Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Případ úmrtí otce

Od: poliy odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, mám dotaz ohledně úmrtí otce a auta, které bylo na něj napsáno. Před měsícem mi umřel tatínek,který byl vlastníkem automobilu z roku 1997 a já provozovatelem /dcera/. Protože je auto již opravdu staré,je možno ho nenahlásit do dědického řízení?A další věc,protože měl pár úvěrů a kreditní kartu,když se vzdáme já, bratr i maminka (manželka) dědictví,dluhy již nebude muset nikdo platit,nebo jak se dále řeší tato situace?Já mám totiž vyhlášený osobní bankrot,tudíž dluhy za něj platit nemůžu,ale zase nechci,ať vše platí bratr s maminkou.Prosím o odpověď,již nevím,kde se obrátit. Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Auto nahlašte a možnost odmítnutí dědictví řešte s insolvenčním správcem. Pokud vím, nesmí člověk v průběhu oddlužení odmítnout dědictví. V případě dluhů váznoucích na dědictví by tomu mohlo být jinak.

jmlc*
hodnocení

0x

jestli chcete odmítnout dluhy a dědit případný majetek, tak to tak nefunguje - buď vše nebo nic...

poliy
hodnocení

Dedit majetek urcite nebude jaky,maminka jako nynejsi majitelka bytu 3+1 je stale mezi nami,tudiz na to si narok nedelam,jde mi spise o to placeni pozustalych dluhu.a insolvencni rizeni zatim probiha,neni jeste schvaleno soudem,teprve dnes bylo zazadano na soud.dekuji
jmlc*

informace nebyly poskytnuty komplet - dům byl již před jeho smrtí čistě na maminku? atd..

Vůz byl ve vlastnictví otce, byla jste pouze provozovatelkou... tj. vůz půjde do dražby. Další věci na úvěr, které normálně užíváte v domácnosti - máte nějaké? - vše půjde stejným směrem...

hodnocení

0x

Úvěry bývají často pojištěné...
Auto z roku 97 je opravdu staré? Neříkám, že je to novinka, ale jezdí i mnohem starší.
Jak si představujete případné vyřazení nebo prodej auta když neproběhne dědictví? Popřemýšlejte a zjistíte, že je to blbost.

poliy
hodnocení

0x
S tim autem mi jde spise o to,ze otec ho vzal mi na leasing,kdy jsem si ho po celou dobu platila,maminka i bratr s tim souhlasi,ze je vlastne moje,akorat prave nevime,co ted.Co se tyce auta,jeste jezdi,ale mam praskle celni sklo,vyfuk dve casti uz pry taky dlouho nevydrzi a ja na opravy nemam. Co se tyka toho bytu 3+1,byl na oba rodice,nyni si maminka prepsala na druzstvu ,ze je vlastnikem pouze ona.Uvery a kreditni karta pry nektere pojistene nejsou,coz taky nechapu.
jmlc*

Pokud před úmrtím otce byl dům napsán na oba, půl domu patřil jemu, tj. dědíte 1/4 manželka a 1/4 mezi děti..

Pokud smlouva na vůz byla na otce, nikoho nezajímá, kdo splátky platil.

Pojištění úvěrů je volitelná část smlouvy. Někteří to považují za zbytečnost a kašlou na úhradu 14 Kč měsíčně...

Tj. vůz, část domu a případně věci na úvěr nesplacené (TV, sedačka, obývací stěna...) půjdu směrem k insolvenčnímu správci, pak do dražby.

Nebo prostě přijmete dědictví vč. dluhů...

davidvozak
hodnocení

0x

Dobrý den.

Dovolím si Vás upozornit, že pokud se nacházíte v oddlužení, nesmíte dědictví odmítnout. Mám zato, že jedinou výjimkou, byť ji zákon přímo neuvádí, by bylo tzv. předlužené dědictví. Doporučuji Vám, abyste v otázce dědictví a Vašeho postupu v dědickém řízení co nejdříve kontaktoval Vašeho insolvenčního správce.

Hezký den JUDr. David Vozák

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]