Nejste přihlášen/a.
Mám možná velmi hloupý dotaz, ale co se děje po připojení tzv. Power stations autobaterií?
Předpokládám, že proces nabíjení není zdaleka ideální - už vzhledem k tomu, že napětí krátkodobě vzroste poměrně rychle nahoru?
Jde mi o to, že mám vozidlo, ze kterého jde velmi obtížně vyndat autobaterii a mám velmi omezené možnosti dobíjení autonabíječkou (parkuji venku).
Když bych párkrát za zimu připojil power station na baterii tak bych baterii mohl také odrovnat? Vůbec nevím co se děje při připojení jiné baterie, jaký bude protékat proud a jestli to baterii nějak brutálně škodí.
Díky a omlouvám se za pro někoho zcela jistě hloupou otázku.
Neškodí to nijak, vybitá baterie se trochu dobije z nabité (proud poteče z baterie s vyšším napětí do baterie s nižším napětím), až se napětí obou baterií vyrovná, nic nikam nepoteče.
Žádné poškození baterie rozhodně nehrozí, spíše si ale nemyslím, že by dobití baterie bylo nějak razantní, nabíječku nenahradí.
Rozhodující je napětí i kapacita. Akumulátorem o 12 V nenabijete Akumulátor o 12 V stejně jako nemabijete akumulátorem o 1Ah vybitý 55Ah akumulátor. K nabíjení slouží nabíječka. Pokud nemáte jinou možnost, tak dva akumulátory z náklaďáku po 150Ah v serii a regulátor napětí na 14.5V. Pak by bylo možno uvažovat o nabíjení i vybitého osobního akumulátoru.
doplněno 02.12.14 14:49:K tomu soláru - pokud má provozní napětí 12V bude problém s nabitím i při plném sluníčku v létě, natož když je v zimě zamračeno.
A akumulátor v létě obvykle problém nemá...
doplněno 03.12.14 08:23:@jabraka. Toho proudu dosáhneš právě vyšším napětím. Pokud bude napětí stejné, bude proud nulový, pokud bude nižší, poteče proud obráceně - akumulátor se bude vybíjet.
Podle mně nabíjející akumulátor s vyšší kapacitou než nabíjený akumulátor, udrží delší dobu vyšší napětí a tudíž bude trvat déle než se napětí obou akumulátorů vyrovnají. To zaručuje docílit vyšího stupně nabití, nabíjeného akumulátoru s nižší kapacitou, maximálně však do úrovně jeho jmenovité kapacity. Při dalším propojení po dosažení úplného nabití, by docházelo k přebíjení akumulátoru s nižší kapacitou a to je škodlivé..
-miro
V teplotách pod nulou téměř NELZE olověný akumulátor nabít. Chemická reakce potřebná k úspěšnému nabití neprobíhá tak jak by měla. Dojde pouze k jakémusi oživení na velmi krátkou dobu. K plnohodnotnému nabití akumulátoru je potřeba ho z auta vyndat nebo umístitit celé auto do tepla (ideální 20 st. a víc), a nabíjet až poté, co je akumulátor ohřátý.
více zde: motola.cz/...
už několikrát jsem nabíjel akumulátor za mrazu přímo v autě a naprosto bez problémů a se normálně dobil, stejně tak se dobije i za jízdy, i když mám akumulátor za zadními sedačkami, od venkovního prostoru je oddělený jen plechovým kastlíkem, je tam tedy prakticky stejná teplota jako venku. Jak je tedy možné, že se akumulátor nabije? A kdyby se nenabíjel, kam a jak by se ztrácel proud (výkon), který do akumulátoru při nabíjení i za mrazů skutečně teče?
Uvádíte mylné informace. Akumulátor lze nabít vždy, pokud není zamrzlý. Jedinný co je problém, je nabíjecí napětí. Zatímco při pokojové teplotě stačí napětí zhruba 14V, v zimě to může být klidně i 15,5V. O to se musí postarat nabíječka. Doporučuji si znovu přečíst uváděný dokument, zejména stranu č.40.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.