Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sjednání povinného ručení cizí osobou

Od: athenaise* odpovědí: 9 změna:

Zdraví, setkala jsem se v zaměstnání s jedním problémem. Je možné, že si někdo "koupí" auto na leasing a pak sjedná povinné ručení na někoho jiného? A ač je majitel leasingová společnost a uživatel také někdo jiný bylo sjednáno uživatelem povinné ručení na třetí osobu. Mám z toho fakt pocit, že je něco blbě.

Př. pořídila bych si auto na půjčku a ve velkém techničáku bude uveden majitel, který auto prodává (dokud já nesplatím celou částku) a zároveň já jako uživatel uvedu do dokumentace povinného ruč. třeba sestru? Je to možné bez jejího vědomí?

Díky A.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

athenaise,

asi to myslíte takto?

A ač je majitel leasingová společnost a uživatel také někdo jiný bylo sjednáno uživatelem povinné ručení na třetí osobou?
leasing je majitelem, vy provozovatelem a já uzavřu pojištění na toto vozidlo. Ano to je možné a ničemu to nebrání.

pořídila bych si auto na půjčku a ve velkém techničáku bude uveden majitel, který auto prodává (dokud já nesplatím celou částku) a zároveň já jako uživatel uvedu do dokumentace povinného ruč. třeba sestru? pojištění uzavřete jménem sestry.

Ano i to je možné, přesně dle pokynů příslušné pojištovny. (plná moc od sestry, nebo její občanka, či jiné info o ní)

doplněno 03.12.14 08:55:

Nemusí o tom vědět.

Stačí když si plnou moc napíšete sama a víte o ní informace. Doufám že je toto teoretická debata a nechcete dělat podvod.

Podobné situace se dějí normálně, páč do konce roku na Vás odhlásím bez problému mnoho aut a nemusíte o tom ani vědět...

athenaise*
hodnocení

Milancukrar, ale je to možné aby o tom nevěděla? Nedala mi občanku ani plnou moc a ani jiné info?

hodnocení

0x

Je to běžná praxe u lidí, co nemají bonus. Já pojišťuji vůz otci, protože on měl havárku a má nižší bonus. Nikdo neřeší, kdo pojištění platí. Řidič vozu musí mít pojištění povinného ručení na dané VIN. Majitel vozu musí mít jistotu, že je pojištěno tímto pojištěním. Navzájem se nic nevylučuje...

Druhá věc je případné "zneužití" osobních údajů - to že vy sepíšete pojištění na vůz, kde pojištěnou je majitelka-sestra, znamená, že užijete bez jejího vědomí rodné číslo, adresu atd. Jelikož se tu jedná o pojištění zákonné a nikomu sjednáním POV neubližujete, nepředpokládám, že by to bylo postižitelné...

athenaise*
hodnocení

Mnooo, abych teda uvedla vše na pravou míru a podotýkám, že mě to docela vyděsilo.

Kolegyně v práci si mi stěžovala: jejich syn je již dospělý (cca 24) a již s numi nebydlí, od kamaráda si "koupil" auto a splácímu ho. ručení ale sjednal na tátu, který o tom neví a adresu uvedl svojí s tím, že to bude platit. Ale bohužel jak to tak bývá, přecenil svou platební morálku a teď mu přišla obsílka o změně adresy a že dluží několik tisíc za ručení. Samozřejmě se chtěl s klukem spojit a nandat co se do něj vejde...ALE...kluk mu mobil nebere a na uvedené adrese se nezdržuje. A co teď ptám se? Je to vůbec napadnutelné?

ano - může odmítnout podpis na smlouvě za vlastní, napadnout platnost smlouvy a tím dostane svého syna před soud ...

V každém případě díky neplacení povinného ručení někdo bude platit solidní penále a od ČKP si to slízne znovu. Nedej Bože, aby ten kluk někoho naboural či dokonce dostal na invalidní vozík...

doplněno 03.12.14 17:39:

Pokud je podepsán syn - falšovaný podpis - smlouva nevznikne... tj. je nepojištěno od počátku a syn za každý den nepojištění může platit třeba 70,-Kč... nicméně je to spíše o vyřešení v kruhu rodinném... Pokud chce otec svého syna na chvíli zachránit, zaplatí pojistné s pokutou a bude se snažit řešit...zvláště, pokud má syn trvalé bydliště na jeho adrese.

athenaise*
hodnocení

Ale takhle to může zneužít opravdu kdokoli (třeba i můj bývalý muž). Nemám možnost se tomu jakkoli bránit, když nevím jestli to udělal a nebo ano? To není postihnutelná pojišťovna? To ona sjednala ručení bez občanky a nebo alespoň bez plné moci, né?

Jmlc ale tak jednoduché jak píšete to není!

V případě nazaplacení PR musí po určité době pojištovna musí poslat upomínku ,pak druhou a až pak pkd není zaplaceno se smlouva RUŠÍ a až poté může nastoupit ČKP a ta opět má nějaké lhůty a ne že IHNED bude solidní penále!

Jediné je asi dobře závěr-nechtěl bych být v kůži viníka nehody s následkem doživotní invalidity a zaviněné jízdou bez uzavřeného PR.

Athenasie-to ale není žádné zneužití něčeho,je to téměř normální!

athenaise*
hodnocení

No potěš pr..l...to jsi mě moc nepotěšil. *ee* To fakt není postihnutelná pojišťovna, která uzavřela smlouvu s někým, kdo nepředložil občanku? To mi rozum nebere *zed*

asd*
hodnocení

0x

Je to možné bez jejího vědomí?

Možné to je, ale jde o podvod. Stejně jako když si na cizí jmíno vezmu půjčku nebo si něco koupim a udám ho jako toho komu poslat fakturu. U pojištění pozor - dokážete podvod = pojištění bylo od počátku neplatné = ozve se ČKP s vymáháním poplatku za nepojištěné období. A pokud s nepojištěným vozidlem způsobíte škodu tak jí zaplatíte ze svého.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]