Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chce po mě peníze místo pojišťovny

Od: arimbi* odpovědí: 15 změna:

Ahoj. Způsobil jsem dopravní nehodu jejimž důsledkem byla i proražená zadní guma postiženého.Ten teď po mně chce zaplatit i

druhou gumu z odůvodněním že stejný typ už se nevyrábí.Pojišťovna druhou gumu odmítá zaplatit.Co s tím?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bellis*
hodnocení

1x

Poškozený je v právu. Vy, respektive vaše pojišťovna, jste povinen uhradit poškozenému náklady na uvedení vozidla do původního stavu. Na nápravě musí mít 2 stejné gumy, pokud možno stejně opotřebené. Takže i kdyby se ta guma ještě vyráběla, stejně by tam měl dát 2 nové, nebo ojeté, ale ojeté ve stejné míře. Pojišťovna má své předpisy, díky kterým asi druhou gumu nezaplatí. Za tuto škodu jste ale stále zodpovědný vy, proto by bylo dobré tu druhou gumu zaplatit ze svého, než se hádat s pojišťovnou.

dusatka*

Já se domnívám, že nemáte pravdu. Poškozený si měl uvést vozidlo do původního stavu. Má nárok jen na pořízení jedné gumy, a to navíc takové a tak ojeté, jako byla ta původní. Sama jsem kdysi byla poškozená a řešila to přes právníky (oprava auta 47 tisíc, pojišťovna z pov. ručení viníka zaplatila jen 37 tisíc). To, že do mě někdo střelil, mě stálo 10 tisíc, ale bohužel, tak je to podle zákona. Formálně vzato jsem opravou získala o 10 tisíc lepší díly. Že se tím stalo auto hůř prodejné, byl už můj problém.

Domnívám se, že poškozený stejně jako já před pár lety nemá šanci uspět.

bellis*

Ojojoj. Tady se to ale rozjelo. Pokud někomu způsobím škodu, nesu za ni odpovědnost. Proto si ji taky pojišťuji. Pokud poškozenému způsobím škodu, budu platit až do chvíle, kdy mu ji nahradím. Přece poškozeného nemůžu nutit, aby měl výdaje spojené s uvádění auta do technicky opět způsobilého stavu? Poškozený měl pojízdné auto a dokud vzadu nebudou 2! stejné pneumatiky, nesmí s ním na komunikaci. Dalo by se diskutovat o úhradě ojeté pneumatiky, protože nákupem nové pneu získalo vozidlo vyšší cenu.

jarda2*

Nejak jsem nepochopil, co tim autor chtel rict - od toho platim pojisteni, aby pojistovna platila VESKERE skody, ktere zpusobim provozem vozidla (az na vyluky a limity). Je dokonce tusim i v zakone, ze jakekoli dalsi naroky na skudce jsou vylouceny. Takze jej poslat do prislusneho otvoru a nebo at poda odvolani na pojistovnu, ktera ma skodu resit. Je to blby, ale tak je to nastaveno. Jinak by byl zpochybnen cely system povinneho ruceni, kdyby pojistovny zaplatili jen neco a zbytek by byl vymahan po skudci.

bellis*

Ten zákon mě zajímá.

doplněno 30.05.09 07:15:

Jardo2, v tom s vámi souhlasím. Pojišťovna by měla hradit všechny škody. Ale v případě, kdy tak pojišťovna neučiní, poškozený chce náhradu po škůdci. Přece nemáme zákon, který by poškozeného nutil něco platit. Aspoň doufám, že nežijeme v až tak velkém Kocourkově.

Měl by to být zákon 267/2008 Sb. Zatím jsem jej ale nečetl.

jarda2*

Poskozeneho nikdo nic platit nenuti, mel si zjistit, kolik od pojistovny dostane a pak resit zpusob opravy (sehnat starsi srovnatelnou gumu, napr. ) Je jasny, ze kdyz budu mit na aute 2 fungl nove gumy, ze se tim zhodnoti a tu jednu muze jeste prodat. Fakt si myslim, ze tady nema poskozeny narok. Pokud se jedna o slozitejsi opravy - zase se da resit rovnanim misto vymeny, z vrakace...

Me pred lety pojistovna zaplatila za mensi celni tuknuti z PR vinika 18 tisic, na novou kapotu, naraznik... by to nebylo ani nahodou, ale oprava mne svepomoci nakonec vysla na 3 tisice (tmel, sprej, nova mrizka). Takze zalezi na pristupu.

bellis*

Opět souhlasím, ale uznejte, že 1 guma je neprodejná a poškozený je nucen pořídit 2 nové gumy s životností řekněme 4 roky, přestože chce auto třeba už za rok sešrotovat. Proč má poškozený doplácet za nový nárazník s novým lakem, když zbytek auta je zhnilý a stejně neprojde ani další technickou? Jen mě dráždí, že je systém postaven tak, aby byl poškozený ještě pomalu vděčný za to, že si na auto mohl dát nové díly, na které doplatí. My jsme byly poškození několikrát a vždy jsme na tom díky svépomoci vydělali. Ne každý má ale schopnosti a prostředky na objíždění autovrakovišť a shánění starých dílů, aby nemusel doplácet na nové. Jen tady na fóru najdete spoustu těch, kteří jako poškození odvezou auto do servisu a když si ho vyzvednou, zjistí, že z vlastní kapsy vytáhli 10.000,-, kterými doplácí hodnotu nových dílů, o které ale nestojí. Podívejte se na to ze strany poškozeného, který je někdy ve finanční nouzi a proto, že si to sám nespraví, musí platit a platit.

arimbi*
hodnocení

Diky,to mě mocnepotěšilo

celp*

Sežňte mu stejnou ojetou a máte pokoj.A Vy se Bellis zamyslete:mám Nissan Patrol 4x4 jednu gumu mi zničí.Dostanu od viníka všechny čtyři nové?A taky bych mohl chtít novou rezervu.Můžu to zkusit,ale každý se mi vysměje.

Proč čtyři? Na nápravě musí být stejné. Nehraje roli, zda máte 2x4 nebo 4x4. Můžete mít vepředu jiné a vzadu taky. Rezerva může být taktéž jiná.

Na druhou stranu je fakt, že pokud dostanu zaplacenou jednu gumu, která už se nevyrábí, tak tu druhou, co mi zůstala, mám k ničemu.

bellis*

Pro Celp: Nevím, jak je to se čtyřkolkama, jestli musí mít všechny pneu stejného typu, ale budiž. Pokud máte čtyřkolku, někdo vám zničí jednu gumu, a vy musíte koupit 4 nové, aby auto opět mohlo na cestu, opravdu myslíte, že za tuto škodu, která vám byla způsobena nenese odpovědnost viník, který škodu způsobil? Když vám udělá prasklinu na skle, taky zaplatí celé sklo, i s výměnou, nejen podíl rovnající se poškozené části skla. A pokud pojišťovna nezaplatí škodu v plné výši, za zbytek škody je stále odpovědný viník. Je problémem viníka, že jeho pojišťovna šetří. Má se líp pojistit.

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

nikomu nic neplaťte, kdyby jste požadoval vy po někom v obdobné situaci zaplatit druhopu gumu, byl by jste poslán do p...Že s e stejný typ nevyrábí není Váš problém, poškozený si neměl kupovat archaické gumy se vzorkem nebo značky, ktzerá s enevyrábí...

Poškozený může druhou gumu prodat v aukru nebo přes annonce...a z výtežku si částečněš financovat novou...

matrixx*
hodnocení

0x

Poškozený může žádat náhradu jak po pojišťovně, tak i po vás. Je na každém, jakou pojišťovnu si vybere. Pokud jste si vybral takouvou, která odmítá krýt zákonné závazky, je to problém.

davidhavel*
hodnocení

0x

Nic neplaťte, od toho máte povinné ručení! Ten koho jste naboural ať si to řeší s pojišťovnou a ta poté maximálně s Vámi, ale Vy rozhodně s poškozeným nemáte důvod dále nikterak komunikovat! Škodní limity i té nejhorší pojistky povinného ručení jsou tak vysoké, že nemáte důvod si s tímhle dělat starosti. Avšak chápal bych, když byste pro klid v duši gumu zaplatil a neměl tak strach sám o svoje gumy a Bůh ví co ještě... ale nárok na takovéto jednání poškozený nemá!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]