Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké auto si mám koupit?

Od: kikinana* odpovědí: 32 změna:

jaké by bylo nevhodnější auto pro 5i - člennou rodinu? Požadavky - prostorné, r.v. nejvíce 2003, spolehlivé, možnost sehnat díly v náhradě, spotřeba max 7/100. Jezdím denně cca 90 km, auto potřebuji mít neustále v pohotovosti...také bych ráda, aby to za 3 roky neshnilo :) v mezích možností tak na 7-10 let. Děkuji za rady

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gocars*
hodnocení

3x

Pěkný den, chybý nejzákladnější věc, a to je rozpočet na samotný vůz...čili je nutné doplnit cenu, kterou chcete za auto dát...

hubas*
hodnocení

2x

Třeba Volvo V70 2.generace v naftě 103KW/120KW

jmlc*
hodnocení

0x

dle vašich požadavků :

Citroen xsara picasso - pozink (nehnije, pokud je koroze, bylo bourané), v zádu 3 osoby nebo sedačky bez potíží, motor nafta 2,0HDi 66kW (doporučuji) nebo 1,6 70kW (motor bez problémů), výbava super, spotřeba dle požadavků, jde sehnat krásný kus do 100tis Kč.

novada*

Picasso - viděl jsem, jak mělo totálně shnilý prahy, děravý jak cedník a taky nebylo bouraný :D

jmlc*

ona ta debata už jde jiným směrem, než byl dotaz tazatelky...navíc už napsala, že xsara je manželem vyloučena...

Nicméně k poznámce - vy jste si na 100% jist, že nebylo bouráno? Většinou to je právě po neodborné opravě nějakým kutilem... tzv. garážový servis.

A jak jsem psal nejednou - starší auto 3 let nemůžete považovat za "nové" - kus od kusu se liší bez ohledu na km, značku,... je nutné posoudit aktuální stav vozu jako celku. Pouze se můžete zaměřit na části, které daná značka či typ vozu má problematické...

Např. - xsara (citroëny) - zadní náprava; ford - elektřina obecně, koroze; fiat - netěsnost motorů, elektřina, koroze; VW - nemoc mladých - tj. vylítaný motor, časté skládání vozů z několika do jednoho, ...

nebo na motory - diesel - commonrail trpí na nekvalitní naftu, TD - trachtordýzl... benzíny s 12ti čidly na vše... atdatdatd

cobrak*
hodnocení

0x

Škoda Octavia 1.9tdi 66/81 Kw. Ideální, prostorné a spolehlivé auto s údržbou za přijatelnou cenu. Pro Vaši rodinu naprosto odpovídající. Spotřeba se dá udžet pod 5 litrů.

doplněno 07.11.14 12:20:

Počítám, že když se tazatelka poohlíží po autě pro rodinu, tak se jedná o ní, o jejího muže a tři děti. Nezlobte se na mě, ale děti se dozadu normálně posadí pánové. Máme rodinnou 1.8T v kombíku a jako dítě jsem v ní neměl problém. Ano, dnes mám skoro 190cm a dozadu už bych se dobrovolně neposadil, ale už jsem natolik věkově jinde, že to nepotřebuju, protože už jsou dávno pryč ty časy, kdy jsem s rodičema jezdil na dovolenou. Za druhé bych chtěl ríct, že jsem nikde nepsal o kilometrovém nájezdu. Vlbec neznamená, že ten, kdo chce dieslovou octavii, musí v každém případě koupit tachometrovou 150ku, který má nalítáno 300tis. Vždyť si přeci paní může koupit pravidelně servisovanou 1.9ku, která má 350tisíc, ne? Nebo si může koupit nějakou od dobrého známého, který s ní doopravdy najel 150tisíc "s bábou na chalupu a do Globusu."To je vše, co bych k Vašim komentářům měl dodat.

doplněno 07.11.14 12:28:

Ještě bych chtěl podotknout, že jsem ještě nikde neviděl Citroena Xsaru, který by měl najeto 350tisíc bez větších problémů, kdyžto Octávií, které měly přes půl miliónu hned několik a někdy bych jim takovou porci kilometrů ani netipoval. U výběru auto to chce prostě přemýšlet. A tvrzení, že OCtavia stojí víc než Citroen je sice pravdivá, ale nutno podotknout, že majitel Citroenu dá to, co ušetří do servisu a další část vyhodí za telefonování po náhradních dílech. Jde o to, co od toho paní očekává. Pokud si koupí Citroena a bude s ním občas jezdit na dovolenou, stačí jí to. Pokud všas plánuje si auto nechat i na pozdější časy bez dětí, už se jí Xsara prodraží.

Ještě bych chtěl pro zajímavost:

autorevue.cz/...

autorevue.cz/...

autorevue.cz/...

A potom ještě pro tazatelku, ať už se rozhodne jakkoliv:

autorevue.cz/...

k2

Jen jednou (nastesti) jsem v Octavii zazil cestu v 5ti lidech. Na tu "prostornost" na zadnich sedadlech vzpominam dodnes...

pavel00*
My jsme jeli v 5 lidech z Brna do Prahy. To byl očistec na D1
angel*

já to zažil taky, nikdy více!

jmlc*

jen poznámka.. už mockrát se uvádělo, jaké neduhy mají právě tyto vozy:

1) jsou tak dobré, že se taky moc kradou...

2) výbava shodná s xsara picaso, motor "podobný", cena - 2x vyšší u ročníku 2005

3) už jste někdy viděl octavii s reálnými km pod 30tis / rok? Většinu těchto vozů kupují hlavně firmy nebo lidé s nájezdem ročně 40-50tis km - na takové cesty si nikdo citrónka nekoupí :D

doplněno 07.11.14 12:27:

k těm najetým km...

Nenarážel jsem na stočené km,... ale poměr průměrného nájezdu vozů citroën a škoda...

Jistě uznáte, že pravidelný servis škoda s najetými 300tis km je vedle pravidelného servisu xsara s najetými 200tis km velmi poznat... nemyslím brzdy, tlumiče,... běžný servis - myslím interiér, světlomety, tapec, kufr...

motoricky jistě 1,9tka ostatní motory přežije.., jen aby přežilo celé auto... kolik já už viděl shnilých pátých dveří u octavií

cobrak*

Ano, v tomhle máte pravdu a shodneme se ;)

Prostorné auto? Asi máme o prostornosti trochu odlišné představy.

Cobrak a to vše co píšete o citroenu je z Vaší vlastní skušenosti? pkd ano,tak nevim zda-li Vás litovat že jste naběhl podvodníkovi nebo jste klasický ... z českého národa co vše zná ,vše ví a haní vše co není z koncernu VW!?

cobrak*

Ne, já Citroena nemám, ale znám hodně lidí, kdo ho mají. Ti, co s ním najezdí desítky tisíc ročně, tak si hodně stěžují. Ostatně jsem v jiném tématu psal, že Citroen Berlingo je po 100tisíc totálně vyklepaný. Nejsem žádný fanoušek koncenru VW, ač jsem jeho zastáncem, avšak umím i vůči němu být hodně kritický. Vždycky jsme doma měli škodovky, i já jsem v této tradici pokračoval, ale například mám i Toyotu, takže nejsem žádný magor, co by tady každému nabízel bezhlavě Volgswagen ;) Jen říkám, co se kolem mě děje a co vidím a slyším a co jsem zažil.

kikinana*
hodnocení

Ano, to jsem neuvedla. Finančně cca od 70 - 100 tis. Máme v současnosti Mercedes r.v. 1991, 190 D a máme najeto přes milion km a nikdy jsme neměli žádnou závadu, není ani koroze. Já osobně jsem do něj zamilovaná, ale už je znát jeho stáří a používání...Co třeba zůstat u Mercedesu a vzít ML 270 CDI? Akorát jsem se dívala, že bych musela koupit starší, než 2003, kolem 100 tis se pohybují až r.v. 2000. Co myslíte? Jinak na Volvo jsme také mysleli. Potom třeba volkswagen...?

jmlc*

obecně - všechna auta do roků 2000-2004 (záleží na značce) byla výborná... jezdí dodnes..

Novější typ už je "spotřební zboží" - rychlý a levný nákup s následným nutným pravidelným a drahým servisem... je jedno, jestli škoda, VW, Volvo...

Pokud máte možnost, jste zvyklí na mercedes, zůstal bych u něj... jen sehnat 50tis a najít možná starší, ale velmi zachovalý kousek. Bude to běh na dlouhou trať..

gocars*

Tak co se týče rozpočtu a Vašeho nájezdu, zkusil bych mrknout na C-Maxe, 1,8TDCi nebo 1,6TDCi...dají se sehnat pěkné kousky, navíc na to, že se jedná o MPV se s ním jezdí vážně parádně, navíc do cenového stropu se vejdete klidně i s o něco mladším modelem. Nabídka je veliká, navíc ve výbavě Ghia si to auto zamilujete :) poslal jsem Vám soukromou zprácu s informaci, případně na to mrkněte...

kikinana*
hodnocení

A mohu se zeptat proč zrovna Xsara Picasso 2,0 nebo 1,6? Co třeba 1,8, 16V v plynu? Rok výroby 2005. Děkuji za rady. Octávii nechceme, strašně se kradou :) ale také děkuji

jmlc*

1,8 má celkem potíže s motorem... ale blíže asi na webu xsara.cz

Kdybyste měla více možností finančních, já se zamiloval do C4 Picasso - ten je už úplně jiná kategorie :(, ale sportka nedá a nedá :(

Na ty cesty raději nafta - při denním nájezdu nad 60km (2x30) se to už vyplatí, HDi ale chce tankovat opravdu dobrou naftu.

Co se týče LPG, nemám rád několik věcí - počáteční investice do LPG, občasné poruchy, nemožnost parkovat v garážích, časté tankování... Ta úspora ve finále není taková, jak by si někdo myslel...

úžasná je variabilita prostoru vozu, slušný je komfort.. pro vás na ty km opravdu naftu ! ale jen 1,6 nebo 2,0 - protože větší motory jsou moc těžké a ničí pak nápravu...

no a Mercedes - raději bych vzal 2000-2003 než nějaký 2007... Tady neplatí "čím novější, tím lepší" - musíte posoudit kus jako aktuální stav...

kikinana*
hodnocení

Ano, Mercedes byla úplně první volba, když jsem nad koupí začali uvažovat. Starší kousek doma máme, jak starý máte na mysli? :) na Volvo se dají sehnat díly v náhradě nebo ne? U mercedesů je to právě paráda, co se týče dílů. Zapomněla jsme uvést, že jednu závadu jsme na tom našem přecejen měli - čep.

kikinana*
hodnocení

děkuji všem za rady, vše proberu s manželem a uvidíme...k té xsara jsem ještě našla Xsara kombi 2.0 HDi Rokvýroby: 2002 za 48 tis...ano, s těmi mercedesy to taky je...starší typy byly lepší, než ty nové. Tak ten 2000 r.v. vypadá dost reálně. Ale ještě váhám... :/

cobrak*

Dobrý den ještě jednou. Nějak moc Vám nerozumím. Vypadá to, že nevíte, co chcete. Nejdřív říkáte, že chcete Xsaru v plynu (zřejmě proto, abyste měla levnější nákladya na provoz, což chápu), ale nadruhou stranu říkáte, že byste si chtěla koupit Mercedes ML270. Nezlobte se na mě, ale ten, kdo uvažuje nad koupí Mercedesu rozhodně finanční stránku neřeší, což Vy ano, proto pro Vás Mercedes nepřipadá v úvahu. Ale pro mě za mě si kupte třeba Ferrari, ale pak se nedivte, že provoz je drahý... Jen za olej necháte v servisu x tisíc korun, protože hodina práce v servisu Mercedesu se rozhodně nerovná jako práce v jakémkoliv jiném servisu, kam byste jezdila s Xsarou...

Já tomu naopak rozumím. Ten Mercedes z roku 1991 je držák s minimálními náklady na opravy. Nejsou vůbec výjimkou nájezdy přes milion kilometrů. Vůbec se tazatelce nedivím, že by chtěla podobné auto. Jenomže dnes nic takového neseženete. Auto se prostě musí občas "vysypat", aby se majitel trochu prohnul, případně si rovnou koupil auto nové. A dnešní trend cpát do toho třikrát přeplňované ekomotory a techniku, která je provozována na hranicích fyzikálních možností, spolehlivosti příliš nepřeje. Spolehlivá auta skončila okolo roku 2003. Od té doby se dělá akorát šmejd.

jmlc*

Paní už jeden mercedes má a o provozu ví své - vy máte mercedes, že víte o cenách ND?

Já ji pochopil... nechce mercedes nový, píše o možnostech a že se jí ten starší líbí jako jedna z variant...

jmlc*

xsaru mám r.v.2001 - stejný typ (66kW), mám ji přes 3 roky, najeto přes 70tis za dobu mého užívání.. V zadu nevlezou 3 sedačky vedle sebe, ale mám stejně jenom 2 děti a třetí pro převoz mělo podsedák - tj. dostačující...

Cesta do Chorvatska ve 4 lidech (2 děti), plně naloženo, spotřeba 5,3 tam 5,1 zpět.

Problémy (xsara obecně) - zadní náprava potřebuje repase po cca 100-150tis km (cena 7-10tis Kč), časté praskání žárovek potkávacích světel (zakoupeny odporové drátky pro Škoda - 350,-Kč). Jinak leju jen naftu, běžný servis (brzdové destičky, olej, filtry,koberečky, vysávání...).

Bratr měl ten samý vůz ale verzi N1 - jiná přední část, lepší přístup k žárovkám. Za 3 roky bez jediného problému, přešel kvůli dětem právě na xsara picasso - shodný motor. Jezdí půl roku - mimo rozvody nedal do servisu ani korunu a vůz vypadá jako nový.. (koupeno z Prahy od nějaké paní, která původně chtěla vůz pro rodinu, ale měli ještě jeden-s lepším komfortem, tento jim tam stál...průměrný nájezd pouze 5000 km/rok za posledních 6 let bylo doloženo formuláři STK a na STK ověreno.). Picasso má vyšší spotřebu kvůli svým rozměrům - ale je bezpečnější a jsou levnější ND oproti xsara kombi.

kikinana*
hodnocení

Já ale nepsala, že Xsaru chci. Jen zvažuji dle nabízených možnosti. Nechápu, co je na mercedesu dle Vás o penězích, cena je kolem 100 tis a co se týká ostatního, tak: Máme mercedes 190D už 10 let a jediné, co jsme řešili byl čep a jinak klasická údržba olej, filtry apod...Jo vlastně ještě ruční brzda, ale u tohoto typu to je dané, jelikož auto má dvě tuny...i na STK to tolik neřeší. Že výměna oleje stojí 1000 Kč je podle mne normální, počítám s tím vždy. Co se týká dílů, tak vše se sežene v náhradách, takže ok. Já akorát nevím, zda tento typ r.v. 2000 bude také tak dobrý, jako to, co máme. Na to mi ale asi nikdo neodpoví. Manžel Xsaru nechce, takže ještě zvážíme ostatní tipy, ale nejspíše to bude asi opět Mercedes. Všem děkuji :)

kikinana*
hodnocení

Ještě doplním ohledně zkušeností s mercedesem - nikdy jsme si nenechávali měnit olej v autoriz.servisu mercedes. Jezdíme do klasické opravny a tam nám vždy vše potřebné udělají za "normální" ceny...až přijede muž, tak to ještě probereme. Každopádně všem ještě jednou moc děkuju.

hubas*

Budete mít tendence vše srovnávat se starým a poctivým Merglem a většina aut (ála xara) Vám bude připadat jako ošizená nízkorozpočtová hračka. Proto jsem Vám psal o Volvu V70 2.generace. Jistota je 2,5 tdi 103KW, manuál, přední náhon. Není třeba se bát cen ND. Nebo se všichni bojte, je to dobře, ceny ojetin to tlačí k zemi...

tomasek26
hodnocení

0x

Dobry den, nechci zakladat novy prispevek, tak pisu zde. chci si koupit auto na dojizdeni do skoly atd. potrebuju levnejsi variantu, tak bych chtel felicii. auto kupuji poprve, tak nevim jake vybrat. dela mi problem ze jsem nasel felicii 1.6 za 17tis a taky za 10tis :( jasne ze bych chtel usetrit, ale taky se to nemusi vyplatit. volal jsem na tu prvni a u ni mam domluvenou prohlidku, na druhou se chystam. prosim o radu jestli ta za 10tis bude vrak, nebo naopak ta za 17tis je predrazena. dekuji za kazde rady v pripade odkazy na dalsi feldy.

Felicie za 17 000 Kč>> zde <<

Felicie za 10 000 Kč>> zde <<

hubas*

Felicie se kupuje podle koroze! Kupte s pěknou kastlí 1,3mpi, pokud možno s uhrazenou EKO a zrovna na ni udělejte velký servis a technickou, ať máte na dva roky klid. Velký servis=5000Kč max :)

cobrak*

Dobrý den.

Pokud chcete felicii, nejdřív zavítjte k nám na klub. Stránky jsou www.feliciaklub.cz. Občas tam někdo z kluků prodává svojí vyvoněnou feldu třeba za 15tis, která Vám vydrží ještě hooodně dlouho a to při každodenním ježdění.

Vždycky pozor na lemy a na prahy. Zadní dveře neřešte, ty se dají koupit nové v laminátu úplně bez problému. Takže asi tak *palec*

jirib32*
hodnocení

0x

Dobrý večer,

doporučuji MAZDA MPV 2,0 MZR, 136 PS. Uvezete 5 lidí a mnoho zavazadel. Spolehlivé auto...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]