Nejste přihlášen/a.
V dubnu letošního roku jsem byl měřen PČR mimo obec na úseku s rychlostí 70km/h a bylo to cca 95km/h. Dostal jsem pokutu 1000,- a 3body. Před týdnem jsem v obci, kde je 70, následně poté snížena na 50 měl naměřeno 78. Bohužel stejně jako v prvním případě jsem nejednal záměrně, ale bohužel jsem si omezujících značek v úseku nevšiml. Nejprve mi byla vyměřena pokuta 1000,- ale po prolustrování a zjištění opakovaného přestupku mi policista hotovost vrátil s tím, že přestupek musí postoupit řízení.
Vyplnili jsme formulář včetně jmen a iniciálů spolujezdců a čekám, co z toho bude. Jaké jsou za toto teoreticky postihy bohužel vím, ale v praxi- máte s tímto někdo již zkušenost? Odebrání řp by mi velmi zkomplikovalo život.
Ne, to byla zřejmě čistě moje nepozornost, žádná špatná viditelnost. Ale prostě jsem si nevšiml, že by tam značky byly.
ŘP mě přímo neživí, ale dojíždím za prací téměř každej den 120km, takže vlastně nepřímo.
V tabulce trestů je k tomuto mj.i odebrání řp na 1-6 měsíců, tak mě napadá, zda tu není někdo, kdo už to nedejbože třeba řešil.
Z hlediska právního Vám mohu doporučit jedině cestu prekluze přestupku dle § 20 z.č.200/1990 Sb.,, dle kterého platí, že:
§ 20
Zánik odpovědnosti za přestupek
(1) Přestupek nelze projednat, uplynul-li od jeho spáchání jeden rok; nelze jej též projednat, popřípadě uloženou sankci nebo její zbytek vykonat, vztahuje-li se na přestupek amnestie.
(2) Do běhu lhůty podle odstavce 1 se nezapočítává doba, po kterou se pro tentýž skutek vedlo trestní řízení podle zvláštního právního předpisu.
Dle ustáleného výkladu Nejvyššího správního soudu je toto ustanovení vykládáno tak (byť to zákon výslovně nestanoví), že: "ve lhůtě jednoho roku od spáchání přestupku musí rozhodnutí o přestupku nabýt právní moci."
Pro Vás tedy platí, že, pokud se chcete vyhnout zákazu řízení, musíte řízení protahovat tak, aby rozhodnutí nenabylo právní moci do 1 roku od spáchání přestupku (v případě, že prvoinstanční správní orgán rozhodne brzy, odvolat se, pokud bude odvolání vyřízeno těsně před lhůtou 1 roku, převzít rozhodnutí až po lhůtě 1 roku, apod.). Metody a způsoby jsou celkem známé.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.