Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
na křižovatce (viz obrázek) bylo až do teď na všech světlech zelená, šipka (A->C) svítila jen, pokud auta z C odbočovala do A.
No a dneska jsem tam jel, a změnili stav na to, že z odboč. pruhu doprava z A->C svítí jen a pouze zelená šipka. Tak se chci zeptat, proč to změnili?
Znamená to snad, že mám tedy dávat přednost autům, které odbočují doleva ze směru B->C?
Vím, že zelená doplňková šipka znamená, že musím dát přednost vozidlům ve volných směrech, takže musím počkat, až vozidla z B odbočí?
doplněno 23.11.14 20:37:to @jmlc: Není, vyklizovací šipka je něco jiného
doplněno 23.11.14 21:02:Žádný vjezd tam není. Taky nechápu No nic, nejspíš tam nahráli špatný software při výměně řadiče. V německu je to celkem běžné to je fakt, ale tam jsou většinou jen plexi šipky a může se odbočovat kdykoliv doprava když nic nejede.
připadá mi to jako hloupost - šipka je "opusťte křižovatku - máte přednost"...
doplněno 23.11.14 20:42:v tom případě mezi body C a B musí být ještě možnost vjezdu... jinak to nechápu
vozidlům z B do C přednost nedáváte, ty dávají přednodt vozidlům jedoucím z A do B a také vám z A do C.
No, kdybych nebyl místní, neznal bych světla na ostatních směrech a držel se čistě jen značení z mého směru (jedu z A a odbočuji do C), tak je signál jasný - stůj a pokud nikdo nejede, můžeš odbočit vpravo. Tedy dávám přednost také autům jedoucím z B do C.
Jinak mi toto nastavení nepřijde příliš rozumné. Vozidla z B budou logicky dávat přednost protijedoucím vozidlům z A - tedy i těm, kteří odbočují do C. Ti ale mají z svého směru "červenou" a doplňkovou šipku. Jedině, že by z směru B byla vlevo zelená šipka. Tím pádem by měli volný průjezd křižovatkou.
Upravili to asi proto, aby to bylo tzv. blbovzdorné. Když svítí zelená šipka, tak vždy jedete a nemusíte nikomu dávat přednost, protože směr, s kterým byste mohl mít kolizi, má prostě červenou. Když svítí červená, tak stojíte a jste v klidu :o))
Tam ale nesvítí zelená šipka. Tam svítí červené světlo společně se zelenou šipkou. Osobně znám křižovatku, na které při této situaci mají auta zleva normálně zelenou.
ti co jedou do prava na zelenou šipku z "A"do "C"nedavají nikomu přednost(na obrazku) pouze chodcům .ve většine připadů tam kde je zel.š.je i přechod pro chodce povolen pouze na silnici "C"je to hlavne pro efektivitu křižovatky a uvolnovaní aut z pruhu kde je zel.š.Proto na rohu křižovatkach problikavá oranžový panaček.
Takže, jelikož mažu emaily, stav zůstal stejný, narazil jsem na zprávu od správce SSZ, kde jsem se ptal, proč ke změně došlo. Otázka je starý již nějaký ten pátek, ale možná by se to mohlo někomu hodit:
Já:
Vážená paní/Vážený pane,
píši vám ohledně SSZ na křižovatce Americká x Sirková. Pokud jsem odbočoval vpravo z Americké k Hl. nádraží, svítila zelená doplňková šipka je, pokud vozidla jedoucí od hlavního nádraží odbočovala doleva, což dávalo smysl. Jinak pro odbočení doprava svítila plná zelená. Nyní došlo ke změně, doplňková zelená šipka s červenou svítí pořád, a já se ptám, proč k té změně došlo. Znamená to snad, že pokud odbočuji doprava z Americké (obr. směr B) k hlavnímu nádraží, musím dávat přednost všem, kteří jedou ve volném směru, tedy ti, kteří odbočují ze šumavské doleva? Nebo to zůstává pořád jako bylo, ale pak mi nedává smysl ta změna.
Děkuji.
S dovolením přikládám nákres.
Odkaz na mapu - pro lidi, co to tam neznají: mapy.cz/...
Odpověď:
Vážený pane XYZ,
jednoduše bych Vám mohl odpovědět: "Ano, máte naprostou pravdu, Vaše domněnka je správná."Pokusím se však o obsáhlejší komentář ...
Situace v křižovatce není díky jejímu stavebnímu uspořádání vůbec jednoznačná. Tím, že je do vjezdu z Americké vestavěn trojúhelníkovitý ostrůvek, stává se z pravého odbočení v podstatě připojovací pruh, který navíc ústí na hlavní silnici až kousek za křižovatkou a tím jej nelze posuzovat jako standardní pravé odbočení. Běžně se stává, že vlevo odbočující vozidla ze Šumavské, která dávají přednost směru rovně z Americké, dojedou postupným popojížděním až za tramvajové koleje, poté se teprve ostře stočí o 90° a v okamžiku průjezdu kolizním bodem onoho "připojovacího pruhu"už se dávno nacházejí "na hlavní". A podle toho se také někteří chovají. V některých případech nelze vůbec rozlišit, z kterého směru vozidlo do kolizního bodu přijelo. Zda ze Sirkové či Šumavské. Navíc onen "připojovací pruh"je od křižovatky oddělen příčnou čarou (tedy přejíždění z pruhu do pruhu) a značkou "dej přednost v jízdě".
I při probíhající diskusi na úrovni Policie ČR a Dopravních podniků nebylo dosud nalezeno jednoznačné řešení, které by nesnižovalo kapacitu již tak dost zatížené křižovatky.
Neméně významným aspektem posuzování je i fakt, že při zvýšené intenzitě vozidel v lokalitě je žádoucí, aby vozidla ze Šumavské mohla vyklidit prostor křižovatky (tramvajím a oběma přímým směrům Mikulášská-Sirková), než aby do ní najížděla další vozidla z Americké a v tomto jim v podstatě bránila. Zjednodušeně: je lépe, aby odjela vozidla, která se již v křižovatce nacházejí, než aby do ní najížděla další.
Takto osazené signály jsou momentálně nejjednodušším řešením, jak kolizní situace omezit na minimum. (Lépe, pojedou-li oba ostražitě a opatrně, než aby kdokoli najel tvrdě do křižovatky přesvědčen o své přednosti v jízdě.) Naopak se uvažuje o navrácení "plné zelené"pro Americkou vpravo současně s levým odbočením z Mikulášské, kdy je tento výjezd bezkolizní. (Zde byla původně zvažována i možnost optické zaměnitelnosti signálů pro směr doprava a rovně na výjezdu z Americké a následné nehody z toho plynoucí.)
Snad takto dostačuje ...
S pozdravem ...
ing. Vladimír POUZAR
projektant světelné signalizace
SPRÁVA VEŘEJNÉHO STATKU MĚSTA PLZNĚ,
Úsek koncepce a dopravního inženýrství
Klatovská tř. 10 a 12
301 00 Plzeň
Tel.: 378 037 057
Email: pouzar(zavináč,)plzen.eu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.