Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Konec obce - zrychlování vs. předjíždění?

Od: milhauz odpovědí: 36 změna:

Dobrý den.

Popíši vám dnešní situaci.

Jedu obcí - vesničkou rychlostí 50 km/hod. Ve zpětném zrcátku vidím, jak mě ,,sportovním" tempem dojíždí Fabie I ( později zjištěno, že s motorizací ,,HTP" ), která se mi po chvíli lepí nebezpečně přímo na zadní nárazník. Protože je to obec a navíc zde často měří, nenechám se vyprovokovat a zvyklat a obec projíždím padesátkou.

Borec stále za mnou.

Následně míjím ceduli s označením konce obce, automaticky šlapu na plyn a zrychluji. V ten stejný okamžik ( max. 1- 2 sekundy po mě ) mě Fabie za mnou začíná předjíždět a vybočí do levého pruhu. Já pokračuji dál, Fabka evidentně k předjetí nemá patřičný výkon, nezrychluje, tak se zařazuje zpátky do našeho pruhu. Já, po zrychlení na povolennou rychlost na okrsce na 90 km/hod již udržuji tuto rychlost, přičemž zezadu zase přilítne sršen s HTP, znovu mě předjíždí, troubí, nadává, gestikuluje... Samozřejmě pokračuje po předjetí dál nepovolenou rychlostí - evidentně vyšší, ale to mi může být jedno.

A teď otázka: Udělal jsem něco špatně? Nebo mohu za to, že mě za koncem vesnice nedokázal předjet? Měl jsem čekat, až mě předjete a pak teprve zrychlovat?

Přeci nemohu za to, že on má Fabku HTP - 47 kw a já Octavii I TDI 96 kw...a navíc já oproti němu jezdím dle předpisů...

Děkuji.

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

donkarel*
hodnocení

6x

Zákon o silničním provozu, §17 (4) Řidič předjížděného vozidla nesmí zvyšovat rychlost jízdy ani jinak bránit předjíždění.

Samozřejmě je to sviňárna začít předjíždět těsně před cedulí s koncem obce, ale jsme v Čechách, takže je to na denním pořádku.

Čistě teoreticky: právnicky vzato - ve chvíli, kdy upozorníš řidiče před sebou, že budeš předjíždět, tak on nesmí zrychlovat. Tudíž stačí dát hned za cedulí, která povoluje vyšší rychlost blinkr doleva a člověk před tebou se zrychlením dopustí přestupku.

Jedna věc jsou zákony a druhá agresivita za volantem a "touha" rozjet to na 100 ještě 50 m před koncem obce. Možná díky pár takovým zrychlením bude o minutu dřív v cíli a možná jeho stylem jízdy předjede pár aut a pohoní si ego, ale to nic nemění na tom, že takováhle věc je sviňárna a nedělá se.

hodnocení

4x

DonKarel odpověděl dobře.

Zákon o silničním provozu, §17 (4) Řidič předjížděného vozidla nesmí zvyšovat rychlost jízdy ani jinak bránit předjíždění

Dovolím se Vás zeptat, začalo Vás vozidlo předjíždět? Ano-ne. Zvyšoval jste rychlost? ANO-ne?

Věřím tomu, že že kdyby popsal situaci ten co předjížděl, určitě by se lišila od Vaší.

Občas mne taky někdo začně předjíždět podobně jako Vás, já jen přestanu na 2-4 vteřiny zrychlovat a klidně ho pustím. Páč mám rád řidiče co spěchají, ale daleko před sebou...

Všem doporučuji k/...

trtr

Zdravím pane Cukráři, krásně nápsáno. Nejen přečíst minimálně 1 x ročně, ale i hledat změny a úpravy provozu by mělo být povinností řidiče. Vůbec by nebylo špatné, kdyby bylo povinné sebou vozit výtisk zákona č.361/2000Sb. ve znění pozdějších předpisů a ono by rychle některým sklaplo. Ovšem, někteří by ten zákon potřebovali ne v rozsahu třeba 100 stran, ale 1000 stran, protože něco prostě někdo nepochopí či nepovažuje za slušnost či nebezpečné.

P.S.: 90% řidičů dělá testy na autoškolu stylem testů na internetu, ale tam jsou jen pořád se opakující otázky a to opravdu nemá význam. Můj kamarád to také tak dělal, jezdí, ale třeba co se týče tramvají tak tápe, protože i jízdě v provozu s tramvají tam byla max. jedna otázka. To já jsem to bral si myslím (někdy stydím) zodpovědně a zákon si přečetl (ne jednou) a tím si doplnil i to, co test neřeší. Myslím, že absolvent testu ví max 50% nutného a to ještě ani nezná všechny značky, no hrůza. Byl bych pro úpravu. Mám známého v autoškole, tak se zkusím zeptat na to jaký z toho má pocit.

No, vzhledem k frekvenci změn by nebylo od věci, kdyby o nich informovali i naši veřejnoprávní lháři místo propagandy.

bgmaniac*
hodnocení

2x

Jste v právu - za Vámi byl nejspíš zastydlý puberťák, který, ač ho nic nehoní, nebude přece dodržovat předpisy. Taky mně serou lidi, kteří dokážou jet 70 nonstop, v obci 20 nad, mezi obcema 20 pod. Někteří prostě musí závodit všude, jelikož nejsou trapní a nebudou dodržovat nějakou 50.

hodnocení

2x

Dle mne jste se dopustil přestupku, neumožnil jste mu dokončit manévr a tím jste jej ohrozil ,bez ohledu na to zda v obci jede 50 či 70!

I když ruka na srdce párkrát jsem toto taky udělal,oni si ti Haťapkáři ,ale občas se setkávám takto s TéDéíčkaři,co si takto zvyšují sebevědomí.Ale pokud vím,že další úsek po výjezdu z vesnice ,umožňuje předjetí-uhnu ,ať jede ,stejně ho pak opět předjedu !

hodnocení

1x

vy jste v pohodě, až ukázkově. Jeho problém, má si koupit větší výkon, aby neměl problém. Při výjezdu z obce lze předpokládat, že zrychlíte na 90km/hod.

Ale není větší flustrace než když člověk jede za někým, kdo jede 90km/hod rovně a do každé zatáčky nesmyslně zpomalí a za zatáčkou opět zrychlí. Ve slabém autě je to nepřekonatelný problém a je mi prd platné, že tu zatáčku můžu projet 80tkou, když kvůli autu přede mnou musím 50 a za boha ho nepředjedu protože 50koní na to nestačí a hned za zatáčkou je zase "v háji" *smich*

daniel*
hodnocení

1x

Předjíždět má s maximální opatrností, co nejrychleji a aniž by ostatní řidiče NEOMEZIL a NEOHROZIL ... když výjíždíte z obce dá se očekávat že zrychlíte ... Naopak řidič fabie udělal chybu v tom že nedokázal odhadnout situaci a výkon svého vozu. Vy jste se žádné chyby nedopustil. To že troubil a rozhazoval rukama (možná i prstama :-D ) mu na výkonu nepřidá a dělal to uplně zbytečně. Někteří dnešní řidiči si řidičák možná vytáhli z cereálií

Výkon vozu?To hraje roli?Jestliže mě začal předjíždět tak nesmím zrychlovat ale umožnit mu předjetí

otruba
hodnocení

1x
To je mi dotaz panove... :-D
Ohledne honeni ega napisi to takto: Ja mam octavku, jak si nekdo muze dovolit me predjizdet?

asd*
hodnocení

1x

Bránění předjíždění - jeden z nejnebezpečnějších přestupků. Toto bych trestal opravdu tvrdě. Předjížděný nesmí zrychlovat.

Ano, měl jsi dvě vteřiny počkat, nezrychlovat a nechat ho bezpečně předjet. Oba by jste měli klid. Jeho rychlost je jeho věc a na jeho zodpovědnost, mmch. nevíš jestli např. nejede rychle v krajní nouzi = legálně, a nepřísluší ti školit ho a trestat bráněním předjíždění, vybržďováním atd., tím jen vzniká agresivita a průšvihy. Když už tak jen probliknout/ zatroubit že něco dělá špatně a nechat ho být. Pokud se lepí na zadek, tak probliknout brzdama, pokud se lepí furt tak zpomalit (bez vybrždění). Nevšímat si a nechat ho nalepenýho je chyba - pokud dojde na brzdy tak drcne do kufru a přední auto to roztočí = průšvih.

To že se lepí na zadek a jezdi rychle je jiná věc než předjíždění. Rychlost bych trestal podle místa - tam kde to nevadí (cedule konec obce uprostřed pole) tak symbolicky a tam kde je nebezpečná (mezi barákama, před školou v 7:30) tak tvrdě. Lepení na zadek bych trestal tvrdě, dobře to mají nastavené němci - čím vyšší rychlost a menší odstup, tím vyšší trest.

jirkamatapat*
hodnocení

1x

No,jedno ustanovení zákona o silničním provozu hovoří také o tom,že předjížděnénu řidiči je zakázáno zrychlovat a umožnit předjíždějícímu dokončit bezpečné předjíždění. Uvědomte si,že předjíždění je jeden z nejnebezpečnějších manévrů a měl by trvat co nejkratší dobu.Tím,že zrychlíte,nebezpečí se zvyšuje.Vy jste si sice pohonil své ego,ale vystavil jste nejen sebe zvýšenému riziku havarie.

cestinarka

Ach ta čeština - zakázáno je umožnit bezpečné předjetí?! To snad ne...

jirkamatapat*

...vypadlo slůvko "tak" češtinářko,nebo spíše hnidopiško.A ještě poznámku na okraj.Toto je poradna ,ne češtinářský kroužek,rozumíme si?

cestinarka

Vypadlo jedno pitomé slůvko, jenže kvůli tomu je přesně opačný smysl. Mmch. to je špatně i s tím "tak" ;) Já bych za upozornění nenadával do hnidopichů, ale napsal bych "pardon vypadlo mi slůvko, má to být bla bla bla". Když to je poradna, tak nepiš nesmysly. A místo prskání buď rád že tě někdo opravil.

PS: za čárkou/ tečkou se dělá mezera.

hodnocení

1x

Když máš silné auto a někdo Tě začne na konci obce předjíždět, tak to svádí ke zrychlování a tzv. ho "natahovat", aby ukázal, co v něm je. Toto jednání je však protizákonné ! Jakmile vidím ve zpětném zrcátku, že někdo dává světelné znamení vlevo a už najel zčásti do protisměru a zahájil tedy předjížděcí manévr, tak musím dát nohu z plynu, nezrychlovat a umožnit mu bezpečné předjetí. Při tom není podstatné, zda předjíždějící vozidlo překročilo v tom místě povolený rychlostní limit !

trtr

Zdravím, to je pravda, ale zachraňovat nějakého vola intenzivním bržděním, aby se dostal před Vás, když nemá kam je taky o hubu a že se to stává. Nebo naopak člověk na to dupne a překročí limit kvůli záchraně dotyčného exota. Někteří by neměli mít ani rodný list a též se odvolávám na můj příspěvěk pod panem Cukrářem nahoře.

Dvojitý tr : To už si ale popsal jinou situaci, na kterou se tazatel neptal ! Pokud bys musel intenzivně brzdit, abys zachránil kůži nějakému volovi, tak ten vůl spáchal přestupek jako Brno, neboť předjížděl v rozporu s pravidly silničního provozu. Na to by byla dobrá kamera za předním sklem a poslat to policajtům k dořešení :o))

tesyk*
hodnocení

0x

Řiďte se heslem, že "blbce je vždy lepší mít před sebou, než za sebou". Pravidla silničního provozu jsou třeba na vaší straně, ale selský rozum je k nezaplacení.

tesyku, ale pravidla nejsou na jeho straně!

hubas*

Mince má vždy dvě strany. Na straně druhé tím, že na výjezdu z obce, kde je povoleno 90 a lze jednoznačně předvídat zrychlení, pojede pán stále 50 bude bránit plynulosti provozu! Řidič jedoucí za ním bude nucen ho předjet.

tesyk*

Máte pravdu, pane kolego, ale já jsem to pojal jaksi obecně. I kdyby byly pravidla na jeho straně, tak je zkrátka lépe být moudřejším, co zpomalí, než situaci hrotit.

milhauz
hodnocení

Děkuji za odpovědi, nyní ale nevím, je to tu tak půl na půl.

Já jsem ho nijak neomezil, mohl mě předjet, nijak jsem ho neblokoval...

A jak jsem psal - cedule s koncí obce - já jsem začal zrychlovat jako první, kdežto on tu ceduli míjel logicky jako druhý a začal předjíždět tedy déle.

podle mého v okamžiku, kdy začne předjíždět byste neměl měnit styl jízdy - blokovat předjíždění. Někdo je schopný v okamžiku, kdy je předjížděný přidat plyn. Pokud jste už zrychloval před tím, tak za mě je to ok.

mopet*
hodnocení

0x
No a teď si vemte že za ním pojede patnáct aut. První začne předjíždět on nemůže zrychlovat takže jede furt padesát. Logicky druhé auto za ním ho začne předjíždět taky. Takže by to mělo být tak že on může zrychlit až ho predjede všech těch patnact aut?

mopet, popisujete teoretickou situaci, která nenastane.

Páč on ten řidič začně přidávat plyn, ale tak, aby nebránil předjetí, jak to popisuje zde tazatel.

Vždy se ale musí každá situace vyhodnocovat individuelně.

bambula*
hodnocení

0x

Popíši situaci, borec za mnou, mám starou 20 letou bednu jenom 150 kW, ale jak se na mě začne lepit jakýkoliv odborník i s Trabantem nechám jej předjet, lépe ztratím několik vteřin než mít nehodu

tycoon*
hodnocení

0x

Tohle se mi stává furt. Pokud jedu na pohodu, tak je mi to jedno, jedu na pětku obec neobec, prostě dám nohu z plynu, nechám ho předjet a pak pomalu nabírám rychlost. Ale štve mě to, když jedu svižněji, tzn, v obci dodržuju a mimo obec o něco překračuju ... to u značky konec obce podřadím a chystám se co nejrychleji nabrat požadovanou rychlost ... a leckdy už mě předjíží, tak ho musím nechat předjet a on mě pak mimo obec zdržuje. Už mi to párkrát udělal i náklaďák.

hmm
hodnocení

0x

Také řeším individuálně.

Pokud vezu děti či nějakého spolujezdce, v zájmu ochrany i jejich zdraví toho jednoho vola pustím a zrychluji až po předjetí,.. případně na něj zatroubím, protože mne následně při mém rozjezdu chce blokovat v mé jízdě ... jede si svých 80 ve vesnici i za ní... a právě tito řidiči pak jedou uprostřed silnice, abyste je nemohli předjet... samozřejmě musím mít nějaký odstup, protože takové hov.do pak může vybržďovat... do tak chorého mozku nevidíš...

Když jsem sám, klidně si s ním zazávodím.., pokud znám okolí a vím, že nehrozí nějaká srážka nebo není za pár metrů zatáčka či další vesnice... - prostě já ho neviděl předjíždět a jel jsem v souladu s nařízenými max. rychlostmi -zřejmě byl ve slepém bodě zrcátka...

Ale pokud mne chce předjet na přechodu nebo v místě, kde je odbočovací pruh doleva - hodím blinkr vlevo a většinou ho takto naštvu - klidně neplánovaně zaparkuju před nějakým domem nebo zabočím "na otočku" na polní cestě - jenom ať si uvědomí, že je předjíždění v daném místě nejen v rozporu s vyhláškou, ale i riskantní... toto místo může příště projíždět za někým dalším (třeba mojí manželkou s mými dětmi ve voze, která právě tam odbočuje vlevo..) - jeho chování může ohrozit další účastníky... A ano - takto také ohrožuju sebe či jeho - ale ta případná chyba je už prokazatelně na jeho straně - mám kamery ve voze :)

Už se mi párkrát stalo, že mne právě při odbočování vlevo nějaký inteligent předjížděl - blinkr dávám opravdu dostatečně dopředu a ne tak dlouho, aby si myslel, že blikám omylem...

Zkuste mne ukamenovat :D

hodnocení

0x

To je neslýchané!Jak si může řidič auta,které má jenom 47 kW dovolit předjíždět auto,které má 96 kW! Kdyby to bylo třeba 76 kW,tak to snad,ale 96,tak to už vůbec ne!

doplněno 21.11.14 17:01:

Nebo možná ještě 78 kW,ale víc ani o chlup!

milhauz
hodnocení

Děkuji všem za příspěvky a názory.

Dle tohoto zde uvedeného usuzuji, že jsem se tedy vlastně žádného přestupku nedopustil.

Protože, jak jsem již psal, jsem začal po minutí cedule konce obce zrychlovat dříve, než on za mnou dal znamení blinkru a začal vybočovat + předjíždět.

To, že i přes to mě nedokázal se svoji HTP předjet, i když evidentně chtěl, není můj problém, nýbrž jeho.

Já jsem zde zobliga...

Bohužel se mýlíte a z tohoto textu je to jasné...

ale klidně si to můžete myslet dál..

bambula*

Může to být policista v civilním autě, které nemá dostatek kW a jedná v tak zvané nouzi, mám dojem že by zrychlování při předjíždění přišlo pěkně draho

asd*

Mýlíte se - podle popisu jste jednoznačně bránil předjíždění. Příště pokud ho chcete školit, tak až se nalepí na zadek tak blikněte brzdama. Pokud nechcete být za magora, tak příště až začne předjíždět, najeďte víc do pravé části vašeno pruhu (dáte najevo že o něm víte), vteřinu počkejte s přidáním plynu a nechte ho předjet. Oba budete mít pohodu a časově to pro vás vyjde prakticky nastejno..

Jezdit "přesně předpisově" tj. v obci jet až k ceduli 50, tam do osolit na 90 atd. - jen toho vola za sebou dráždíte, on začne být agresivní a jen to zvyšuje riziko nehody, jak pro něj tak hlavně pro ostatní. Prostě mu znemožníte předjetí v bezpečném místě, on pak bude zkoušet předjet jinde, ve větší rychlosti, s horším výhledem, bude předjíždět před další vesnicí/ zatáčkou "na brzdy" atd. = riziko nehody je o několik řádů vyšší.

Nebo mu příště rovnou hoďte jednoho Trpiše, ukažte fakáče a když zastaví tak mu tyčí rozbijte okna. Když zlomyslnost tak pořádně..

now
hodnocení

0x

Samozřejmě máte pravdu vy a choval jste se OK. Ole vzhledem k popisované situaci vás mělo napadnou, že v HTP sedí magor a nechat se předjet. Tím si přestane poměřovat své ego. Vy si ho pak v pohodě předjedete, až uznáte za vhodné, že se zklidnil a nebude agresivní. Zda někdo překračuje povolenou rychlost není vaší starostí a máte ho nechat jet, jak on chce.

lepicnazadek
hodnocení

0x
T yto lepice si davam k snidani. Ma predpokladat, ze se bude po vyjezdu z obce zrychlovat a blinkr nemusi byt vzdy videt. Takze kdyz na to nema vykon a neupozorni jinak, at je rad, ze vubec jede. Kdyz tyhle rychliky dojedu ve stoupani, take se na ne nelepim

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]