Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Velmi slabě svítí světla - favorit

Od: favos odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, prosím o radu, na favoritovi mě svítí jen slabě světla, vůbec to nemá žádný dosvit ani metr, jen to tak slabě svítí, když přepnu na dálkové tak ty dou, co se s tím stalo že to tak málo svítí?

Děkuji Petr

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gumidek*
hodnocení

5x

Světla...jaká? Čtu text a dedukuju dle dálkových přední.

V předním světle jsou 3 žárovky a mají 4 vlákna. Směrové světlo má 21W a jedno vlákno. O to nejde, takže vylučujeme.

Obrysové světlo má 4W. To ani metr nedosvítí a ani nemá. je obrysové.

Dále poslední žárovka hlavní H4 halogenová s vlákny 55W a 60W. 60W dálkové a 55W tlumené/potkávací a to asi nejede.

Koukni tedy co vlastně svítí a co ne. Klidně tu žárovku vytáhni z lampy a měj ji připojenou v patici a koukej, zda vlákno slabě žhaví nebo nežhaví vůbec a svítí jen to obrysové.

Z dotazu slabě svítí musím vědět, která žárovka jde či nejde, jinak je to informace na nic. Nepíšeš ani, zda je to před nebo pofacelift. Tedy spíše roky 88-92 starý typ nebo 93-95 nový typ (v roce 95 jen VAN plus či Pick-up). Měnila se totiž elektroinstalace a pojistkovka zásadním způsobem. Pojistkovka zcel odlišná, konektry VW od roku 94, změna smyslu zapínání předního mlhového světla vůči dálce,atd...

Pak udělej to, co radí Ďábel a pokud nepomůže výměna žárovek, tak jako poslední vyměň páčku blinkrů.

Nepíšeš, zda dálky jedou na světelnou houkačku či na trvalé přepnutí z tlumených.

humbucker*

Ahoj. Gumídku, dobře. Dávam boda. Mě, u té mé vrány, pomáhá přidat plyn a hned se mi ty světla, o něco více rozzáří. Proto si asi častěji dobíjím baterii. Mám malý nájezd kilometrů a vyšší počet startů. Tím to je. Ahoj.

doplněno 13.11.14 12:18:

Malinko doplním. Ten můj střep pochází z roku 90. Baterku má už starší darovanou. Občas pootočím pojistkama a překlapu relátka. Už se mi na tom nechce nic dělat. Protože, bude končit počátkem května 15. Už to nemá šanci projít STK. Je to takové vozítko místního významu. Když se na cestě podělá, dá se od něj těch pár set metrů dojít pěšky. Ale to, se mi ještě nestalo. Čím ho ale nahradím, to zatím nevím. Ahoj.

gumidek*

Stačilo i napsat barvu v interiéru (hnědá či černá) ;). Dle toho se dá poznat rok.

Dejme tomu, že tedy máš hnědej interiér a karbec. Do roku 91 je zelená řemenice na alternátoru 70mm a pak 92 a 93 karb verze 60mm černá řemenice. Ta dobíjí lépe a na volnoběh světla nepohasínají. Altík taky živí jen zapalovaní a elmag. ventil na karbu, který zavírá palivo, když se motor zdechá (aby v létě nedobouchával na samozápaly).

Udělej tu pojistkovku a pak rozeber altík a proletuj kontakty na můstku usměrňovače. Vše vyčisti od uhlíkového prachu a kup nové uhlíky nebo celý regulátor napětí. Očisti svorku B+ a na aku + svorce ty 4 černé vodiče co končí na 2 kabelová oka. Stačí smirek jemné zrnitosti a pak máznout vazelínou a znovu připojit. Projdi i kostry (bílé vodiče zakončené okem na skelet) - v motoru poblíž nádobky ostřikovačů a na krabičce zapalování ETZ a cívky zapalování.

Ideálně na vrakovišti sežeň tu 60mm řemenici nebo na amd-autodily.cz kup.

Favority 93-94 mají paraelně na žárovce dobíjení odpor pár desítek ohm a tuším 10W zátěž drátový. Díky tomu se altík lépe budí.

Dík za bod. Ahoj :)

favos
hodnocení

Ahoj Gumidku, umíš to dobře vysvětlit, díky, ano svítí jen ta obrysová, a dálková jak na houkačku tak na trvalé zapnutí, potkávací nejdou, vzadu jdou všechny. blinkry taky jdou, je to ten starý typ,podívám se na ty pojistky, a zkusím jak jste mi poradili, musím to vyřešit, jinak se stím nedá absolutně jet jak se začne stmívat.

Děkuji moc

gumidek*

Prohoď relé potkávaček s reletem vyhřívání okna. Vyloučíš tím závadu relátka. Problém bývá spíše v pojistkovce. Nedostatek cínu a patice se uklepávají s DPS (plošňáku).

Na obrázku dole relátka tlumených a dálek. 15ka je hlavní relé co spíná spotřebiče po zapnutí klíčku. Pak zadní a přední mlhy a okno zadní a cyklovač stěrače nebo drátový propoj.

Nezapojené relé bylo pro AKIN (pípák na světla), ale u starech typů se musel kompletně dodělat a tohle je čistě jen a jen nezapojená patice.

Velmi slabě svítí světla - favorit
jmlc*

jen tak mimochodem... pokud se nespálily žárovky, mrkněte se, jestli jste omylem nevložil žárovky pro nákladní auta - 24V

hodnocení

2x

já bych začal kontrolou patic žárovek -oxidace přechodový odpor

dále bych vymontoval,rozebral pojistkovou skřín a všechny spoje důkladně proletoval

poté postupně vyndat veškerá relátka a pojistky a jehlovým pilníkem očistit kontakty

to samý bych provedl i s pojistkama

milan23*
hodnocení

1x
Já bych začal výměnou žárovek.

cobrak*
hodnocení

1x

Dobrý den. Podle mě Vám z nějakého důvodu svítí jen obrysová světla... Pojistky, atd. Počkejte si, jestli se Vám ozve kolega gumídek...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]