Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trest za sledovaný přestupek

Od: mis* odpovědí: 6 změna:

V dubnu letošního roku jsem byl měřen PČR mimo obec na úseku s rychlostí 70km/h a bylo to cca 95km/h. Dostal jsem pokutu 1000,- a 3body. Před týdnem jsem v obci, kde je 70, následně poté snížena na 50 měl naměřeno 78. Bohužel stejně jako v prvním případě jsem nejednal záměrně, ale bohužel jsem si omezujících značek v úseku nevšiml. Nejprve mi byla vyměřena pokuta 1000,- ale po prolustrování a zjištění opakovaného přestupku mi policista hotovost vrátil s tím, že přestupek musí postoupit řízení.

Vyplnili jsme formulář včetně jmen a iniciálů spolujezdců a čekám, co z toho bude. Jaké jsou za toto teoreticky postihy bohužel vím, ale v praxi- máte s tímto někdo již zkušenost? Odebrání řp by mi velmi zkomplikovalo život.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Otázka je, zda jste si nevšiml té 50 pro její špatnou viditelnost, případně při předjíždění nákladního vozidla, které ji zrovna míjelo a zakrývalo, nebo tam značka vůbec nebyla a snížení rychlosti vyplynulo z všeobecné povinnosti. Třeba konec křižovatky, za kterou už značka povolující 70 nebyla.
Další možnost je, že ta značka 50 nebyla zhotovena přesně podle vyobrazení v příloze zákona či vyhlášky. Jiný typ písma, na koleně malovaná a pod. Máte fotnd té značky?
Na komisi popel na hlavu, lítost, obava ze ztráty zaměstnání, pokud Vás volant živí.
A na cestě přece jen trochu více zodpovědnosti, zvláště jako recidivista...

erasser*
hodnocení

2x

Problematice nerozumim, ale odebrání ŘP by byl dost drsnej trest, nevěřim, že by k tomu přistoupili.

mis*
hodnocení

Ne, to byla zřejmě čistě moje nepozornost, žádná špatná viditelnost. Ale prostě jsem si nevšiml, že by tam značky byly.

ŘP mě přímo neživí, ale dojíždím za prací téměř každej den 120km, takže vlastně nepřímo. ;)

V tabulce trestů je k tomuto mj.i odebrání řp na 1-6 měsíců, tak mě napadá, zda tu není někdo, kdo už to nedejbože třeba řešil.

hodnocení

0x

mis, ano, řidičák Vám nejspíše zadrží.. viz

aaella*
hodnocení

0x

Z hlediska právního Vám mohu doporučit jedině cestu prekluze přestupku dle § 20 z.č.200/1990 Sb.,, dle kterého platí, že:

§ 20

Zánik odpovědnosti za přestupek

(1) Přestupek nelze projednat, uplynul-li od jeho spáchání jeden rok; nelze jej též projednat, popřípadě uloženou sankci nebo její zbytek vykonat, vztahuje-li se na přestupek amnestie.

(2) Do běhu lhůty podle odstavce 1 se nezapočítává doba, po kterou se pro tentýž skutek vedlo trestní řízení podle zvláštního právního předpisu.

Dle ustáleného výkladu Nejvyššího správního soudu je toto ustanovení vykládáno tak (byť to zákon výslovně nestanoví), že: "ve lhůtě jednoho roku od spáchání přestupku musí rozhodnutí o přestupku nabýt právní moci."

Pro Vás tedy platí, že, pokud se chcete vyhnout zákazu řízení, musíte řízení protahovat tak, aby rozhodnutí nenabylo právní moci do 1 roku od spáchání přestupku (v případě, že prvoinstanční správní orgán rozhodne brzy, odvolat se, pokud bude odvolání vyřízeno těsně před lhůtou 1 roku, převzít rozhodnutí až po lhůtě 1 roku, apod.). Metody a způsoby jsou celkem známé.

mis*
hodnocení

Děkuji všem za rady, jsem blbej a radost z toho nemám. Pokud si pospíší, tak budu letos na vánoce zřejmě muset bydlet v práci a nikoliv s rodinou :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]