané brýle, přesto v nich řídíte..

doplněno 03.12.14 14:24:

jelikož tazatel má méně jak 1 dioptrii máte pravdu!

layborrr

P.Milane. - není potřeba se přít ,

pač je NEPODSTATNÉ jestli se ŘP vydá nový či se změnou ,

důležité je, že není zatím nutné si nahlašovat tuto změnu .( I když tu přispěvovatelé píší opak)

Ano, normální lidi jako my dva, (a spousta dalších) vedou slušnou polemiku, aby si ostatní mohli vzít z nás příkalad a neurážet se.

Nedovedu si představit, že úřednice udělá změnu do řidičáku na počkání.

lionka*
hodnocení

0x

Já mám brýle jenom 0,5 dioptrie a mám to v řidičáku, ale asi si to teda nechám potvrdit od doktorky, aby mi to z řidičáku vymázli, pokud to tam nemusí být. Mám tam buď brýle nebo čočky.

Ještě nikdy jsem to nepotřebovala řešit, ale teoreticky by mě zajímalo, jak je to při policejní kontrole ověřitelné, že mám nasazeny čočky. To bych musela před policistou tu čočku vyndat, aby se přesvědčil? Vždyť se to většinou ani pořádně nedá poznat, když má někdo čočky.

možná záleží, zda máte + a nebo - dioptrie, tedy lépe řečeno, zda používáte brýle na stálé nošení (krátkozrakost - brýle na dálku) a nebo jenom třeba na sledování TV, jako mám já, které mají + dioptrie (jakoby tedy na blízko) a do auta je nenosím, jen na tu TV, mám kombinovanou vadu, na blízko (PC, čtení,..) mám už kolem 2 dioptrií

lionka*

Já mám dioptrie +0,5. Doktorka mi to automaticky napsala do potvrzení, když jsem si v 18 letech vyřizovala řidičák. Ve skutečnosti ty brýle nenosím vůbec, protože vidím normálně i bez nich, mám je odloženy v autě a nasazuji jenom když řídím, protože to mám v papírech. Domnívám se, že policistu by nezajímalo, jaké mám brýle (kolik dioptrií a zda na dálku nebo na blízko) - pokud to je v řidičáku, tak je musím mít.

tak běžte za očařkou, aby nahlásila změnu způsobilosti, že ty brejle k řízení nepotřebujete a pak si nechte změnu provést v ŘP

mara*

Asi je to tak, že do 1 dioptrie to nemusí doktor nahlásit a nad 1 už musí. Mám na jednom oku 0,5 a na druhém 0,75 dioptrie na dálku, tak jsem zvědav jak dopadnu. Jinak to nezáleží na očaři, ale na vašem obvoďákovi, který dostane zprávu od očaře a on je za to zodpovědný, tak mi to řekla očařka. A ten můj je důkladný, tak jsem zvědav jak dopadnu.

hodnocení

0x

toto je zas moje zkušenost - v řidičáku mám napsáno, že musím řídit s brýlemi, ale byla jsem na operaci očí a brýle již nepotřebuji - ovšem jsem lajdák a tu změnu jsem si nedala zaznamenat... přesto za cca 20 let, co od operace jezdím, při žádné kontrole mi nikdy nevytkli, že nemám brýle...

brumovjan*
hodnocení

všem moc děkuji...)

brumovjan*
hodnocení

takže nic hlásit nemusím,že?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]